Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 2. 2021,
10.54

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

3

Natisni članek

letalo težave ZDA Boeing

Torek, 23. 2. 2021, 10.54

3 leta, 2 meseca

Nove težave za Boeing: zasilno pristalo še eno letalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

3

Boeing 777 | Težavam Boeinga kar ni videti konca. Na fotografiji motor letala boeing 777 prevoznika United Airlines. | Foto Reuters

Težavam Boeinga kar ni videti konca. Na fotografiji motor letala boeing 777 prevoznika United Airlines.

Foto: Reuters

Letalo tipa boeing 757 ameriškega prevoznika Delta Air Lines, ki je bilo na poti iz Atlante v Seattle, je moralo v ponedeljek popoldne zasilno pristati, potem ko je nadzorni sistem posadko opozoril na morebitno napako na enem od motorjev. Gre za motorje istega proizvajalca kot pri letalu boeing 777 prevoznika United Airlines, ki mu je v soboto v zraku razneslo motor.

Let 2123 iz Atlante v Seattle se je iz previdnostnih razlogov predčasno končal v Salt Lake Cityju. Pristanek je potekal brez težav, motor pa po prvih ugotovitvah letaliških gasilcev ni bil poškodovan, so sporočili iz letalske družbe Delta Air Lines. 16 let star boeing ima motorje Pratt & Whitney. Gre za istega proizvajalca kot pri motorjih letala boeing 777 prevoznika United Airlines, ki je v soboto poskrbel za paniko v ameriškem mestu Denver.

Avtomoto To se je zgodilo letalu, za Boeing že nova kriza #video

Letalu razneslo motor, ostanki padli na naseljeno območje

Letalu z 231 potniki in desetimi člani posadke je namreč razneslo motor. Nato se mu je sicer uspelo varno vrniti na letališče v Denverju, a so ostanki motorja padli na naseljeno območje nedaleč od tega mesta. Poškodovanih na srečo ni bilo. Vsa letala boeing 777 z enako vrsto motorja so nato prizemljili, nesrečo pa preiskuje pristojni ameriški regulator.

Preiskovalci ameriškega urada za varnost v letalskem prometu (NTSB) so v ponedeljek zvečer sporočili, da so na eni od lopatic ventilatorja motorja, ki ga je razneslo, našli znake tako imenovane utrujenosti kovine. Zlomljeni sta dve lopatici motorja, a kot se zdi, se je tista, z znaki utrujenosti kovine, odlomila prva in nato poškodovala še drugo. Obe lopatici bodo zdaj prepeljali v laboratorij proizvajalca, kjer bodo inšpektorji NTSB opravili nadaljnje preiskave.

Letalu boeing 777 prevoznika United Airlines z 231 potniki in desetimi člani posadke je v zraku razneslo motor. Delci motorja so padli na naseljeno območje v bližini Denverja. | Foto: Reuters Letalu boeing 777 prevoznika United Airlines z 231 potniki in desetimi člani posadke je v zraku razneslo motor. Delci motorja so padli na naseljeno območje v bližini Denverja. Foto: Reuters

Ob tem na Nizozemskem poteka preiskava incidenta, v katerem so prav tako v soboto kmalu po vzletu z letališča v Maastrichtu odpadli deli tovornega letala boeing 747-400 družbe Longtail Aviation. Padli so na manjše mesto Meerssen, pri čemer sta bila poškodovana najmanj dva človeka. Letalo je nato zasilno pristalo v mestu Liege v sosednji Belgiji.

Denver
Novice Na dvorišče jim je z neba padel del letalskega motorja

Zadnje težave predstavljajo hud udarec za Boeing

Letalo boeing 747-400 ima motor Pratt & Whitney PW4000, kar je manjša različica motorja Pratt&Whitney 4000-112, s katerim so opremljena letala boeing 777. Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) je sicer v ponedeljek sporočila, da sobotne težave letal v Denverju in na Nizozemskem po prvih ugotovitvah niso povezane.

Zadnje težave z motorji predstavljajo nov udarec za ameriškega proizvajalca letal Boeing po več odmevnih nesrečah v minulih letih. Marca predlani so denimo ostala prizemljena vsa letala tipa 737 max, potem ko je v dveh nesrečah skupaj umrlo 346 ljudi, poroča STA.

Ne spreglejte