SiolNET. Novice Svet
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nov poraz v britanskem parlamentu glede brexita oslabil položaj premierke

0,28

termometer

Theresa May
Naslednji ključen datum za vlado bo 27. februar, ko je Mayeva obljubila novo glasovanje v britanskem parlamentu. Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May je danes doživela nov poraz v britanskem parlamentu, ki je oslabil njen položaj v pogajanjih z Brusljem za spremembo dogovora o brexitu. Šest tednov pred izstopom države iz povezave so poslanci spodnjega doma s 303 glasovi proti 258 zavrnili predlog vlade, s katerim bi zgolj izrazili podporo procesu.

V zavrnjenem predlogu vlade je pisalo, da "pogovori med EU in Združenim kraljestvom o varovalu za Severno Irsko potekajo" in poslance poziva, da ponovijo podporo pristopu za izstop iz EU, ki so ga izrazili na glasovanju 29. januarja. Tedaj so potrdili dopolnili, s katerima so zavrnili brexit brez dogovora in pozvali k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo.

Najbolj goreči zagovorniki brexita v vrstah konservativcev namreč ne želijo pristati na to, da bi vlada opustila možnost izstopa iz povezave brez dogovora z EU. Še pred glasovanjem so opozorili, da se bodo glasovanja vzdržali, če ne bo v predlogu tudi možnosti izstopa brez dogovora. Tako so prispevali k zavrnitvi predloga njene manjšinske vlade.

Corbyn: Vlada so igra s časom

Glasovanje za vlado sicer ni zavezujoče, a je oslabilo premierko v njenih prizadevanjih, da bi znova odprla pogajanja o brexitu z Brusljem.

"Današnje glasovanje kaže, da ni večine za smernice premierke pri brexitu," je opozoril vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn in ocenil, da vlada ne more več ignorirati parlamenta ali poskušati s težavo priti do 29. marca brez koherentnega načrta.

Corbyn, ki je vlado znova obtožil, da se "igra s časom", je v spodnjem domu parlamenta danes prav tako doživel poraz. S 322 glasovi proti 306 so poslanci zavrnili njegovo dopolnilo, s katerim je želel omejiti manevrski prostor vladi.

Zavrnili tudi dopolnilo Škotske nacionalne stranke

Poslanci so zavrnili tudi dopolnilo Škotske nacionalne stranke (SNP), da bi vlada predlagala poseben zakon, s katerim bi ustavili brexit. Konservativna poslanka Anna Soubry pa je še pred glasovanjem umaknila dopolnilo, v katerem je od vlade zahtevala objavo študije o vplivu brexita brez dogovora na gospodarstvo. Pojasnila je, da ji je vlada zagotovila, da bodo študijo objavili.

Zaradi omenjene zavrnitve vladnega predloga sicer britanska vlada ne mora spreminjati taktike, bo pa to negativno vplivalo na zaupanje evropskih voditeljev, da bo premierka zagotovila podporo za morebitni spremenjeni dogovor.

Današnje glasovanje je tudi okrepilo možnost, da bo Združeno kraljestvo iz EU izstopilo brez dogovora, česar se bojijo mnoga podjetja, a tudi da bodo brexit preložili ali celo odstopili od njega, poroča agencija Reuters.

Naslednji ključen datum za vlado bo 27. februar, ko je Mayeva obljubila novo glasovanje v britanskem parlamentu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin