Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 7. 2022,
7.38

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

98

Natisni članek

napad Rusija Odesa Ukrajina

Torek, 26. 7. 2022, 7.38

1 mesec, 3 tedne

Britanski premier Zelenskega primerjal s Churchillom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

98

153. dan vojne v Ukrajini. Ruski plinski velikan Gazprom, ki dobavlja plin Evropi, je nenadoma brez predhodnega obvestila povečal pritisk v plinovodu, je sporočil ukrajinski državni operater plinovoda in dodal, da bi takšni skoki tlaka lahko povzročili izredne razmere, popokali bi lahko cevovodi. Sicer pa je britanski premier Boris Johnson ukrajinskemu predsedniku vlade predal nagrado Sira Winstona Churchilla in ga celo primerjal z njim.

Dnevni pregled dogodkov:

21.27 Britanski premier Zelenskega primerjal s Churchillom
20.53 EU podaljšala sankcije proti Rusiji
19.42 Velika Britanija uvaja nove sankcije proti ruskim ministrom
18.30 Ukrajina od Nemčije prejela raketne sisteme in samovozne havbice
18.21 Rusija bo zapustila Mednarodno vesoljsko postajo in zgradila svojo
15.34 Bo Putina ta teden na sestankih zamenjal dvojnik? 
14.19 "Putinova vojna z Evropo in plinom je le nadaljevanje vojne z Ukrajino"
10.25 Ukrajinka je objavila video iz Harkova
9.18 Ukrajina: Rusija brez predhodnega obvestila povečala pritisk v plinovodu
8.57 Napad na pristaniško mesto Mikolajev
7.16 Zelenski: Rusija vodi plinsko vojno proti Evropi
7.05 Napad na Harkov
6.45 Ruske sile znova napadle Odeso

21.27 Britanski premier Zelenskega primerjal s Churchillom

Britanski premier Boris Johnson je ukrajinskega predsednika Volodomirja Zelenskega primerjal s Sirom Winstonom Churchillom, nekdanjim predsednikom vlade Združenega kraljestva.

Dejal je, da verjame, da "Churchillov duh hodi z Zelenskim", poroča AP. To primerjavo je naredil med slovesnostjo na Downing Streetu, kjer je Zelenskemu, ki se je vključil prek video povezave, podelil nagrado Sir Winston Churchill Leadership Award. Slovesnosti so se udeležili tudi člani družine Churchill in Mednarodnega društva Churchill.

"Izjemno počaščen sem, da sem prejel to nagrado. Ukrajina po 24. februarju ni ostala sama. Imeli smo tiste, ki so nam pomagali, ki so se v najtemnejših časih spomnili, kaj je čast, in ki niso pomislili, da bi opustili boj. Govorim o tebi Boris," je po prejetju nagrade dejal Zelenski. "Ta nagrada je tudi vaša in je manifestacija našega skupnega vodstva Ukrajincev, Britancev in vseh tistih, ki svoje svobode ne bomo dali nobenemu tiranu," je zaključil.

20.53 EU podaljšala sankcije proti Rusiji

Evropska unija se je odločila obnoviti sankcije proti Rusiji za nadaljnjih šest mesecev, do konca januarja 2023. Odločitev, ki so jo sprejeli ministri za energijo EU, se nanaša na sankcije proti Rusiji, ki so bile prvič uvedene leta 2014 in so bile znatno razširjene po invaziji na Ukrajino februarja letos.

19.42 Velika Britanija uvaja nove sankcije proti ruskim ministrom

Velika Britanija je danes napovedala nove sankcije proti ruskim ministrom, družinskim članom, ki imajo povezave s Kremljem, in vodilnim osebam v proruskih separatističnih regijah na vzhodu Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ne bomo molčali in opazovali, kako državni akterji, ki jih je imenoval Kremelj, zatirajo prebivalce Ukrajine ali svoboščine svojih ljudi," je dejala zunanja ministrica Liz Truss in pri tem dodala, da bo Velika Britanija še naprej uveljavljala stroge sankcije proti tistim, ki poskušajo legitimirati nezakonito rusko invazijo. Proti pravosodnemu ministru Konstantinu Čujčenku in njegovemu namestniku Olegu Sviridenku so tako britanske oblasti uvedle prepoved potovanja in zamrznile premoženje zaradi zatiranja lastnega ljudstva z napadi na tiste, ki nasprotujejo vojni.

Zaradi spodkopavanja ukrajinske ozemeljske celovitosti sta bila sankcionirana tudi Vitalij Hocenko in Vladislav Kuznecov, predsednik vlade in prvi namestnik predsednika samooklicanih ljudskih republik Doneck in Lugansk. Prav tako je Velika Britanija sankcionirala Sarvarja in Sanjarja Ismailova, nečaka oligarha Ališerja Usmanova. Sarvar Ismailov je bil nekdanji direktor nogometnega kluba Everton.

18.30 Ukrajina od Nemčije prejela raketne sisteme in samovozne havbice

Ukrajina je od Nemčije prejela raketne sisteme Mars II in tri samovozne havbice, je danes sporočila nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht. Že v ponedeljek pa so ukrajinske oblasti potrdile prejem treh nemških protiletalskih tankov tipa gepard in več kosov streliva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je v ponedeljek potrdil prejem prvih treh nemških protiletalskih tankov tipa gepard in več deset tisoč kosov streliva. Nemška ministrica je medtem zatrdila, da je bilo dobavljenih pet tankov gepard.

Skupno naj bi Ukrajina v prihodnje prejela 30 tankov tipa gepard s približno 60.000 naboji, tri raketne sisteme Mars II in deset samovoznih havbic. Raketni sistem srednjega dosega Mars lahko izstreli do dvanajst raket in je nameščen na vozilih, ki lahko vozijo s hitrostjo do 50 kilometrov na uro.

Prav tako namerava Nemčija septembra dobaviti artilerijski radar za sledenje Cobra. "Pogodba je že podpisana, sedaj pa se bo začelo usposabljanje ukrajinskih vojakov za ta zelo zapleten sistem," je dejala ministrica. V nekaj dneh naj bi se začelo tudi usposabljanje za obljubljeni protiletalski raketni sistem Iris-T.

18.21 Rusija bo zapustila Mednarodno vesoljsko postajo in zgradila svojo

Rusija se je odločila zapustiti Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) po koncu leta 2024, je danes ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu sporočil novi vodja ruske vesoljske agencije Roskozmos Jurij Borisov. Po njegovih navedbah bodo Rusi do takrat začeli graditi lastno vesoljsko postajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Seveda bomo izpolnili vse obveznosti do naših partnerjev, vendar je bila sprejeta odločitev, da po letu 2024 zapustimo to postajo," je Putinu dejal Borisov, ki je bil sredi julija imenovan za novega vodjo Roskozmosa. "Mislim, da bomo do takrat začeli pripravljati rusko orbitalno postajo," je napovedal in to označil za glavno "prednostno nalogo" ruskega vesoljskega programa.

Po besedah Borisova je vesoljska industrija trenutno v težkem položaju, vendar si bo sam prizadeval dvigniti standarde in "najprej ruskemu gospodarstvu zagotoviti potrebne vesoljske storitve". Pri tem je izpostavil navigacijo, komunikacijo in prenos podatkov. Borisov, nekdanji podpredsednik vlade z vojaško izobrazbo, je na mestu vodje Roskozmosa zamenjal Dmitrija Rogozina.

Rusija in ZDA sta sicer z roko v roki sodelovali pri projektu ISS, ki je v orbiti od leta 1998. Doslej je bilo raziskovanje vesolja eno redkih področij, na katerem sodelovanja med državama in njunimi zaveznicami niso uničile napetosti zaradi Ukrajine in drugih vprašanj, še navaja AFP.

15.34 Bo Putina ta teden na sestankih zamenjal dvojnik? 

Devetinšestdesetletnemu ruskemu voditelju Vladimirju Putinu naj bi v soboto okoli ene ure zjutraj postalo zelo slabo. Zdravniki so z njim preživeli tri ure, dokler se stanje ni izboljšalo. Putina bo morda na sestankih ta teden zamenjal njegov dvojnik, piše Mail Online. 

Poleg tega so na Newsweeku navedli, da je tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov dejal, da se v Kremlju izogibajo prepihu in pazijo pri uporabi klimatskih naprav. 

Zdaj si je Putin opomogel, so zapisali, vendar ga bo morda na sestankih ta teden zamenjal telesni dvojnik, za televizijske nastope pa bi uporabil tehnologijo "deep fake".

Nobena od trditev kanala ni bila preverjena, vendar Putin ne bi bil prvi ruski voditelj, ki bi uporabil dvojnika. Dva dvojnika je imel Josef Stalin, enega pa tudi Leonid Brežnjev

Putin sam je priznal, da je razmišljal o uporabi dvojnika za zaščito med čečensko vojno, vendar trdi, da je idejo zavrnil in da ni bila nikoli izvedena.

14.19 "Putinova vojna z Evropo in plinom je le nadaljevanje vojne z Ukrajino"

Ukrajinski minister za zunanje zadeve Dmitro Kuleba je na Twitterju zapisal, da je Putinova vojna z Evropo in plinom le nadaljevanje vojne z Ukrajino. 

10.25 Ukrajinka je objavila video iz Harkova

"Rusi so z raketo S-300 zadeli otroško nogometno igrišče," je Ukrajinka Marija Avdejeva zapisala na Twitterju in objavila videoposnetke, za katere trdi, da prikazujejo posledice jutranjega ruskega raketnega napada na mesto Harkov.

"Dve eksploziji sta me dvignili iz postelje zjutraj ob 4.40. Rusija je iz Belgoroda na Harkov izstrelila rakete S-300. Ena je zadela otroško nogometno igrišče, druga pa vhod v podzemno železnico. Teroristična država odkrito napada civilne objekte," je dejala Avdejeva, vodja raziskovalnega oddelka pri European Expert Association.

9.18 Ukrajina: Rusija brez predhodnega obvestila povečala pritisk v plinovodu

Ruski plinski velikan Gazprom, ki dobavlja plin Evropi, je nenadoma brez predhodnega obvestila povečal pritisk v plinovodu, je sporočil ukrajinski državni operater plinovoda.

Minister za energetiko Bojan Kumer na zasedanju v Bruslju
Novice Minister Kumer: V Sloveniji to zimo ne bo redukcij pri oskrbi gospodinjstev s plinom

"Takšni skoki tlaka bi lahko povzročili izredne razmere, cevovodi lahko popokajo. Operaterje cevovodov je treba vnaprej obvestiti," so sporočili iz ukrajinskega podjetja.

8.57 Napad na pristaniško mesto Mikolajev

Ruske sile so napadle pristaniško infrastrukturo v južni ukrajinski regiji Mikolajev, je zjutraj sporočil župan Oleksandr Senkevič.

"Iz smeri Črnega morja je bil proti jugu Ukrajine izveden raketni napad iz zraka," je za ukrajinsko državno televizijo povedal Senkevič, ki pa ni navedel drugih podrobnosti.

7.16 Zelenski: Rusija vodi plinsko vojno proti Evropi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nočnem videonagovoru Evropo pozval, naj se na rusko "plinsko vojno" odzove s povečanjem sankcij proti Moskvi. "Danes smo videli novo plinsko grožnjo Evropi. Rusija ne bo v celoti obnovila oskrbe Evrope s plinom kot do zdaj, čeprav je k temu pogodbeno zavezana," je dejal Zelenski.

Severni tok
Novice Rusija drastično zmanjšuje pretok plina po Severnem toku 1

Pojasnil je, da Rusija to počne namerno, da bi Evropejcem čim bolj otežila priprave na zimo. Prepričan je, da gre za plinsko vojno proti združeni Evropi. "Rusom ni mar, kaj bo z ljudmi, koliko bodo trpeli zaradi lakote, mraza ali revščine. Gre za različne vrste terorja," je dejal Zelenski.

"In zato je treba udariti nazaj. Ne smemo razmišljati o vrnitvi plinskih turbin za plinovod Severni tok 1, ampak o strožjih sankcijah. Storiti moramo vse, da omejimo prihodke Rusije. Ne le prihodke od plina in nafte, ampak od vsega, kar Rusija izvaža. Prekinite trgovino z Rusijo, kolikor je to mogoče, saj je vsak takšen trgovinski odnos rusko orodje za pritisk," je Evropo pozval ukrajinski predsednik.

Gazprom je namreč sporočil, da bo domnevno zaradi potrebnega popravila še ene turbine dobavo z zdajšnjih 40 odstotkov zmogljivosti zmanjšal na 20 odstotkov.

Zelenski je opozoril, da je rusko izsiljevanje EU s plinom vsak mesec hujše. "Rusija, ki je teroristična država, greni življenje vsakemu Evropejcu. To lahko razumemo kot spodbudo za osmi paket sankcij, ki naj bi bil precej strožji od nedavno potrjenega paketa," je sklenil ukrajinski predsednik.

7.05 Napad na Harkov

Župan Harkova Igor Terehov je sporočil, da so ruske sile ponoči napadle stanovanjsko četrt v bližini središča mesta. Drugih podrobnosti ni razkril.

6.45 Ruske sile znova napadle Odeso

Guverner regionalne vojaške uprave Odese Sergej Bratčuk je zgodaj zjutraj sporočil, da so pristaniško mesto napadli izstrelki iz letala. Dodal je, da je ukrajinska zračna obramba sestrelila več ruskih raket.

Fotogalerija
1 / 5

Rusija je z raketami Odeso napadla že v soboto, le 12 ur po tem, ko sta Moskva in Kijev podpisala sporazum o izvozu žita iz ukrajinskih pristanišč. Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je napad označil za barbarskega in kot dokaz, da Rusiji ni mogoče zaupati.

Odesa je eno od ukrajinskih pristanišč ob Črnem morju, iz katerih naj bi stekel izvoz žita, ki je blokiran že od začetka vojne.

Ne spreglejte