Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 6. 2019,
10.07

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

8

Natisni članek

ZDA splav streljanje nosečnica

Petek, 28. 6. 2019, 10.07

4 leta, 9 mesecev

Nosečnico ustrelili v trebuh, zdaj je obtožena uboja nerojenega otroka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

8

Marshae Jones | Nosečnica, ki je bila ustreljena v trebuh, je obtožena uboja svojega nerojenega otroka. | Foto Reuters

Nosečnica, ki je bila ustreljena v trebuh, je obtožena uboja svojega nerojenega otroka.

Foto: Reuters

V ameriški zvezni državi Alabama je veliko prahu dvignila zgodba nosečnice, ki so jo ustrelili v trebuh, zdaj pa je bila pred sodiščem obtožena zaradi uboja nerojenega otroka. Primer je v ZDA sprožil nacionalno razpravo o pravicah nosečih žensk. Zagovorniki pravic žensk oblastem v Alabami očitajo, da so pravice nerojenih otrok spet postavili pred pravice žensk.

Velika porota v okrožju Jefferson je 27-letno Marshae Jones po poročanju CNN obtožila, da je sodelovala v pretepu, ki se je končal s streli. Jonesova je bila noseča pet mesecev, ko se je decembra lani zapletla v pretep z žensko pred trgovino v kraju Pleasant Grove zahodno od Birminghama. Incident se je končal s streli, v sporu pa je bil udeležen tudi oče otroka.

Vladimir Putin in Donald Trump
Novice Trump pozval Putina: Ne vmešavajte se v volitve

Oče otroka nosečnice ni opisal kot žrtve streljanja

"Mati otroka je začela in nadaljevala pretep, ki se je končal s smrtjo njenega nerojenega otroka," so po dogodku sporočili policisti. Ključno vlogo v preiskavi je odigral oče otroka, ki je poudaril, da se je Ebony Jemison, ki je nosečnico ustrelila v trebuh, zgolj branila, Jonesove pa ni opisal kot žrtve streljanja.

V Alabami so prejšnji mesec sprejeli strog zakon, ki po nekaterih ocenah splav oziroma umetno prekinitev nosečnosti dejansko popolnoma prepoveduje. | Foto: Reuters V Alabami so prejšnji mesec sprejeli strog zakon, ki po nekaterih ocenah splav oziroma umetno prekinitev nosečnosti dejansko popolnoma prepoveduje. Foto: Reuters

Preiskava je tako po navedbah policistov pokazala, da je bil edina prava žrtev dogodka nerojeni otrok. Tovrstna razlaga incidenta je sprožila kritike in proteste zagovornikov pravic žensk, ki poudarjajo, da je Alabama na prvo mesto spet postavila nerojene otroke, ne žensk.

Splav na Irskem
Novice Alabama potrdila oster zakon proti splavu

Alabama sprejela zakon, ki dejansko popolnoma prepoveduje splav

Prejšnji mesec so v konservativni ameriški zvezni državi sprejeli strog zakon, ki po nekaterih ocenah umetno prekinitev nosečnosti dejansko popolnoma prepoveduje. Zdravnikom, ki bi opravili splav na nezakonit način, grozi kazen do 99 let zapora.

V organizaciji Yellowhammer Fund - ta pomaga ženskam, ki si zaradi stroškov potovanj ne morejo plačati prekinitve nosečnosti - menijo, da je obtožnica zoper Jonesovo smešna in absurdna. "Marshae Jones je obtožena uboja, ker je bila noseča in ker je bila ustreljena med sporom z osebo, ki je posedovala orožje," je sporočila izvršna direktorica organizacije Amanda Reyes.

Kot je poudarila, je Alabama spet dokazala, da je ženska v trenutku, ko postane noseča, odgovorna izključno za to, da rodi živega in zdravega otroka: "Vsako dejanje noseče osebe, ki bi bilo lahko ovira pri rojstvu otroka, se šteje za kaznivo dejanje." Jemisonova, ki je v sporu prijela za orožje, se je na začetku sicer morala soočiti z obtožnico, a se je porota kasneje odločila, da vse obtožbe umakne. Če bo Jonesova spoznana za krivo, ji grozi do 20 let zapora.

Ne spreglejte