Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 10. 2023,
14.16

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

odzivi nasilje Iran

Četrtek, 5. 10. 2023, 14.16

6 mesecev, 3 tedne

Nov nasilni incident moralne policije v Iranu, Zahod na nogah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Zahodne države so v sredo izrazile zaskrbljenost, potem ko naj bi se v komi zaradi nasilja moralne policije v Iranu znašla 16-letnica, ki domnevno ni nosila islamske naglavne rute hidžab. Aktivisti za pravice pozivajo k mednarodni preiskavi incidenta, ki se je zgodil malo več kot leto dni po smrti Mahse Amini v pridržanju moralne policije.

Aktivisti za človekove pravice so pripadnike iranske moralne policije obtožili, da so v nedeljo na teheranski podzemni železnici pretepli 16-letno Armito Geravand, ker ni nosila hidžaba, poroča britanski BBC.

Pristala je v bolnišnici

Na posnetkih nadzornih kamer je videti, kako dekle nezavestno prinesejo z vlaka in položijo na tla perona. Po navedbah oblasti, ki sicer niso objavile vseh posnetkov s perona, je najstnica omedlela zaradi nizkega krvnega pritiska, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah skupine za pravice Kurdov Hengaw se dekle ob strogem varovanju zdravi v teheranski bolnišnici, članom njene družine pa naj bi zasegli telefone. V ponedeljek naj bi oblasti tudi začasno pridržale novinarko, ki je odšla v bolnišnico, da bi poročala o primeru.

Geravandova je po navedbah skupine Hengaw živela v Teheranu, izvorno pa je bila iz pretežno kurdske zahodne province Kermanšah. Amsterdamski radio, ki oddaja v farsiju, je medtem poročal, da so najstnico pripadniki moralne policije porinili, ker ni nosila hidžaba, nato pa je "z glavo udarila v železni drog".

Zahod zgrožen

"Spet se mlada ženska v Iranu bori za življenje. Samo zato, ker je na podzemni železnici pokazala svoje lase," je na družbenem omrežju X zapisala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in to označila za nedopustno.

Vršilec dolžnosti posebnega odposlanca ZDA za Iran Abram Paley je na omrežju X zapisal, da je Washington "pretresen in zaskrbljen zaradi poročil, da je iranska tako imenovana moralna policija napadla" najstnico. "Spremljamo novice o njenem stanju," je dejal in poudaril, da ZDA še naprej stojijo ob strani Irancem.

Norveška nevladna organizacija Iran Human Rights je medtem pozvala k neodvisni mednarodni preiskavi incidenta ter Teheran obtožila "dolge zgodovine izkrivljanja dejstev in prikrivanja dokazov o svojih zločinih". "Islamska republika še naprej nadleguje in zatira ženske pod krinko boja proti kršitvam obveznega hidžaba," je sporočila.

Mahsa Amini
Novice Iran zaradi smrti Mahse Amini deležen novih sankcij
Protest v Nemčiji v podporo Irankam
Novice Po enem letu: smrt 22-letnega dekleta ni končala zatiranja žensk
Les Hijabeuses, hidžab, Francija
Sportal Sodišče potrdilo prepoved hidžaba v ženskem nogometu
Mahsa Amini
Novice V Iranu nameščajo kamere, da bi prepoznali ženske, ki ne nosijo hidžaba

 

Ne spreglejte