Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 8. 2013,
15.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Aleksej Navalni obtožba župan kampanja

Ponedeljek, 12. 8. 2013, 15.56

8 let

Nove obtožbe na račun ruskega opozicijskega voditelja Navalnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ruske oblasti opozicijskemu voditelju Alekseju Navalnemu očitajo nezakonito financiranje županske predvolilne kampanje, saj naj bi Navalni prejemal donacije tujih državljanov.

Obtožbe na račun Navalnega, ki kandidira za župana Moskve, je navedlo rusko državno tožilstvo. Preiskovalci naj bi namreč ugotovili, da je Navalni prek sistema za spletno plačevanje spletnega podjetja Yandex prejel denar od več kot 300 darovalcev iz tujine, tudi iz ZDA. Tožilci so podatke posredovali notranjemu ministrstvu, ki bo odločilo, ali naj steče uradna preiskava.

Volitve bodo septembra Podjetje, ki ureja spletna plačila, je sicer preiskovalce opozorilo, da v tujini registrirani spletni naslov ne pove ničesar o državljanstvu uporabnika. Šlo bi lahko na primer za ruske turiste, ki so na dopustu v tujini. Nekateri so kljub temu oblasti že pozvali, naj nasprotnika Kremlja, glavnega izzivalca ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu naklonjenega županskega kandidata Sergeja Sobjanina, izključijo iz tekme za županski stolček. Volitve bodo 8. septembra.

Navalni: Kamanja se financira zakonito Navalni je medtem zatrdil, da je kampanja financirana povsem zakonito. "Vsa plačila, ki jih prejmemo na volilni račun, preveri mestna volilna komisija. Če jim niso všeč, ta plačila vrnemo, in to počnemo precej pogosto," je dejal za ruski radio. "V tem smislu imamo najbolj transparentno kampanjo med vsemi," je dodal.

Po mnenju Navalnega sicer želi Sobjanin doseči njegovo diskvalifikacijo, saj se boji drugega kroga. Glede na aktualne javnomnenjske raziskave naj bi sicer Navalni 8. septembra prejel manj kot 10 odstotkov glasov, medtem ko se Sobjaninu obeta zmaga v prvem krogu.

Obsojen na pet let Navalnega so konec julija zaradi poneverbe obsodili na pet let v kazenski koloniji. Nato pa so ga proti plačilu varščine presenetljivo izpustili iz zapora, s čimer mu je sodišče omogočilo sodelovanje v županski tekmi.

Ne spreglejte