Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 11. 2023,
10.15

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

preiskava analiza pijača zastrupitve Hrvaška

Četrtek, 9. 11. 2023, 10.15

5 mesecev, 2 tedna

Analiza razkrila, kaj je bilo v pijači, s katero se je zastrupilo več ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53
bolnišnica, pacient, zdravnik | Ker je podjetje Coca Cola Hrvatska tudi distributer te pijače na slovenskem trgu, so dogovorjeni, da jim v najkrajšem mogočem času pošljejo podatek, ali so primerki, ki so jih preventivno umaknili na Hrvaškem, tudi pri nas in ali je treba pijačo umakniti tudi v Sloveniji, pravijo na inšpekciji za nadzor hrane.  | Foto Getty Images

Ker je podjetje Coca Cola Hrvatska tudi distributer te pijače na slovenskem trgu, so dogovorjeni, da jim v najkrajšem mogočem času pošljejo podatek, ali so primerki, ki so jih preventivno umaknili na Hrvaškem, tudi pri nas in ali je treba pijačo umakniti tudi v Sloveniji, pravijo na inšpekciji za nadzor hrane.

Foto: Getty Images

"Rezultati strokovne analize sestave pijače iz kozarca, iz katerega je 19-letnik na Reki zaužil pijačo, se po fizikalno-kemijskih lastnostih ujemajo s tekočino iz steklenice aromatizirane brezalkoholne pijače, ki so mu jo v gostinskem lokalu postregli. Analiza je pokazala, da gre za zelo jedko vodno raztopino s pH vrednostjo 13,6," navedbe hrvaške policije povzema spletni portal Index.

"Na podlagi ugotovljene kemijske sestave je mogoče sklepati, da gre za detergent ali razmaščevalec. V 20 originalnih steklenicah z isto pijačo - Römerquelle Emotion Blueberry Pomengranate 330ml - pa so ugotovili za tovrstne pijače ustrezen pH z vrednostjo 3,5," še piše Index.

Zaradi suma zastrupitve z gaziranimi pijačami je zdravniško pomoč na Hrvaškem poiskalo že 34 ljudi, največ, 17, v zagrebški osrednji bolnišnici. Dva imata erozivne poškodbe, nikogar pa niso zadržali v bolnišnici, poroča hrvaški Jutarnji List.

Šest bolnikov je pomoč poiskalo v bolnišnici Sestre milosrdnice, a so že vse odpustili domov. Klinično bolnišnico Merkur v Zagrebu sta obiskala dva bolnika, eden ostaja na bolnišničnem zdravljenju, enega so odpustili. Enega bolnika so zadržali tudi v reški bolnišnici. Zdravniško pomoč so poiskale še tri osebe v Splitu ter po eden v Karlovcu, Varaždinu, Vinkovcih, Čakovcu in Virovitici. Pri bolniku v Varaždinu so ugotovili erozivne poškodbe, vendar ga niso zadržali v bolnišnici, poroča N1.

"Najpomembnejše je, da ni hujših primerov," je za N1 povedal hrvaški minister za zdravje Vili Beroš.

V Sloveniji še brez skrbi

Sporna pijača, ki so jo na Hrvaškem zaradi suma več primerov zastrupitve umaknili s trga, ni bila distribuirana v Slovenijo, pa so danes sporočili iz uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Pri nas za zdaj tudi ni zabeleženih primerov zastrupitve z gazirano pijačo. Kot so še sporočili na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin tudi v EU RASFF, v katerem so razvidna obvestila vseh držav članic EU o nevarnih oz. potencialno nevarnih živilih, nobena država letos omenjenega živila ni prijavila zaradi sporne sestave.

Iz Coca-Cole na Hrvaškem so v sredo sporočili, da na podlagi odločbe hrvaškega državnega inšpektorata iz prodaje začasno umikajo serijo Coca-Cola Original Taste v 500-mililitrski plastični embalaži, proizvedeno 11. oktobra letos in z rokom uporabe do 11. aprila 2024.

Začasno umikajo tudi dve seriji Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate v 330-mililitrski stekleni embalaži, proizvedeni 27. maja 2023 (z rokom uporabe do februarja 2024) in 22. junija 2023 (z rokom uporabe do marca 2024).

Hrvaški pristojni organi ugotavljajo dejansko sestavo umaknjenih pijač, rezultate pričakujejo v prihodnjih dneh.

"Če bi kdo v Sloveniji sporno pijačo zaužil, bi bili znaki vidni takoj. Trenutno skrbi ni," je povedala vodja sektorja za nadzor hrane Nadja Škrk

sok, pijača
Novice Nove zastrupitve na Hrvaškem, prve analize pijač razkrile nepravilnosti
Voda, pitje vode
Novice Novi sumi zastrupitve z brezalkoholno pijačo na Hrvaškem
Bazen
Novice Osem otrok končalo v bolnišnici, potem ko so se na bazenu zastrupili s klorom
Kava
Novice Z zastrupljeno kavo poskušala ubiti svojo šefinjo
Ne spreglejte