SiolNET. Novice Svet
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Alabama potrdila oster zakon proti splavu

0,23

termometer

Splav na Irskem
Foto: Reuters

Senat ameriške zvezne države Alabame je v torek z veliko večino potrdil predlog zakona o skoraj popolni prepovedi splava, ki zdravnikom grozi z 99 leti zapora. Predstavniški dom državnega kongresa je tovrsten predlog že potrdil, nihče pa ne dvomi o podpisu republikanske guvernerke Kay Ivey.

Eva Doljak projekt - NE OBJAVLJAJ! Trendi Porodnišnica Postojna: v babiški hiši omogočajo naraven porod ob pomoči izbrane babice #video

Zakon Alabame - skupaj s podobnimi, ki jih v zadnjem času sprejemajo ameriške zvezne države z republikansko večino, bo verjetno padel na sodiščih nižjih stopenj - je del kampanje nasprotnikov splava v ZDA za spremembo odločitve vrhovnega sodišča ZDA v primeru Roe proti Wade.

Računajo, da jim bo zaradi konservativne večine na vrhovnem sodišču na koncu le uspelo z razveljavitvijo tega precedensa in da bomo potem lahko v konservativnih državah splav prepovedali.

Podporniki zakona v Alabami niso dovolili niti izjeme v primeru posilstva ali incesta. Prepovedali so vsa dejanja, povezana s splavom, razen v primeru, da gre za ogroženost življenja nosečnice ali zarodka.

Celotna država Alabama ima le tri klinike, kjer lahko ženske opravijo splav. Tudi zdravnikov ali zdravnic, ki bi lahko tvegali 99 let zaporne kazni, je le peščica.

Ukrep Alabame prihaja po tem, ko je Georgia pretekli teden postala šesta zvezna država ZDA z zakonom o "bitju srca", ki prepoveduje splav v trenutku, ko pri zarodku zaznajo srčni utrip. Noben zakon sicer ne velja, ker so obtičali na sodiščih.

Eva Doljak projekt - NE OBJAVLJAJ! Trendi Porodnišnica Slovenj Gradec: kjer je mogoče roditi s pomočjo hipnoze #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin