Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 4. 2023,
16.20

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

1

Natisni članek

Velika Britanija evakuacija Nizozemska Sudan

Nedelja, 30. 4. 2023, 16.20

12 mesecev

Nizozemska in Velika Britanija končali evakuacije iz Sudana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

1

Evakuacija iz Sudana | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prvo letalo Mednarodnega odbora Rdečega križa s humanitarno pomočjo je danes pristalo v Sudanu, je sporočila organizacija. Medtem je iz države danes odletelo zadnje evakuacijsko letalo za nizozemske državljane, iz Londona pa so sporočili, da so razmere v Sudanu postale prenevarne za nadaljevanje evakuacijskih poletov, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Osem ton humanitarnega tovora vključuje kirurški material za podporo sudanskim bolnišnicam in prostovoljce sudanskega društva Rdečega polmeseca," je sporočil Mednarodni odbor Rdečega križa. Pošiljka je v Sudan prispela prek jordanske prestolnice Aman in mesta Port Sudan ob Rdečem morju.

Port Sudan je po besedah direktorja regionalnega odbora organizacije Patricka Youssefa trenutno edina vstopna točka za dostavo pomoči. Dejal je, da je bilo na letalu "dovolj medicinskih pripomočkov za stabilizacijo 1.500 bolnikov", in izrazil upanje, da bodo varnostne razmere omogočale pošiljanje nadaljnje pomoči.

Ob tem je pojasnil tudi, da si sudanski Rdeči polmesec "prizadeva priti do trupel na ulicah" prestolnice Kartum, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v sudanski prestolnici trenutno deluje le 16 odstotkov bolnišnic.

Evakuirali najmanj 160 nizozemskih državljanov

Nizozemsko obrambno ministrstvo je medtem danes sporočilo, da je končalo evakuacije nizozemskih državljanov iz Sudana. Iz države je namreč danes v Jordanijo poletelo zadnje letalo, so sporočili iz Haaga, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob tem so pojasnili, da so iz Sudana skupno evakuirali najmanj 160 nizozemskih državljanov, od česar so jih 85 odpeljala nizozemska letala, preostale pa so evakuirali z letali drugih evropskih držav.

Iz Londona pa so sporočili, da so razmere v Sudanu postale prenevarne za nadaljevanje evakuacijskih poletov. Ob tem so sicer Britancem, ki so še v državi, zagotovili nadaljnjo podporo, navaja AFP.

Zadnje letalo Velike Britanije za evakuacijo njenih državljanov je iz Sudana vzletelo v soboto zvečer, s čimer se je število evakuiranih Britancev od torka povečalo na 1888. "Evakuacija, ki smo jo izvedli, je bila najdaljša in največja med vsemi zahodnimi državami," je za Sky News povedal britanski minister za promet Mark Harper in operacijo označil za zelo uspešno.

"Še naprej bomo zagotavljali konzularno podporo iz Sudana," je zagotovil in dodal, da je britansko zunanje ministrstvo v Port Sudanu ustanovilo urad za tiste, ki želijo pobegniti prek morja v Savdsko Arabijo.

Krhko premirje podaljšali

V Sudanu so 15. aprila po večtedenskem sporu izbruhnili spopadi med vojsko pod vodstvom generala Abdela Fataha al-Burhana in silami za hitro posredovanje (RSF), ki jim poveljuje njegov namestnik Mohamed Hamdan Dagalo. V torek je med sprtima stranema začelo veljati krhko 72-urno premirje, ki so ga v noči na petek podaljšali za tri dni.

Kljub dogovoru se spopadi vseskozi nadaljujejo, prekinitev ognja pa se bo predvidoma uradno iztekla danes opolnoči.

Po uradnih podatkih je bilo v spopadih doslej ubitih več kot 520 ljudi, več kot 4.500 pa je ranjenih. Več deset tisoč jih je notranje razseljenih ali pa so pobegnili v sosednji Čad, Egipt, Južni Sudan in Etiopijo. Kot so med drugim danes opozorili ZN, se že tako revni Sudanci spopadajo tudi s pomanjkanjem osnovnih potrebščin, katerih cene skokovito naraščajo.

Ne spreglejte