Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 10. 2016,
8.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

migranti Francija

Ponedeljek, 24. 10. 2016, 8.23

6 let, 7 mesecev

Nočni izgredi pred začetkom praznjenja migrantskega taborišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Calais | Foto Reuters

Foto: Reuters

Iz migrantskega taborišča v francoskem pristanišču Calais so danes zjutraj začeli evakuirati migrante. Prvi od skupaj več kot šest tisoč beguncev so že zgodaj zjutraj prišli na zbirna mesta, od koder jih vozijo v sprejemne centre po vsej Franciji.

Pred skladišče, ki je glavno mesto za registracijo migrantov, begunci prihajajo s kovčki in culami, v katerih je vse njihovo imetje. V centru za registracijo bodo lahko izbrali med dvema sprejemnima centroma po vsej državi z izjemo Pariza in Korzike, nato pa jih bodo z avtobusi odpeljali iz taborišča, znanega tudi kot džungla. Za nemoteno evakuacijo taborišča naj bi skrbelo okoli 1.250 policistov in drugih pripadnikov varnostnih sil.

Odpeljali več kot dva tisoč migrantov

Danes, prvi dan evakuacije, so brez incidentov odpeljali skupno 2318 migrantov, je sporočil francoski notranji minister Bernard Cazeneuve.

Od tega je "1918 odraslih migrantov in beguncev odšlo iz Calaisa na 45 avtobusih v 80 sprejemnih centrov v enajstih francoskih regijah", 400 mladoletnih migrantov pa je nameščenih v začasnih sprejemnih centrih na območju taborišča, preden jih bodo odpeljali drugam, je dejal minister.

Taborišče, imenovano tudi džungla,  so dopoldne zapustili prvi avtobusi. | Foto: Reuters Taborišče, imenovano tudi džungla, so dopoldne zapustili prvi avtobusi. Foto: Reuters

Oblasti pričakujejo, da bo taborišče danes zapustilo kakih 2.500 beguncev. Evakuacija 6.400 migrantov, kolikor jih po zadnjih uradnih ocenah živi v taborišču, naj bi po napovedih trajala teden dni. Za njihovo namestitev je na voljo 7.500 postelj v 450 sprejemnih centrih po vsej državi.

Nekaj migrantov poskušalo priti na bližnjo avtocesto

Migranti evakuacijo sprejemajo različno. "Vseeno mi je, kam v Franciji me bodo namestili. Povsod bo bolje kot v šotorih v taborišču," je dejal 25-letni Sudanec Bašir na začetku dolge vrste ljudi, ki čaka na registracijo. Po drugi strani je bil Etiopijec Mohamed bolj skeptičen. "Mladoleten sem, želim v Veliko Britanijo, avtobusi me ne zanimajo," je dejal zjutraj med sprehajanjem po taborišču.

Video: YouTube

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so v taborišču ponoči izbruhnili izgredi, ko je nekaj migrantov poskušalo priti na bližnjo avtocesto. Policija jim je to preprečila, v incidentu pa ni bilo ranjenih. V taborišču je izbruhnil tudi požar.

V torek naj bi v džunglo pripeljali prve gradbene stroje, ki bodo začeli odstranjevati izpraznjene šotore in druga začasna bivališča.

Ne spreglejte