SiolNET. Novice Svet
3,77

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nov posnetek nezakonitega ravnanja hrvaških policistov z migranti #video

3,77

termometer

Videoposnetek britanskega BBC potrjuje grobo ravnanje hrvaških policistov z migranti. Ti trdijo, da jih pred vračanjem v BiH pretepajo, jim odvzamejo denar in uničujejo mobilne telefone.

Potem ko je v javnost prišlo že več posnetkov nasilnega ravnanja hrvaških policistov z migranti, je britanska televizija BBC objavila nov videoposnetek migrantov s hrvaško-bosanske meji, ki so jih hrvaški policisti nezakonito vrnili na ozemlje Bosne in Hercegovine.

Migranti pričajo o grobem ravnanju hrvaških policistov. Govorijo o pretepanju, kar podkrepijo s poškodbami, uničevanju mobilnih telefonov in odvzemanju denarja. Več migrantov je zatrdilo, da so jim hrvaški policisti odvzeli po več sto evrov gotovine.

migranti Novice Švicarska televizija objavila dogajanje na hrvaški meji

Župan Bihaća se je o dogajanju prepričal na lastne oči

Za BBC je spregovoril župan Bihaća Suhret Fazlićev, ki je bil sam priča vračanju migrantov v BiH. Čeprav je hrvaške policiste opozoril na nezakonito ravnanje, so mu odgovorili, da le izpolnjujejo ukaze nadrejenih.

1234 Novice The Guardian: Hrvaški policisti na meji pretepajo migrante #video

Novinarji BBC so anonimno spregovorili tudi z enim od hrvaških policistov, ki jim je dejal, da zgolj uresničuje navodila nadrejenih. Ti so jim naročili, naj  migrante ujamejo, preden zaprosijo za azil ali se srečajo s skupinami za zaščito človekovih pravic. Kasneje so sami ugotovili, da je njihovo ravnanje napačno.

Čeprav hrvaška policija zanika nezakonito vračanje migrantov, je BBC-jevim novinarjem uspelo posneti dva kombija hrvaške policije, ki sta se pripeljala v bližino zelene meje. Policisti v kombijih so počakali na migrante in jih nezakonito vrnili v BiH. Za pripravo prispevka so želeli pred kamere dobiti tudi predstavnike hrvaške vlade, ki pa so sodelovanje v prispevku zavrnili.

Kolinda Grabar-Kitarović Novice Grabar-Kitarovićeva: Pri nadzoru meje je treba do migrantov uporabiti "malo sile"

BBC je posnel tudi prihod hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović na zeleno mejo. Ta je poškodbe migrantov pripisala nevarnemu terenu, ki ga morajo prehoditi na svoji dolgi poti. Odločno je zavrnila kakršnokoli nasilje hrvaških policistov.

V zadnjem letu je hrvaško-bosansko mejo prečkalo okoli 20 tisoč migrantov, pet tisoč jih je še vedno ujetih v BiH, sklenejo v prispevku BBC.

Migranti so morali vzklikati navijaška gesla Novice Hrvaški policisti silili migrante k vzklikanju navijaških sloganov #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin