SiolNET. Novice Svet
2,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nizozemci so se zabavali na zamrznjenih kanalih #foto

2,56

termometer

drsanje nizozemska kanal
Foto: Reuters

V Evropi so temperature ta teden vztrajale pod ničlo, sneg je padal po celotni celini, zmrznila pa so tudi številna jezera in reke. Med njimi tudi kanali v Amsterdamu, ki so jih izkoristili tamkajšnji prebivalci in se pozabavali na ledu. Nekaj vtisov smo zbrali v fotoutrinke.

Na desetine moških, žensk in otrok se je v petek zbralo vzdolž kanala Prinsengracht, kamor so nekateri pripeljali celo svoje hišne ljubljenčke.

Vodstvo vodnih kanalov je na nekaterih predelih mesta celo prepovedalo uporabo čolnov in s tem doprineslo k močnejšemu in debelejšemu ledu.

drsanje nizozemska kanal Foto: Reuters

S sabo so prinesli drsalke in se preobuli kar na bližnjih čolnih. Nekateri pa so drsanje popestrili še s hokejskimi palicami.

drsanje nizozemska kanal Foto: Reuters

Sami, v paru ali pa kar z vso družino so se tako domačini kot obiskovalci odpravili na sprehod po kanalih.

drsanje nizozemska kanal Foto: Reuters

Ni manjkalo niti postojank za počitek, kjer so se drsalci lahko pogreli z vročo čokolado ali drugim toplim napitkom. 

drsanje nizozemska kanal Foto: Reuters

Rečni kanali na Nizozemskem sicer zmrznejo pogosto, a ne vsako leto, pa tudi led ni vedno dovolj debel, da bi po njem lahko hodili. Kljub temu so po ledu lahko drsali tudi pred nekaj leti, ko so se prebivalci mesta Hindeloopen (severno od Amsterdama) na led odpravili v tradicionalni nizozemski noši.

Drsalci oblečeni v tradicionalno nizozemsko nošo so drsali po kanalu v Hindeloopenu januarja 2013. Drsalci oblečeni v tradicionalno nizozemsko nošo so drsali po kanalu v Hindeloopenu januarja 2013. Foto: Reuters

Na noge si nadenejo tudi tradicionalne drsalke, ki naj ne bi tako zelo poškodovale ledu, hkrati pa omogočale hitro premikanje po ledeni površini.

Tradicionalne drsalke drsalcem omogočajo hitro premikanje po ledu. Tradicionalne drsalke drsalcem omogočajo hitro premikanje po ledu. Foto: Reuters Čeprav se tradicionalnega drsanja v noši večinoma udeležijo starejši, se zabavi na ledu pogosto pridružijo tudi mlajše generacije.

V Frieslandu se drsalci oblečeni v tradicionalno nošo dobijo in drsajo, se sankajo in drugače zabavajo na ledu. V Frieslandu se drsalci oblečeni v tradicionalno nošo dobijo in drsajo, se sankajo in drugače zabavajo na ledu. Foto: Reuters

Poleg drsanja se na ledu tudi sankajo in igrajo različne igre. 

drsanje nizozemska kanal Foto: Reuters

Če se danes na ledu prodaja predvsem tople napitke, kot je na primer vroča čokolada, pa v tem mestecu na ledu prodajajo celo kruh.

Tovrstno drsanje lahko opazimo tudi v mnogih starih nizozemskih slikah. Tovrstno drsanje lahko opazimo tudi v mnogih starih nizozemskih slikah. Foto: Reuters

Nizozemci so drsali tudi ob pogledu na vetrne mline, ki so del Unescove svetovne dediščine v mestu Kinderdjik. V letu 2009 se je po tednu mrzlega vremena na led odpravilo približno 2,3 milijona drsalcev.

Vetrni mlini v mestu Kinderdjik, Nizozemska. Vetrni mlini v mestu Kinderdjik, Nizozemska. Foto: Reuters

Figures on a Frozen Canal je naslov slike, ki jo je okoli leta 1670 narisal nizozemski krajinski slikar Gerrit Battem oziroma Gerard van Battum.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 52
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin