Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 2. 2020,
21.05

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

2

Natisni članek

Kitajska italija Koronavirus

Petek, 21. 2. 2020, 21.05

4 leta, 1 mesec

Italijan in njegova noseča žena, ki nista bila na Kitajskem, okužena s koronavirusom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

2

koronavirus Kitajska Wuhan | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Italiji se je z novim koronavirusom okužil 38-letnik, ki ni bil na Kitajskem. Bil pa je v stiku z Italijanom, ki se je vrnil iz Kitajske, poročajo tuje tiskovne agencije. V kraju Codogno, kjer živi okuženi, so doslej našteli najmanj osem okužb ter sprejeli več ukrepov. Med drugim so za pet dni zaprli šole, urade in športne objekte.

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Novice Črna napoved prvega moža WHO o koronavirusu

Osemintridesetletnik je na intenzivnem oddelku bolnišnice v kraju Codogno pri Milanu v Lombardiji, so danes sporočile zdravstvene oblasti. V bolnišnico so ga sprejeli v sredo, a ker ni imel nobenih povezav s Kitajsko, zdravniki niso takoj povezali njegovega zdravstvenega stanja z novim koronavirusom. Šele ko se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo in so ga sprejeli na intenzivni oddelek, je njegova žena zdravnikom povedala, da je bil v začetku meseca v stiku s prijateljem, ki se je nedavno vrnil iz Kitajske, piše STA.

Tudi pri njegovi ženi, ki je v osmem mesecu nosečnosti, so s testi potrdili prisotnost novega koronavirusa. Test je bil pozitiven tudi pri moškem, ki se je športno udejstvoval skupaj z 38-letnikom. Prijatelj, ki je bil na Kitajskem, je bil na testu negativen, a so ga zadržali v bolnišnici, ker naj bi opravili še več testov. Nikoli ni imel značilnih znakov okužbe z novim koronavirusom, zato zdravstvene oblasti predvidevajo, da se je pri njem okužba že končala.

Diamond Princess, koronavirus
Novice Slovenija najela letalo za prevoz dveh državljanov z okužene ladje #video

V kraju Codogno s 15 tisoč prebivalci so potrdili okužbe še pri petih osebah

Da bi zajezile izbruh okužb na severu Italije, so pristojne oblasti za najmanj 250 ljudi, ki so bili v stiku z 38-letnikom, odredile karanteno, več tisoč prebivalcem v treh krajih v Lombardiji pa svetovale, naj iz preventive ostanejo doma.

"Za približno 250 ljudi smo odredili izolacijo in jih testiramo," je dejal komisar za zdravje v Lombardiji Giulio Gallera. Dodal je, da so prebivalce mest Codogno, Castiglione d'Adda in Casalpusterlengo, skupno jih je več kot 35 tisoč, pozvali, naj preventivno ne zapuščajo domov.

koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Med tistimi, za katere so oblasti odredile karanteno, so sodelavci in sorodniki 38-letnika ter zdravniki in medicinske sestre, ki so bili v bolnišnici z njim v stiku. Osemintridesetletnik naj bi bil zaposlen pri italijanski podružnici Unileverja, njegov prijatelj, ki je bil na potovanju na Kitajskem, je direktor podjetja MAE, italijanskega proizvajalca umetnih vlaken, poroča STA.

"Ne smemo širiti panike, a ljudje morajo razumeti, da so uvedeni ukrepi bistveni za dobrobit skupnosti," je dejal predsednik Lombardije Attilio Fontana. Osemintridesetletnik je drugi primer okužbe z novim koronavirusom pri kakem italijanskem državljanu. Prvo okužbo so potrdili pri 29-letniku iz dežele Emilija-Romanja, ki je bil pred tem v Wuhanu.

Drugje v Italiji sicer obravnavajo še dve osebi z novim koronavirusom. V bolnišnici v Rimu je namreč še vedno kitajski par. Kitajska turista sta že tri tedne na infekcijski kliniki in se počutita bolje, so v četrtek sporočile zdravstvene oblasti. V Italiji se je sicer v četrtek zvečer končala 14-dnevna karantena za 19 Italijanov, ki so jih prepeljali iz Wuhana. Med njimi ni okuženih, še navaja STA.

Baby Yoda
Novice Koronavirus "kriv", da zmanjkuje igrač, za katerimi norijo ljubitelji Vojne zvezd
Ne spreglejte