Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 2. 2023,
12.52

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

19

Natisni članek

epidemija COVID-19

Ponedeljek, 27. 2. 2023, 12.52

1 leto, 2 meseca

Novo ameriško poročilo: obstaja možnost, da bi covid-19 lahko ušel iz laboratorija na Kitajskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

19

Laboratorij | Kitajske oblasti so se danes kritično odzvale na novo poročilo in Washington pozvale, naj preneha spodbujati teorijo o laboratorijski nesreči, blatiti Kitajsko in politizirati vprašanje izvora covida-19. | Foto Reuters

Kitajske oblasti so se danes kritično odzvale na novo poročilo in Washington pozvale, naj preneha spodbujati teorijo o laboratorijski nesreči, blatiti Kitajsko in politizirati vprašanje izvora covida-19.

Foto: Reuters

Pandemija covid-19 se je verjetno začela zaradi uhajanja virusa iz laboratorija na Kitajskem, je v najnovejšem poročilu urada nacionalne direktorice za obveščevalne dejavnosti Avril Haines presodilo ameriško ministrstvo za energijo. Peking je poročilo že obsodil in Washington pozval, naj preneha politizirati vprašanje izvora bolezni covid-19.

V skladu z navedbami v poročilu, ki sta ga razkrila časnika Wall Street Journal in New York Times, se je ministrstvo za energijo zdaj pridružilo FBI, ki prav tako meni, da je bila pandemija covid-19 verjetno posledica nesreče v kitajskem laboratoriju. V ZDA sicer še vedno prevladuje mnenje, da se je virus razvil po naravni poti.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je v nedeljo za CNN poudaril, da obveščevalna skupnost ostaja razdeljena pri vprašanju o nastanku novega koronavirusa. "Trenutno ni dokončnega odgovora obveščevalne skupnosti na to vprašanje. Številni med njimi so rekli, da preprosto nimajo dovolj informacij, da bi bili prepričani o nastanku virusa," je dodal.

Kitajske oblasti kritične do Washingtona

Kitajske oblasti so se danes kritično odzvale na novo poročilo in Washington pozvale, naj preneha spodbujati teorijo o laboratorijski nesreči, blatiti Kitajsko in politizirati vprašanje izvora bolezni covid-19, zaradi katere je umrlo skoraj sedem milijonov ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Strokovnjaki iz Kitajske in Svetovne zdravstvene organizacije so na podlagi terenskih obiskov laboratorijev v Wuhanu in obsežnih pogovorov z raziskovalci že prišli do verodostojnega sklepa, da je možnost uhajanja zelo malo verjetna," je poudarila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Mao Ning.

Novice Mario Fafangel: Stanje, povezano s covid-19, je postalo obvladljivo #video
Ne spreglejte