Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 5. 2018,
9.52

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

vlada Italija

Ponedeljek, 14. 5. 2018, 9.52

5 let, 11 mesecev

Bomo danes končno izvedeli, kdo je novi italijanski premier?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Luigi Di Maio | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vodji italijanskega populističnega Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio in desničarske Lige Matteo Salvini sta v nedeljo v Milanu dosegla dogovor o novi vladi in kandidatu za premierja. Njegovega imena še nista razkrila, naj bi ga pa danes predstavila italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli, poročajo italijanski mediji.

Kot na spletni strani piše italijanska radiotelevizija Rai, sta se vodji obeh strank dogovorila, da bo novo italijansko vlado vodil nekdo tretji, ne kateri od njiju. Njegovo ime javnosti še ni znano, v medijih pa o njem krožijo ugibanja. Luigi Di Maio je razkril le, da gre "za politika, ne tehnokrata". Med mogočimi premierji, ki jih omenjajo mediji, je nekdanji minister za gospodarstvo Giulio Tremonti.

Ni nujno, da bo predsednik Italije sprejel novega premierja

Predlog glede novega premierja naj bi Di Maio in Matteo Salvini danes predstavila italijanskemu predsedniku, a ni nujno, da ga bo ta sprejel. V nedeljo je nakazal, da ne bo sprejel kakršnegakoli dogovora.

Kot so pojasnili v njegovi pisarni, si bo Sergio Mattarella prizadeval, da Italija dobi vlado, ki bo sposobna opravljati svoje delo, ki ne bo ogrozila državnih financ in ki bo spoštovala mednarodne zaveze Italije.

Če strankama ne uspe sestaviti vlade, lahko pričakujemo predčasne volitve

Salvini je po pogovorih v Milanu povedal, da sta se z vodjo Gibanja pet zvezd dogovorila tudi o koalicijskem sporazumu. Po njem bi nova vlada med drugim okrepila boj proti nezakonitemu priseljevanju, za pokojninsko reformo bi namenila pet milijard evrov, uvedla bi zakonsko določeno najnižje plačilo za uro dela, družine pa bi razveselila z brezplačnimi jaslimi ter ničelno obdavčitvijo izdelkov za otroke.

Če strankama ne bo uspelo sestaviti vlade, bo to najverjetneje pomenilo nove predčasne volitve. Če jima uspe sestaviti vlado, pa je vprašanje, kako dolgo se bo ta obdržala. Do zdaj vladajoča Demokratska stranka (PD), ki velja za največjo poraženko parlamentarnih volitev 4. marca, je namreč napovedala "najostrejšo opozicijo" populistični vladi


Preberite še: Berlusconi lahko spet opravlja javne funkcije


 

 

Ne spreglejte