Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2015,
13.10

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ZDA NSA ameriški senat prisluškovanje

Ponedeljek, 1. 6. 2015, 13.10

3 leta, 9 mesecev

NSA ne sme več prisluškovati Američanom. Začasno.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški senat v nedeljo ni podaljšal veljavnosti nekaterih ključnih določil patriotskega zakona, zaradi česar se je zbiranje telefonskih podatkov doma in na tujem ustavilo.

A naj bi se kmalu spet nadaljevalo, ker namerava senat potrditi nov predlog zakona, imenovan USA Freedom Act.

Vodja senatne večine predloga najprej ni hotel dati v glasovanje Senat je v nedeljo pred iztekom veljavnosti patriotskega zakona, sprejetega po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001, z veliko večino (77 proti 17) glasoval za nadaljevanje postopkov za sprejetje zakona USA Freedom Act, ki ga predsednik Barack Obama predstavlja kot kompromis med zagovorniki nacionalne varnosti ter zagovorniki državljanskih svoboščin.

Velike razlike med tem predlogom, ki bo sprejet v torek, in patriotskim zakonom sicer ni.

Vodja senatne večine Mitch McConnell iz Kentuckyja omenjenega predloga, ki ga je 13. maja z veliko večino potrdil predstavniški dom kongresa, najprej ni hotel dati v glasovanje.

Na obstoj spornega programa nadzora je opozoril žvižgač Snowden Ta predlog Agenciji za nacionalno varnost (NSA) prepoveduje množično zbiranje in hranjenje podatkov o telefonskih pogovorih Američanov. Obstoj programa je leta 2013 razkril nekdanji sodelavec NSA Edward Snowden.

Snowden je razkril še številne druge programe nadzora doma in na tujem, vendar pa je množično zbiranje telefonskih podatkov edino, ki je naletelo na nekaj nasprotovanja v kongresu. USA Freedom Act določa, da mora NSA po novem po podatke k telefonskim podjetjem s sodnim nalogom posebnega tajnega sodišča.

NSA je morala v nedeljo ustaviti naprave za zbiranje podatkov McConnell je hotel potrditi podaljšanje vseh določil patriotskega zakona, vključno z množičnim zbiranjem podatkov, čeprav to do zdaj ni uspelo preprečiti nobenega terorističnega napada.

Uprl se mu je strankarski in državni kolega Rand Paul, ki kandidira za predsednika ZDA. Kot pravi, sporni program krši ustavo, zato je blokiral podaljšanje patriotskega zakona.

To pomeni, da je morala NSA v nedeljo ustaviti naprave za zbiranje podatkov. Prenehala je veljavnost še nekaterim določilom patriotskega zakona, ki pa bodo prav tako obnovljena z zakonom USA Freedom Act, o katerem bo senat glasoval predvidoma v torek, predstavniški dom pa ga je že potrdil.

Ne spreglejte