SiolNET. Novice Svet
0,56

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 17:00

  Nagrada za Faucija v Izraelu

 • 13:42

  Avstralija odobrila cepivo

 • 13:30

  Nemčija podaljšuje ukrepe

 • 13:29

  V Avstriji ponovno porast

 • 13:10

  V Istri bodo odprli terase

 • 11:56

  Cepljenje spodbuja rast delnic

 • 11:55

  Nižje število zaposlenih

Hrvati napovedujejo: v Istri prihodnji mesec znova odprte terase lokalov in restavracij

0,56

termometer

Hrvaška turizem
Foto: Pixabay

Nizozemsko sodišče je danes vladi naložilo, da mora takoj odpraviti nočno prepoved gibanja, ki jo je uvedla v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Uvedba policijske ure je naletela na močan odpor javnosti in sprožila najhujše nemire v državi v zadnjih desetletjih. Na Hrvaškem predvidevajo odprtje teras gostinskih lokalov in restavracij.

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah po 6686 testih potrdili 274 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 18 bolnikov s covidom-19, je danes objavil hrvaški štab civilne zaščite. V istrski županiji so danes napovedali, da bodo zaradi ugodnih epidemioloških razmer najverjetneje 1. marca odprli terase gostinskih lokalov in restavracij.

Vodja štaba civilne zaščite istrske županije Dino Kozlevac, ki je na današnji novinarski konferenci v Pulju za 1. marec napovedal morebitno vnovično odprtje teras kavarn in restavracij, je dejal, da naj bi dokončno odločitev o tem sprejeli prihodnji teden. V istrski županiji imajo najboljše epidemiološke razmere na Hrvaškem. V minulih 24 urah so potrdili štiri nove primere okužbe z novim koronavirusom.

Nizozemsko sodišče vladi odredilo odpravo nočne policijske ure

Cepljenje proti covid-19 v Srbiji Foto: Reuters Sodišče v Haagu je razsodilo, da mora vlada nočno prepoved gibanja takoj odpraviti, češ da ni dokazala "posebne nujnosti", ki je potrebna za uvedbo tovrstnega ukrepa brez potrditve v obeh domovih parlamenta. Presodilo je, da gre za "daljnosežno kršitev pravice do svobode gibanja in zasebnosti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče je razsodilo na podlagi pritožbe protestnega gibanje Resnica o virusu, ki je presodilo, da je vlada z uvedbo policijske ure presegla svoje pristojnosti, piše STA.

Vlada se na razsodbo lahko pritoži, vendar pa to njene uresničitve ne bo zadržalo, je tiskovni predstavnik tega prvostopenjskega sodišča pojasnil tiskovni agenciji ANP. Vlada se na razsodbo še ni odzvala.

Nočno policijsko uro je vlada prvič po drugi svetovni vojni na Nizozemskem uvedla 23. januarja in naj bi veljala do najmanj 2. marca. Uvedba nočne omejitve gibanja med 21. uro in 4.30 je sprožila večdnevne množične proteste v več mestih po državi, ki so se sprevrgli v izgrede in nasilje. Izgredniki so plenili po trgovinah, zažigali avtomobile in podtikali požare, še piše STA.

Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 17:46 16.02.2021

  Ema prejela novo vlogo

  Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes prejela vlogo družbe Janssen Pharmaceutica za dovoljenje za promet v Evropski uniji za njeno cepivo proti covidu-19. Kot je še sporočila agencija s sedežem v Amsterdamu, je njeno odločitev o tem pričakovati do sredine marca.

  Odbor Eme za zdravila za ljudi bo cepivo ocenil po pospešenem postopku, odločitev pa bi lahko sprejel do sredine marca, če bodo podatki podjetja o učinkovitosti, varnosti in kakovosti cepiva zadosti pregledni. Pospešen postopek je mogoč, ker je Ema že izvedla tekoči pregled cepiva, je agencija zapisala v sporočilu za javnost

  Preveri več
 • 17:36 16.02.2021

  Ruski cepivi učinkoviti

  Ruski cepivi proti covidu-19 Sputnik V in EpiVacCorona, ki sta bili že odobreni v Rusiji, zagotavljata zaščito pred bolj nalezljivo britansko različico novega koronavirusa, so danes po poročanju nemške tiskovne agencije sporočile oblasti v Moskvi.

  Primerjalna študija je pokazala, da protitelesa, ki nastanejo po cepljenju s cepivoma Sputnik V in EpiVacCorona, zagotavljajo tudi zaščito pred britansko različico novega koronavirusa, je sporočila nacionalna agencija za varstvo potrošnikov Rospotrebnadzor.

  Preveri več
 • 17:00 16.02.2021

  Nagrada za Faucija v Izraelu

  Vodilni ameriški strokovnjak za nalezljive bolezni Anthony Fauci je za svojo zavezanost in obrambo znanosti prejel prestižno izraelsko nagrado Dana Davida v višini milijon ameriških dolarjev, poroča britanski BBC.

  Direktor ameriškega centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje Fauci, ki je bil glede ukrepanja v pandemiji covida-19 pogosto v sporu z nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, velja za obraz ameriškega boja proti covidu.

  Odbor za podelitev nagrade je sporočil, da je Fauci nagrado prejel kot priznanje za pogum, s katerim je branil znanost v krizi zaradi pandemije covida-19 ter zagovarjal resnico v prenapetem političnem ozračju.

  80-letni Fauci, ki je direktor nacionalnega inštituta za nalezljive bolezni od leta 1984, je svetoval sedmim ameriškim predsednikom. (STA)

  Preveri več
 • 15:33 16.02.2021

  Severna Koreja vohuni

  Severna Koreja je skušala od ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer ukrasti tehnologijo za izdelavo cepiva proti covidu-19 z vdorom hekerjev v njegov računalniški sistem, je po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Yonhap danes razkrila južnokorejska obveščevalna služba.

  Da so severnokorejski hekerji skušali vdreti v računalniški sistem Pfizerja, da bi ukradli tehnologijo za cepivo proti covidu-19 in zdravljenje, so danes poslance v Seulu seznanili predstavniki obveščevalne službe NIS, je novinarjem po brifingu za zaprtimi vrati povedal poslanec Ha Tae-keung, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  Preveri več
 • 15:32 16.02.2021

  Štirje bloki v karanteni

  V nemškem mestu Hamm v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija so zaradi potrjene prve okužbe z britansko različico novega koronavirusa odredili karanteno za okoli 140 prebivalcev štirih stanovanjskih zgradb. Za nadzor spoštovanja karantene od ponedeljka zvečer skrbi okoli sto policistov. Okužbo so potrdili pri gradbenem delavcu iz Bolgarije.

  Po navedbah mestnih oblasti je okuženi skupaj s soprogo in drugimi družinskimi člani doma v samoizolaciji.

  Preveri več
 • 13:42 16.02.2021

  Avstralija odobrila cepivo

  Avstralski regulator je danes odobril uporabo cepiva AstraZenece in oxfordske univerze proti covidu-19 v Avstraliji. Uporabo cepiva so odobrili za starejše od 18 let, odločitev o cepljenju starejših od 65 let pa bodo sprejemali za vsak primer posebej, je sporočil regulator TGA. Zagotovil pa je, da ni nobenih varnostnih skrbi glede cepiva, piše STA.

  Predstavnica AstraZenece v Avstraliji Liz Chatwin je danes novinarjem zatrdila, da podatki kažejo, da pri starejših ljudeh cepivo sproži močan imunski odziv in da ga dobro prenašajo. Izpostavila je pomen cepljenja starejših od 65 let, ki so bolj ogroženi v pandemiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  To je po cepivu Pfizerja in BioNTecha drugo cepivo proti covidu-19, ki so ga doslej odobrili za uporabo v Avstraliji.

  Cepljenje bodo začeli v ponedeljek v 30 do 50 bolnišnicah, potem ko je v nedeljo prispelo 142.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva. Najprej bodo cepili zdravstvene delavce, ki skrbijo za covidne bolnike ter delavce in oskrbovance v domovih za starejše, delavce v karantenah in na meji. Nato naj bi cepljenje razširili na tisoč točk po državi.

  Po poročanju avstralske tiskovne agencije AAP bodo prve odmerke cepiva AstraZenece uvozili iz tujine, preden bodo lokalno proizvedli 50 milijonov odmerkov.

  V Avstraliji, ki ima okoli 25 milijonov prebivalcev, so doslej potrdili okoli 28.700 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je 909 covidnih bolnikov.

  V zvezni državi Viktorija so za pet dni uvedli popolno zaprtje, da bi preprečili širjenje bolj nalezljive britanske različice novega koronavirusa, ki se je začela širiti iz hotela na letališču v Melbournu, namenjenega preživljanju karantene ob vrnitvi v državo. Zaprtje velja do srede, še piše STA.

  Preveri več
 • 13:30 16.02.2021

  Nemčija podaljšuje ukrepe

  Nemčija namerava prepoved vstopa iz območij, ki veljajo za rizične za prenos okužb z različicami novega koronavirusa, podaljšati do marca, izhaja iz predloga nemške vlade. Prvotno je bilo načrtovano, da naj bi ta prepoved veljala do 17. februarja. Tovrstna prepoved je doslej povzročila velike prometne zastoje predvsem na nemško-češki meji.

  Nemški minister za zdravje Jens Spahn je po poročanju nemškega tednika Spiegel že v ponedeljek zvečer drugim ministrom nemške vlade poslal ustrezen predlog za podaljšanje strogih pravil za vstop v Nemčijo iz območij, ki predstavljajo tveganja zaradi širjenja novih različic novega koronavirusa, za 14 dni ter zaprosil za čimprejšnjo potrditev predloga.

  Razmere na nemško-češki meji so danes v primerjavi s ponedeljkom, ko so na številnih mejnih prehodov nastajale več deset kilometrov dolgi zastoji, nekoliko boljše. Poročajo le o nekaj prometnih zastojih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  Na mejnem prehodu Razvadov/Waidhaus na avtocesti, ki povezuje češko glavno mesto Praga z nemškim Nürnbergom, je danes na češki strani nastala več kot sedem kilometrov dolga kolona tovornjakov. Češka policija voznike tovornjakov in dnevne migrante poziva, naj se ne testirajo na okužbo z novim koronavirusom šele na meji, ter naj se na pot odpravijo s polnim bencinskim rezervoarjem ter zadostno količino vode in hrane.

  Prometni zastojev danes ni na bavarskem mejnem prehodu Schirnding na meji s Češko. Razmere so se izboljšale tudi na avtocesti Praga - nemški Dresden, kjer je v ponedeljek nastal več kot 25 kilometrov dolg zastoj.

  Na nemški meji s Tirolsko tudi danes po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA ne prihaja do prometnih zastojev.

  Nemška vlada je zaradi bojazni pred novimi različicami novega koronavirusa Češko in avstrijsko zvezno deželo Tirolska konec minulega tedna uvrstila na seznam držav, ki s tega vidika predstavljajo posebno tveganje, ter uvedla stalni nadzor na meji z njima. Že pred tem so bile na seznamu med drugim Velika Britanija, Južnoafriška republika, Brazilija in Portugalska.

  Od nedelje dalje lahko iz Češke in Tirolske v Nemčijo vstopijo samo tisti tujci, ki imajo stalno prebivališče ali dovoljenje za bivanje v Nemčiji. Izjema velja za zdravstvene delavce, dnevne migrante določenih poklicev in voznike tovornjakov. Pred vstopom v Nemčiji se morajo ti obvezno prijaviti prek spleta ter na meji predložiti negativni test na okužb z novim koronavirusom, ki ni starejši od 48 ur, piše STA.

  Južnoafriška različica novega koronavirusa naj bi bila po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni v Evropi razširjena predvsem v Avstriji. Doslej so v 40 državah potrdili okoli 1400 primerov, od tega v Avstriji oziroma na Tirolskem 295, navaja APA.

  Preveri več
 • 13:29 16.02.2021

  V Avstriji ponovno porast

  Avstrija ponovno beleži porast novih okužb z novim koronavirusom. V zadnjih urah so potrdili 1427 novih okužb, v zadnjih sedmih dneh ponovno več kot 10.000 novih okužb, kar je prvič od konca januarja. Na Tirolskem, od koder poročajo o številnih primerih južnoafriške različice, na drugi strani število novih okužb upada, še piše STA.

  Na Tirolskem so v zadnjih 24 urah potrdili 78 novih primerov okužb z novim koronavirusom. Trenutno imajo v tej avstrijski deželi potrjenih 318 okužb z južnoafriško različico, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

  Britansko različico novega koronavirusa so doslej v Avstriji potrdili v 1096 primerih.

  V zadnjih 24 ur so največ novih okužb, 372, potrdili na Dunaju, sledita avstrijska Štajerska s 226 novimi okužbami in Spodnja Avstrija z 215 okužbami.

  Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je danes posvaril, da bodo tedni do velike noči "najtežja stopnja pandemije", saj se povečuje število mutacij novega koronavirusa. Britanska različica je razširjena predvsem na vzhodu in zahodu države, južnoafriška na Tirolskem. Pohvalil pa je odličen potek testiranja na okužbe z novim koronvirusom. V zadnjih 24 urah so tako opravili rekordnih 291.000 testov, skupno doslej 12,2 milijona.

  Anschober je tudi ocenil, da bosta prihodnja dva tedna pokazala, ali trenutni ukrepi za zajezitev okužb z novim koronavirusom zadostujejo. Avstrija si je po njegovih besedah tudi zastavila cilj, da do letošnje velike noči v začetku aprila proti covidu-19 cepi milijon ljudi.

  V avstrijskih bolnišnicah je danes sicer za 38 bolnikov s covidom-19 več kot v nedeljo. Na intenzivni negi se zdravi 258 bolnikov, kar je enako od nedelje dalje.

  V Avstriji je doslej umrlo 8260 covidnih bolnikov, od ponedeljka še 39. Okužbo z novim koronavirusom so doslej potrdili pri 436.139 ljudeh, piše STA.

  Preveri več
 • 13:10 16.02.2021

  V Istri bodo odprli terase

  Na Hrvaškem so v minulih 24 urah po 6686 testih potrdili 274 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 18 bolnikov s covidom-19, je danes objavil hrvaški štab civilne zaščite. V istrski županiji so danes napovedali, da bodo zaradi ugodnih epidemioloških razmer najverjetneje 1. marca odprli terase gostinskih lokalov in restavracij, piše STA.

  Vodja štaba civilne zaščite istrske županije Dino Kozlevac, ki je na današnji novinarski konferenci v Pulju za 1. marec napovedal morebitno vnovično odprtje teras kavarn in restavracij, je dejal, da naj bi dokončno odločitev o tem sprejeli prihodnji teden. V istrski županiji imajo najboljše epidemiološke razmere na Hrvaškem. V minulih 24 urah so potrdili štiri nove primere okužbe z novim koronavirusom.

  Na Hrvaškem so v ponedeljek nekoliko omilili ukrepe. Med drugim so vsem gostinskim lokalom dovolili prodajo hrane in pijače za s seboj. V vseh hrvaških županijah, razen v istrski in primorsko-goranski, so odprli tudi stavnice, igralne salone in igralnice. Štabi civilne zaščite na Reki in v Pulju pa so za teden dni prestavili odločitev o odpiranju poslopij za igre na srečo.

  Število dnevnih okužb je bilo danes nekoliko nižje kot prejšnji torek, ko so po 6878 testih potrdili 283 okužb. Glede na doslej objavljena dnevna sporočila županijskih štabov civilne zaščite je bilo v minulih 24 urah največ novih okužb v primorsko-goranski županiji, kjer so potrdili 33 novih okužb.

  Na Hrvaškem je trenutno 1959 aktivih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 927 bolnikov s covidom-19, pomoč medicinskih ventilatorjev pa potrebuje 84 ljudi. V samoizolaciji je 11.149 državljanov.

  Skupno so na Hrvaškem od 25. februarja lani potrdili skoraj 238.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 5357 bolnikov s covidom-19. Okrevalo je več kot 230.680 obolelih. Doslej so testirali več kot 1.275.000 državljanov, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Proti covidu-19 so doslej na Hrvaškem cepili skoraj 68.000 ljudi, še piše STA.

  Preveri več
 • 11:56 16.02.2021

  Cepljenje spodbuja rast delnic

  Nadaljevanje cepljenja proti novemu koronavirusu še vedno spodbuja rasti indeksov na azijskih borzah. Medtem se na kitajskih borzah ne trguje zaradi praznovanja novega leta po lunarnem koledarju.

  Japonski Nikkei 225 je pridobil 1,28 odstotka. V Hongkongu so se delnice v povprečju podražile za 2,25 odstotka, v Južni Koreji in Avstraliji pa za pol odstotka. Indeks STI v Singapurju pridobiva 0,39 odstotka.

  Razpoloženje na azijskih trgih je bilo vedro. Vlagatelji upajo, da bo cepljenje prineslo gospodarsko okrevanje po koronavirusni krizi, piše STA.

  Preveri več
 • 11:55 16.02.2021

  Nižje število zaposlenih

  Število zaposlenih v nemški predelovalni industriji se je lani prvič po desetih letih zmanjšalo. V letu, ki ga je zaznamovala pandemija covid-19, je bilo v proizvodnih enotah z več kot 50 zaposlenimi zaposlenih 5,5 milijona ljudi, kar je 2,2 odstotka manj kot predlani.

  Nazadnje je nemški statistični urad o padcu zaposlenih v sektorju poročal leta 2010. Takrat se je število zaposlenih znižalo za 2,4 odstotka, podatke Destatisa povzema nemška tiskovna agencija dpa.

  Decembra je bil padec števila zaposlenih še posebej izrazit v kovinskopredelovalni industriji (-5,8 odstotka), strojni industriji (-4,5 odstotka) in avtomobilskem sektorju (-3,2 odstotka).

  Po drugi strani je število zaposlenih decembra zraslo v kemijski industriji, in sicer za 1,6 odstotka.

  Kot navaja dpa, so v statistiko vključeni tudi zaposleni, ki so zaradi pandemije covid-19 trenutno vključeni v shemo čakanja na delo. Nemški gospodarski minister Peter Altmaier naj bi se na temo koronske krize prav danes sestal s predstavniki industrije, piše STA.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin