Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 2. 2020,
9.14

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,37

17

Natisni članek

Italija Koronavirus Kitajska

Sobota, 22. 2. 2020, 9.14

4 leta, 2 meseca

V Furlaniji-Julijski krajini zaradi koronavirusa razglasili izredne razmere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,37

17

Italija koronavirus | Italija je država z največ primeri koronavirusa v Evropi. | Foto Reuters

Italija je država z največ primeri koronavirusa v Evropi.

Foto: Reuters

V Italiji, kjer so doslej v severnih deželah Veneto in Lombardija potrdili že okoli 50 primerov okužb z novim koronavirusom, je covid-19 zahteval dve življenji. V bolnišnici na območju Padove je v petek umrl 78-letni Italijan, danes oblasti poročajo o smrti ženske v Lombardiji. V deželi Veneto so skupno potrdili 12 okužb, v Lombardiji 39. Zaradi koronavirusa so tako v italijanski deželi Furlaniji-Julijski krajini, ki meji na Slovenijo, popoldne razglasili izredne razmere.

V Furlaniji-Julijski krajini razglasili izredne razmere

V desetih mestih na območju Lombardije so zaradi zajezitve širjenja virusa oblasti v petek odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov, odpovedale so tudi vse športne prireditve. Za ukrep so se odločili, potem ko so v Lombardiji v enem dnevu potrdili deset novih primerov okužb, piše STA.

Poleg tega so danes popolne v italijanski deželi Furlaniji-Julijski krajini, ki meji na Slovenijo, razglasili izredne razmere. Ukrep bo veljal do 31. julija, je medijem pojasnil podpredsednik dežele Riccardo Riccardi. Tako so se odločili zaradi bližine Veneta, da bi lahko pravočasno sprejeli vse preventivne ukrepe, poročanje televizije Telefriuli povzema STA.

koronavirus Kitajska Wuhan
Novice Italijan in njegova noseča žena, ki nista bila na Kitajskem, okužena s koronavirusom

Okužil se je na večerji s prijateljem, ki se je vrnil iz Kitajske

Vse nove okužbe v petek so posredno ali neposredno izvirale od 38-letnega moškega iz kraja Codogno pri Milanu, ki se je okužil, potem ko je v začetku meseca večerjal s prijateljem, ki se je vrnil s Kitajske. V bolnišnici v kraju Codogno, kjer je od srede na intenzivnem oddelku, je okuženih tudi pet zdravnikov in medicinskih sester ter nekaj bolnikov. Več sto ljudi, ki so bili v stiku z njim, je v karanteni in jih oblasti testirajo, več kot 50.000 prebivalcem na območju so svetovali, naj ostanejo doma, še piše STA.

Število okužb s koronavirusom na Kitajskem upadlo, v Južni Koreji narašča

Število novih okužb z novim koronavirusom je na Kitajskem močno upadlo, saj so v 24 urah zabeležili samo 397 novih primerov, so sporočile pristojne oblasti. Umrlo je 109 ljudi. V celinskem delu Kitajske je z omenjenimi novimi primeri skupno število potrjenih okužb doseglo 76.288, umrlo je 2345 ljudi. Novo število okužb je veliko manjše kot v petek, ko so pristojne oblasti poročale o 889 novih primerih.

V Južni Koreji so medtem danes potrdili 229 novih primerov okužb in drugo smrtno žrtev. Največ okužb so zabeležili v četrtem največjem mestu Daegu z 2,5 milijona prebivalcev in njegovi okolici, a so primeri tudi v Seulu in na otoku Jeju. Vlada je mesti Daegu in Cheongdo razglasila za območji posebne skrbi. Med okuženimi je največ pripadnikov ene od južnokorejskih cerkva v mestu Daegu, ki jo pogosto označujejo za kult. Po uradnih podatkih je okuženih skoraj 200 njenih članov, več tisoč jih je v karanteni.

Tudi na Japonskem so potrdili osem novih okužb, skupno 755. Virus je do zdaj zahteval tri smrtne žrtve. Število vključuje tudi več kot 630 okužb na ladji za križarjenje Diamond Princess, s katere po več kot dvotedenski karanteni nadaljujejo izkrcavanje potnikov.

Primeri covid-19 so zunaj Kitajske sicer razmeroma redki in jih je večinoma mogoče povezati s Kitajsko, kjer je novi koronavirus konec lanskega leta tudi izbruhnil. Zunaj Kitajske so v 26 državah potrdili 1200 primerov okužb, umrlo pa je osem ljudi, poroča britanski BBC. (STA)

78-letni moški, ki je v petek umrl v bolnišnici na območju Padove, je bil v bolnišnici deset dni zaradi nepovezane bolezni, je povedal italijanski minister za zdravje Roberto Speranza. Italijanska tiskovna agencija Ansa je danes poročala, da je za covid-19 umrla tudi 70-letna ženska v Lombardiji v kraju Codogno. Našli so jo mrtvo na njenem domu, testi pa so pokazali, da je okužena. Ni pa še jasno, ali je bil virus vzrok ali katera druga bolezen, še piše STA.

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Novice Črna napoved prvega moža WHO o koronavirusu

Italija država z največ primeri koronavirusa v Evropi

V deželi Veneto so več primerov odkrili v mestecu Vo blizu Padove. Sklepajo, da bi virus lahko tja prišel preko kitajskih poslovnežev, ki delajo na tem območju.

Italijana sta sicer prva Evropejca, ki sta umrla zaradi novega koronavirusa, ki je po svetu, predvsem na Kitajskem, po zadnjih podatkih zahteval 2345 življenj, okuženih pa je 77.000 ljudi. Prva evropska država, od koder so poročali, da je koronavirus zahteval življenje, pa je bila Francija, kjer je minuli konec tedna umrl kitajski turist, navajanje portala Deutsche Welle povzema STA.

Glede na podatke iz petkovega biltena Svetovne zdravstvene organizacije je Italija tako postala država z največ primeri koronavirusa v Evropi. V Veliki Britaniji so jih potrdili tri, v Nemčiji 16, v Franciji pa 12.

ZDA svarijo pred počitniškim križarjenjem po Aziji

Namestnik pomočnika državnega sekretarja ZDA za konzularne zadeve Ian Brownlee je v petek Američane po poročanju STA posvaril pred potovanji s turističnimi križarkami po Aziji, saj pot s tovrstnimi ladjami povečuje nevarnost okužb z koronavirusom, prihodnje evakuacije ameriških potnikov s takih ladij pa niso zajamčene. Število okuženih Američanov je medtem od petka naraslo na 34, od tega jih je 21 okuženih prišlo iz tujine.

IATA opozarja na milijardno škodo letalskih družb zaradi koronavirusa

Letalske družbe, ki poslujejo v azijsko-tihomorski regiji, bi lahko letos zaradi upada prometa zaradi koronavirusa izgubile skupno 27,8 milijarde dolarjev (25,8 milijarde evrov), kažejo ta teden objavljeni podatki mednarodnega združenja letalskih prevoznikov IATA. Letalski promet se bo predvidoma skrčil prvič po letu 2008. Združenje je oceno upada prihodkov pripravilo na podlagi pričakovanega 13-odstotnega upada povpraševanja po letalskem prevozu.

Zaradi izbruha koronavirusa so mnoge svetovne letalske družbe odpovedale ali omejile lete na Kitajsko in v nekatere druge azijske države. Številne so opozorile, da bodo negativni učinki na letošnje poslovne rezultate veliki. Med prvimi prevozniki je napoved poslovanja po izbruhu koronavirusa poslabšala francosko-nizozemska letalska skupina Air France-KLM. Kot je sporočila v četrtek, bo koronavirus med februarjem in aprilom dobiček iz poslovanja – ob predpostavki, da bodo leti odpovedani ali omejeni do takrat – oklestil za od 150 do 200 milijonov evrov. (STA)

Ne spreglejte