SiolNET. Novice Svet
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova italijanska vlada proti varčevanju in za strožjo politiko do priseljevanja

0,06

termometer

Luigi Di Maio
Foto: Reuters

Italijansko populistično Gibanje pet zvezd in desna Liga sta danes dosegla končni dogovor o koalicijski pogodbi. Pogodba ne omenja izstopa Italije iz območja evra in zavrača nadaljnje varčevanje. Koalicijska pogodba mora ta konec tedna dobiti še zeleno luč članov obeh strank, nato jo bodo predložili predsedniku države Sergiu Mattarelli.

"Danes smo končno določili vse podrobnosti pogodbe o vladi sprememb, resnično sem vesel," je na družbenem omrežju Facebook zapisal vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio. "Ponosen sem na naše delo v zadnjih dneh. V zelo kratkem času smo dosegli ogromno," pa je poudaril vodja Lige Matteo Salvini.

Luigi Di Maio Novice Bomo danes končno izvedeli, kdo je novi italijanski premier?

V pogodbi v 30 točkah na 58 straneh, ki jo je danes objavilo Gibanje pet zvezd, ni omenjen izstop Italije iz območja evra, je pa jasno, da bo nova vlada zavračala nadaljnjo varčevalno politiko. Prav tako predvideva strožjo politiko glede priseljevanja in varnosti.

Italijanska policija Novice Italijanska policija razbila dve džihadistični združbi

V dokumentu piše, da bodo vladni ukrepi usmerjeni v program zmanjšanja javnega dolga, in sicer ne s prihodki, zbranimi z davki in varčevanjem, saj ta politika ni dosegla svojega cilja, temveč prek povečanja BDP z oživitvijo notranjega povpraševanja.

A za Salvinija in Di Maia delo še ni končano, saj se morata dogovoriti še o prihodnjem premierju. Salvini je v četrtek zvečer potrdil, da premierskega položaja ne bosta prevzela ne on sam ne Di Maio.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin