Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 12. 2012,
14.18

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nobelova nagrada za mir

Ponedeljek, 10. 12. 2012, 14.18

4 leta, 6 mesecev

"Nobelova nagrada za mir bolj kot spodbuda za prihodnost"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropska unija je častna dobitnica letošnje Nobelove nagrade za mir, kar je sprožilo kar nekaj kritik, za druge pa nagrada pomeni nekakšno spodbudo za prihodnost.

Potem ko je odbor za Nobelovo nagrado razglasil, da bo letos Nobelovo nagrado za mir prejela EU, se je nanj vsul plaz kritik. Nekateri so namreč prepričani, da EU ne bi smela dobiti nagrade ravno zaradi gospodarske krize, v kateri se je znašlo vseh 27 njenih članic. Obrnili smo se na profesorja Fakultete za družbene vede Zlatka Šabiča, ki nam je zaupal, da Nobelov odbor vedno oziroma v zadnjem času podeljuje Nobelove nagrade kot neke vrste opozorilo na krizne trenutke, ki lahko odločajo o toku dogajanj v mednarodni skupnosti.

"Glavno sporočilo odbora je ta, da je Evropa na prelomu, in če se ne bo stabilizirala, to utegne imeti nepredvidljive posledice za sodobno mednarodno skupnost. Sporočilo je tako bistveno širše in presega vse komentarje, ki govorijo o neuspešnosti EU v vsakdanjosti," je za Planet Siol.net povedal Zlatko Šabič, pri tem pa še dodal, da je nagrada bolj spodbuda za prihodnost kot za pretekla dejanja.

MZZ: Nagrada pomeni obvezo, da se projekt EU širi in razvija tudi v prihodnje Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) pa še dodaja: "Nagrada pomeni priznanje za projekt, ki je nastal na ruševinah druge svetovne vojne, in pomeni izpolnitev sanj povojnih generacij Evropejcev, ki so namesto sovraštva in netolerantnosti zagovarjali vizijo sožitja, miru in razvoja. Obenem nagrada pomeni tudi obvezo, da se projekt EU, ki pomeni dokončen prelom z delitvami na evropskem kontinentu, širi in razvija tudi v prihodnje."

V MZZ-ju pa še menijo, da je EU soočena z veliki izzivi, ki so posledica ene najhujših gospodarskih in finančnih kriz v njeni zgodovini. "Nanje bo lahko uspešno odgovorila le, če bo ostala zavezana načelom, na katerih temelji in zaradi katerih je dobila letošnjo Nobelovo nagrado za mir – transparentnosti, tolerantnosti, demokratičnosti, spoštovanju človekovih pravic in solidarnosti," so še prepričani v MZZ-ju.

Fajon: Na Nobelovo nagrado za mir smo lahko ponosni Evropska poslanka Tanja Fajon pa meni, da je bila s tem EU-ju izkazana velika čast. "Prišla je v zelo primernem času; v času, ko ljudem počasi pohaja upanje, nas je nagrada opomnila in spomnila na vse dosežke Evropske unije, ki jih imamo pogosto za samoumevne, a so prav zaradi želje po miru in napredku dejansko rezultat več kot polstoletnih kompromisov in trdne volje evropskih voditeljev." Poudarila pa je tudi, da "načela EU ostajajo simbol miru za številne države in regije sveta. Zato smo na Nobelovo nagrado za mir lahko ponosni, a obenem jo moramo razumeti tudi kot opozorilo, da mir ni samoumeven in da si moramo zanj prizadevati vsak dan. In naj nam misel na pretekle dosežke vlije voljo in motivacijo za prihodnost."

Jordanova: Dokazali smo, da evropski model ustvarja mir Evropska poslanka Romana Jordan pa dodaja: "Zelo sem vesela, da je Evropska unija dobila Nobelovo nagrado za mir. Nastanek Evropske unije je namreč povezan s stanjem v Evropi po 2. svetovni vojni, ko so države spoznale, da so lahko uspešne le, če medsebojno sodelujejo. Mir je osnovna vrednota ljudi poleg preostalih vrednot, kot so svoboda, demokracija, enakopravnost, pravna država in človekove pravice. Evropski pristop je diplomatski pristop, Evropa je primer dobre prakse, ki se obnese z diplomacijo. Prav mir je osnova vsega evropskega povezovanja. Kljub težki gospodarsko-finančni situaciji smo tako še enkrat dokazali, da evropski model ustvarja mir in temelji na solidarnosti."

Vajgl: Nagrada bo morala biti spodbuda za aktivno vlogo združene Evrope Za Planet Siol.net je svoje mnenje povedal tudi evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je prepričan, da je nagrada zaslužena in primerna. "EU je najuspešnejši projekt miru na svetu, ki je pripomogel k preseganju tradicionalnih in zgodovinskih nasprotij med narodi in zagotovil najdaljše obdobje miru in sodelovanja na naši celini v vsej njeni zgodovini. Priznanje EU lahko spodbudi podobne procese tudi v drugih delih sveta, kjer obstajajo podobna zgodovinska vprašanja in hipoteke," je dejal Vajgl in sklenil: "Nobelova nagrada EU bo morala biti vzpodbuda za aktivnejšo vlogo združene Evrope pri reševanju odprtih vprašanj v svetu."

Mazej-Kukovičeva: Nagrada nas zavezuje, da ne gradimo zidov znotraj držav "Nobelova nagrada za mir je velika čast, priznanje in odgovornost za Evropsko unijo, za vse Evropejke in Evropejce. V Evropi smo premagali vojne, prešli smo v enotno družino 27 držav. Nobelova nagrada za mir bo pripomogla k ohranitvi miru v Evropi, vplivanju na umiritev vojnih žarišč v svetu in k premagovanju krize. Hkrati pa nas nagrada zavezuje, da ne gradimo zidov znotraj držav in med državami," pa meni Zofija Mazej Kukovič.

Zver: Kot državljan EU sem ponosen na to nagrado Oglasil pa se nam je tudi Milan Zver, ki je povedal: "Odbor za podelitev nagrad včasih pihne mimo. V tem primeru pa ni, saj želijo poudariti pomen evropskega povezovanja. Poleg tega razvija EU najvišje standarde varovanja človekovih pravic in svoboščin. Te so tukaj razumljene bistveno širše in zaščitene kot drugje po svetu. Poleg tega je EU že desetletja dejavnik stabilnosti in miru. Kot državljan EU sem ponosen na to nagrado."

Kacin: Za reševanje dolžniške krize je potrebna vizija, ki so jo imeli predhodniki "Odločitev Nobelovega odbora na čelu z g. Jaglandom je zelo pomembna, premišljena ter vsestransko utemeljena. Prepričan sem, da je to zgodovinski trenutek za trajni mir v Evropi in na Zahodnem Balkanu, zato bi bila dodeljena finančna sredstva najbolj oplemenitena, če bi prišla v Srebrenico in se namenila boljši prihodnosti mladih generacij, ki edine lahko v celoti uresničijo evropsko spravo," je prepričan Jelko Kacin, ki je opozoril, da "temeljni dosežki unije v kriznih časih ne smejo izgubiti sijaja, še manj pa smemo na njih pozabljati." Zanj Nobelova nagrada za mir, ki jo je prejela EU pomeni spodbudo, hkrati pa tudi opomin evropskim voditeljem, da je za reševanje dolžniške krize potrebna tista vizija, ki so jo imeli njihovi predhodniki. "Verjamem, da smo se vsi, tako državljani EU, kot tudi državljani regije Zahodnega Balkana, iz tega marsikaj naučili in bomo zato svojo prihodnost gradili na medsebojnem spoštovanju in graditvi trajnega miru," nam je še zaupal Kacin.

Peterle: Odbor za Nobelovo nagrado se je odločil prav Evropski poslanec Lojze Peterle se tudi strinja, da je EU največji mirovni projekt. "Evropska zveza (na začetku Evropska skupnost) kot zveza držav, ki so se začele združevati ob padcu fašizma in nacizma ter se je močno razširila z novimi državami članicami po padcu komunizma, je največji in najuspešnejši meddržavni mirovni projekt doslej. Kot tak si nedvomno zasluži Nobelovo nagrado za mir. Mirovnega pomena Evropske zveze ne morejo zasenčiti niti trenutne razmere v Zvezi niti različni pogledi na Nobelovo nagrado. Prepričan sem, da se je Odbor za Nobelovo nagrado odločil prav," pa je povedal za Planet Siol.net.

Ne spreglejte