Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 7. 2022,
6.48

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

87

Natisni članek

raketni napad vojna Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 25. 7. 2022, 6.48

1 leto, 8 mesecev

Rusija drastično zmanjšuje pretok plina po Severnem toku 1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

87

Severni tok | Kot razlog, da bo Rusija zmanjšala pretok plina po Severnem toku, navajajo popravilo druge turbine. | Foto Reuters

Kot razlog, da bo Rusija zmanjšala pretok plina po Severnem toku, navajajo popravilo druge turbine.

Foto: Reuters

152. dan vojne v Ukrajini. Iz ruskega državnega energetskega velikana Gazprom so danes sporočili, da bodo v sredo drastično zmanjšali pretok plina po Severnem toku 1, kot razlog pa navajajo popravilo druge turbine. V Evropski komisiji so ocenili, da poteza potrjuje njihova pričakovanja in da so zato prejšnji teden predlagali znižanje porabe plina za 15 odstotkov do pomladi. Nadejajo se, da bodo ministri EU v torek o tem sprejeli politični dogovor.

Dnevni pregled dogodkov:

21.30 Prve ladje z ukrajinskim žitom bi lahko odplule v naslednjih dneh
21.18 Ruske oblasti aretirale še enega Putinovega kritika
17.15 Ukrajina prejela prve nemške tanke gepard
17.09 Rusija drastično zmanjšuje pretok plina po Severnem toku 1
15.18 Nekdanji voditelj Sovjetske zveze jezen na Putina: "Nato je pripeljal pred ruski prag"
13.55 Ukrajina napadla ruske položaje v regiji Herson
12.15 Kremelj: Raketni napad na Odeso ne bo vplival na izvoz žita
12.03 V Ukrajino prispeli tanki iz Poljske
11.08 Rusija je v Ukrajini izgubila 39.700 vojakov
9.55 Ukrajina: Herson bomo osvobodili do septembra, dosegli smo prelomnico
8.33 Britanski obveščevalci: Rusi so pred dilemo
6.38 Rusija: Preiskujemo vojne zločine, ki jih je zagrešilo 400 Ukrajincev
6.25 Ukrajina uničila ruski raketni sistem

21.30 Prve ladje z ukrajinskim žitom bi lahko odplule v naslednjih dneh

V skladu s sporazumom o izvozu ukrajinskega žita, ki so ga dosegle Ukrajina, Rusija, Turčija in Združeni narodi, bi lahko prve ladje, natovorjene z ukrajinskim žitom, iz črnomorskih pristanišč odplule v naslednjih dneh, je dejal namestnik tiskovnega predstavnika Združenih narodov Farhan Haq. 

"Skupni koordinacijski center se bo povezal s pomorsko industrijo in v bližnji prihodnosti objavil podrobne informacije za ladje," je dejal.

21.18 Ruske oblasti aretirale še enega Putinovega kritika

Ruske oblasti so aretirale Leonida Gozmana, opozicijskega liberalnega politika, ki se je nedavno iz tujine vrnil v Moskvo, poroča Reuters. Gre za še eno potezo države pri obračunavanju z drugače mislečimi, poroča hrvaški Index.

Gozman je eden od ruskih politikov, ki kritizirajo invazijo v Ukrajini in Putina. Bil je zadnji vodja majhne politične stranke Zveza desnih sil, ki je združevala reformatorje svobodnega trga, ko sta Anatolij Čubajs, ki je Rusijo zapustil, in Boris Nemcov, ki so ga leta 2015 ubili blizu Kremlja.

Razlog za aretacijo Gozmana je bil ukaz ruskega ministrstva za notranje zadeve. Med kazensko preiskavo so ga obtožili kršitve zakona, ki od ruskih državljanov zahteva, da oblasti obvestijo, da imajo državljanstvo druge države ali dovoljenje za prebivanje v tujini. Če ga bodo spoznali za krivega, bi lahko plačal denarno kazen ali opravljal družbenokoristna dela.

Omenjeni politik je oblasti sicer obvestil, da ima izraelsko državljanstvo, vendar pravijo, da tega ni storil do roka. Rusija ga je tako uvrstila na seznam tujih agentov, kar pomeni, da je pod strogim nadzorom države. Po napadu Rusije na Ukrajino 24. februarja je Gozman zapustil Rusijo, vrnil pa se je junija. 

"Moja stranka je bila pridržana v moskovskem metroju in odpeljana na policijsko postajo," je povedal Gozmanov odvetnik Mihail Birjukov.

17.15 Ukrajina prejela prve nemške tanke gepard

Ukrajinske oblasti so danes potrdile prejem treh nemških protiletalskih tankov tipa gepard. V skladu z dogovorom, sklenjenim z nemško obrambno ministrico Christine Lambrecht, bo Nemčija Ukrajini dostavila še 12 tovrstnih tankov. Prav tako je Kijev sporočil, da so s pomočjo raketnih sistemov Himars danes uničili 50 ruskih skladišč streliva.

"Danes so uradno prispeli prvi trije gepardi," je povedal ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov in dodal, da je bilo dostavljenih tudi več deset tisoč kosov streliva. Gre za drugo pošiljko težkega orožja iz Nemčije, saj je že junija nemška vlada Ukrajini dobavila sedem samovoznih havbic z dometom do 40 kilometrov, poroča nemški časnik Deutsche Welle.

Prav tako je Reznikov na državni televiziji dejal, da so ukrajinske sile s pomočjo ameriških naprednih raketnih sistemov Himars uničile že 50 ruskih skladišč streliva. Pri tem je poudaril, da ima Himars vse večji vpliv in pomen pri prizadevanjih Ukrajine za odbijanje ruskih napadov, poroča Reuters. "S Himarsom prekinjamo ruske logistične verige, jim odvzemamo sposobnost aktivnega boja ter otežujemo obstreljevanje naših sil," je še dodal. Ukrajinske sile naj bi po njegovih besedah obstreljevale tudi več mostov. Bistvenih podrobnosti ni razkril, šlo pa naj bi za tri mostove v regiji Herson, ki je trenutno pod rusko okupacijo.

Ruske oblasti medtem trdijo, da so uničile več sistemov Himars, kar pa je Ukrajina zanikala. V današnjem poročilu je rusko obrambno ministrstvo navedlo, da so njihove sile uničile skladišče orožja za sisteme Himars v regiji Hmelnicki v zahodni Ukrajini.

17.09 Rusija drastično zmanjšuje pretok plina po Severnem toku 1

Iz ruskega državnega energetskega velikana Gazprom so danes sporočili, da bodo v sredo ob 6. uri zjutraj po srednjeevropskem času drastično zmanjšali pretok plina po Severnem toku 1. Kot so napovedali, bodo pretok plina v Nemčijo zmanjšali na 20 odstotkov celotne zmogljivosti. Kot razlog navajajo popravilo druge turbine. Gazprom je že junija dobavo zmanjšal za 60 odstotkov, razlog pa prav tako pripisal pokvarjeni turbini.

Podjetje je sporočilo, da bo pretok plina po plinovodu, ki teče pod Baltskim morjem, v sredo padel na 33 milijonov kubičnih metrov, kar predstavlja 20-odstotno kapaciteto plinovoda, pišejo tuje tiskovne agencije. Dnevna kapaciteta Severnega toka 1 po navedbah nemške tiskovne agencije dpa znaša 167 milijonov kubičnih metrov, pri čemer je rusko podjetje dobavo junija znižalo na 67 milijonov kubičnih metrov.

Takrat je Gazprom razlog pripisal pokvarjeni turbini, ki jo je podjetje Siemens poslalo na popravilo v Kanado. Kot je pretekli teden zagotovila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, je turbina že na poti in bo pravočasno v Rusiji, zato je poudarila, da ni izgovorov, da Rusija ne bi dobavljala plina.

Zgodba s to turbino še ni končana. Gazprom je danes namreč sporočil, da je prejel papirje, povezane z zapoznelo dobavo turbine, a ob tem izpostavil številne nejasnosti, povezane z evropskimi in britanskimi sankcijami. Nedavno je na potrebno popravilo druge turbine, ki bi lahko botrovala še večji okrnitvi dobave, namignil že ruski predsednik Vladimir Putin. Moskva sicer ves čas trdi, da ostaja zanesljiv dobavitelj, iz Kremlja pa so danes sporočili tudi, da jih popolna zaustavitev plina v Evropo ne zanima.

Gazpromova objava je sicer prišla le nekaj dni potem, ko so se 21. julija na plinovodu končala redna 10-dnevna vzdrževalna dela, zaradi česar je bil plinovod popolnoma zaprt. Kljub številnim skrbem o tem, ali bo po koncu del plin po plinovodu še stekel, je takrat prišlo do ponovne vzpostavitve dobave plina v enakem obsegu kot pred začetkom popravil, torej 40-odstotnem.

Nemčija, največje evropsko gospodarstvo, je zaradi velike odvisnosti od ruskega plina tako vse bolj pod pritiskom. Popolno zaprtje plinovoda ali veliko zmanjšanje dobave bi lahko Nemčiji prinesla resne težave.

V Evropski komisiji so ocenili, da poteza potrjuje njihova pričakovanja in da so zato prejšnji teden predlagali znižanje porabe plina za 15 odstotkov do pomladi. Nadejajo se, da bodo ministri EU v torek o tem sprejeli politični dogovor.

"To je scenarij, na katerega je prejšnji teden opozorila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in zaradi katerega je komisija podala predlog za solidarnost in za varčevanje s plinom," je v odzivu na Gazpromovo napoved dejal glavni govorec komisije Eric Mamer.

15.18 Nekdanji voditelj Sovjetske zveze jezen na Putina: "Nato je pripeljal pred ruski prag"

Zadnji voditelj ZSSR, 91-letni Mihail Gorbačov, je besen in razočaran nad potezami Vladimirja Putina, je razkril njegov tesni prijatelj Aleksej Venediktov. 

Nekdanji voditelj Sovjetske zveze, ki je Rusijo "odprl" svetu, je še posebej razočaran nad vsemi novimi zakoni, ki omejujejo svobodo posameznikov in medijev, ki so bili uvedeni od začetka ruske invazije. 

"Vladimir Putin je uničil vse njegove reforme. Vse. Spremenil jih je v pepel. Ko me vprašajo, kakšne dokaze imam za to, jim enostavno povem: Ko je Gorbačov odšel, je imel Nato v Evropi štiri tisoč vojakov. Nedavno so rekli, da bo do konca prihodnjega leta ta številka narasla na 300 tisoč," je dejal Venediktov in dodal: "Uničil je njegovo zapuščino in Nato pripeljal pred ruski prag."

"Razburjen je in jezen. No, njegovo življenjsko delo je uničeno. Svoje življenje je posvetil svobodi. Kdo je dal svobodo cerkvi v Rusiji? Kdo je dal Rusom svobodo govora? Kdo je sprejel prve zakone o zaščiti medijev? Odgovor na vsa vprašanja je Gorbačov," je še povedal njegov bližnji prijatelj.

13.55 Ukrajina napadla ruske položaje v regiji Herson

Ukrajinske sile so bombardirale ruske položaje v južni regiji Herson, kjer je Kijev začel protinapad za ponovno osvojitev ozemlja, ki so ga zasedle ruske sile, je danes sporočilo poveljstvo ukrajinskih sil v tej regiji. Kijev medtem poroča tudi o nadaljevanju spopadov v Donbasu, kjer naj bi ukrajinske sile odbile večino ruskih napadov.

Ukrajinske sile so uničile rusko opazovalno postajo na jugu države, kjer so sovražnikove čete načrtovale napad v smeri Hersona, je v televizijskem nagovoru povedala tiskovna predstavnica obrambnih sil na jugu Ukrajine Natalija Gumenjuk. "Ne stojimo na mestu, ampak napredujemo," je dejala. Ukrajinska letala naj bi po poročanju tiskovne agencije Ukrinform zadela pet ciljev v mestih Berislav in Herson.

"Več letal in bombnikov je napadlo tri sovražnikove utrdbe v okrožju Berislav, letala mi-8 in mi-24 pa dve sovražnikovi utrdbi v okrožju Herson," piše v poročilu ukrajinskih sil. Gumenjukova je povedala še, da je bil poskus ruskega protinapada v Berislavu ob tem neuspešen.

"Naši položaji so ostali utrjeni. Nadaljevali smo delo, oni pa so se umaknili na svoje položaje, na skrajno obrambno črto, ki so jo postavili in utrdili z betonskimi strukturami," je poudarila Gumenjukova.

Medtem naj bi po informacijah Ukrinforma guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj danes dejal, da so bili neuspešni tudi ruski napadi v regiji Doneck. "Okupatorji ne opuščajo svojih namer, da bi organizirali napade na velika mesta v regiji Doneck, vendar za zdaj stojijo na mestu. Umirajo, ne da bi kdaj videli sosednjo regijo. Napadajo iz več smeri hkrati in poskušajo razpršiti našo obrambo, toda to ne deluje," je dejal Hajdaj.

12.15 Kremelj: Raketni napad na Odeso ne bo vplival na izvoz žita

Dmitrij Peskov, tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je pojasnil, da sobotni ruski raketni napad na ukrajinsko pristanišče Odesa ob Črnem morju ne bo vplival na podpisan sporazum o izvozu ukrajinskega žita.

"Ti napadi so povezani izključno z vojaško infrastrukturo in nimajo nobene zveze z infrastrukturo, ki se uporablja za izvoz žita. To ne bi smelo in ne bo vplivalo na začetek dobav," je dejal Peskov.

Rusija je manj kot 24 ur po petkovem podpisu sporazuma z Ukrajino o izvozu žita iz treh črnomorskih pristanišč, vključno z Odeso, to mesto napadla z raketnimi izstrelki. Napad je že v soboto izzval obsodbe s strani mednarodne skupnosti, ZDA so dejale, da je vzbudil "resen dvom" o zavezanosti Rusije petkovemu dogovoru. Iz Ankare so sprva sporočili, da so od Moskve dobili zagotovila, da ruske sile za napad sploh niso odgovorne, Rusija pa je nato v nedeljo kljub temu priznala, da so ruske sile v pristanišču ciljale "ukrajinsko vojaško infrastrukturo".

12.03 V Ukrajino prispeli tanki iz Poljske

V Ukrajino so prispeli tanki PT-91 iz Poljske, je sporočil vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak. Za koliko tankov gre, ni navedel, poroča ukrajinski Kyiv Independent.

11.08 Rusija je v Ukrajini izgubila 39.700 vojakov

Generalštab ukrajinskih oboroženih sil je sporočil, da je Rusija od februarja v Ukrajini izgubila 39.700 vojakov. Izgubila je tudi 1.730 tankov, 3.950 oklepnih bojnih vozil, 2.832 vozil in cistern za gorivo, 876 topniških sistemov, 257 raketnih sistemov, 116 sistemov zračne obrambe, 188 helikopterjev, 222 letal, 719 dronov in 15 plovil.

9.55 Ukrajina: Herson bomo osvobodili do septembra, dosegli smo prelomnico

Predstavniki ukrajinske vojske so dejali, da so dosegli "prelomnico" v boju za osvoboditev regije Herson na jugu Ukrajine. Dodajajo, da nameravajo do septembra z orožjem zahodnih držav osvoboditi prvo večje mesto, ki so ga zasedle ruske sile.

Sergej Klan, pomočnik vodje vojaške uprave regije Herson, je sinoči v intervjuju za ukrajinsko televizijo dejal: "Lahko rečemo, da smo dosegli prelomnico na frontni črti. Prehajamo iz obrambnih v ofenzivne operacije. Regija Herson bo zagotovo osvobojena do septembra. Načrti okupatorjev se bodo izjalovili," je dejal Klan.

S pomočjo orožja dolgega dosega, ki ga je v Ukrajino poslal Zahod, so se ukrajinske sile v zadnjih tednih podale v osvoboditev regije Herson in tako uresničile napovedi dolgo pričakovane protiofenzive.

8.33 Britanski obveščevalci: Rusi so pred dilemo

Britansko obrambno ministrstvo je objavilo novo poročilo svojih obveščevalcev o razmerah v Ukrajini. V njem izpostavljajo silovite boje na območju Donbasa, kjer so ruske sile v ofenzivi, in v regiji Herson, kjer se Rusi branijo pred ukrajinskim protinapadom.

"Ruski poveljniki so pred dilemo, ali svoje sile uporabiti za ofenzivo na vzhodu ali okrepiti obrambo na zahodu," piše v poročilu.

Britanski obveščevalci prav tako navajajo, da so 18. julija letos odkrili prostore za popravilo vojaških vozil v bližini mesta Barvinoka v ruski regiji Belgorod, deset kilometrov od meje z Ukrajino. V njej je najmanj 300 poškodovanih vojaških vozil, vključno s tanki, oklepniki in tovornjaki, Rusi pa se trudijo z njihovim popravilom.

6.38 Rusija želi Ukrajincem soditi pred novim mednarodnim sodiščem

Rusija želi približno 200 Ukrajincem, obtoženim zločinov proti človeštvu, soditi pred še ne ustanovljenim mednarodnim sodiščem. Ker v ZN prevladuje Zahod, bi morala takšno sodišče voditi partnerska država ali organizacija Rusije, je danes v pogovoru za ruski časnik Rossijskaja gazeta dejal vodja preiskovalnega odbora Aleksander Bastrikin. Po njegovih besedah so zanimanje za sodelovanje v tovrstni instituciji doslej med drugim izrazili Bolivija, Iran in Sirija.

Moskva je 92 pripadnikov ukrajinskih oboroženih sil obtožila zločinov proti človečnosti. "Obtoženih je bilo 92 poveljnikov in njihovih podrejenih, 96 drugih, vključno z 51 ukrajinskimi častniki, pa je bilo uvrščenih na seznam iskanih oseb," je navedel Bastrikin.

Dodal je, da zaradi suma, da so plačanci, preiskujejo tudi več britanskih, ameriških, kanadskih, nizozemskih in gruzijskih državljanov.

Sodišče v separatistični proruski regiji Doneck je v začetku junija že izreklo smrtno kazen dvema britanskima državljanoma, Shaunu Pinnerju in Aidenu Aslinu, ter Maročanu Brahimu Saadounu, ker naj bi v Mariupolju kot plačanci sodelovali v bojnih operacijah na strani Ukrajine.

V Rusiji sicer velja moratorij na smrtno kazen, ki pa so ga proruske oblasti v primeru omenjenih treh tujcev odpravile. Kot razlog so navedli, da gre za odvračilni ukrep za huda kazniva dejanja.

Rusija je ob tem trenutno v več kot 1300 kazenskih postopkih proti približno 400 osebam pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) zaradi domnevnih vojnih zločinov ruskih sil nad civilnim prebivalstvom v Ukrajini.

Ukrajina prav tako izvaja lastne preiskave. Po navedbah britanskega BBC so tamkajšnje oblasti sporočile, da preučujejo več kot 21.000 vojnih zločinov, ki naj bi jih ruske sile zagrešile od začetka invazije na Ukrajino.

6.25 Ukrajina: Uničili smo sistem S-300

Ukrajinska vojska je včeraj sporočila, da so ukrajinske sile uničile ruski protiletalski raketni sistem S-300 v okolici Hersona. Operativno poveljstvo je sporočilo, da je bil sistem danes uničen kot odgovor na ruski napad na Mikolajev.

Ne spreglejte