SiolNET. Novice Svet
2,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ne v okolici šol in cerkva ne v izložbah knjigarn

Nov madžarski odlok omejuje prodajo knjig, ki omenjajo istospolne odnose ali spremembo spola

2,40

termometer

Viktor Orban
Po zakonu, ki je uvedel omejitve pri obravnavanju drugačne spolnosti v izobraževanju, so na Madžarskem sprejeli dodatne omejitvene odloke. Premier Viktor Orban napoveduje nadaljnje korake. Foto: Guliverimage

Madžarska vlada je v povezavi z zakonom, ki omejuje širjenje vsebin o skupnosti LGBTIQ med mladimi, izdala odlok, ki natančneje določa pogoje glede prodaje otroških knjig, ki naslavljajo istospolne odnose ali spremembo spola. Njihova prodaja bo med drugim prepovedana v okolici cerkva in šol.

Odlok določa, da otroške knjige, ki denimo upodabljajo odstopanje od ob rojstvu določenega spola, spremembo spola ali homoseksualnost, ne smejo biti razstavljene v izložbah ali na vidnih mestih v trgovini. Poleg tega se jih ne sme prodajati v radiju 200 metrov okrog cerkva in šol.

Kjer bodo na voljo, morajo biti v ovitku, ki zakriva naslovnico, med drugim navaja odlok, ki bo stopil v veljavo v 30 dneh.

Viktor Orban Novice Orban: Aktivistom LGBTIQ ne bomo dovolili vstopa v šole

Zakon velja že od julija

Zakon, ki v izobraževalnem procesu prepoveduje širjenje vsebin o skupnosti LGBTIQ, je na Madžarskem začel veljati v začetku julija. Še posebej v EU je sprožil burne odzive. Evropska komisija je sprožila tudi pravni postopek proti Madžarski zaradi kršenja temeljnih pravic oseb LGBTIQ.

protesti madžarska LGBT Novice Bruselj sprožil postopek proti Madžarski zaradi kršitev pravic oseb LGBTIQ

Madžarski premier Viktor Orban je posledično napovedal referendum o zakonu, ki bo predvidoma potekal v začetku prihodnjega leta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin