Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 12. 2014,
17.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

protesti New York

Petek, 5. 12. 2014, 17.34

8 let

Newyorška policija v drugi noči protestov aretirala več kot 200 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Protesti so izbruhnili v sredo zvečer, ko je velika porota sporočila, da ni razloga za obtožnico proti policistu Danielu Pantaleu.

V četrtek so se protesti razširili na skoraj vsa večja mesta po ZDA, začelo pa se je tudi resno politično gibanje za spremembe pravosodnega sistema. Glavni predlog je, da se lokalnim tožilcem odvzamejo pooblastila za odločanje o tem, ali bo v primerih policijskega nasilja vložena obtožnica.

Tožilci sodelujejo s policisti vsak dan in izjemno redko skušajo prepričati veliko poroto, sestavljeno iz običajnih državljanov, da potrdi obtožnico proti nasilnemu policistu.

Zahtevo za spremembe bodo protestniki 13. decembra izrazili na velikem zborovanju v Washingtonu, ker je po vseh ZDA več primerov, podobnih newyorškemu. Američanom je dovolj nekaznovane pretirane uporabe policijske sile Po oprostitvi policista v Fergusonu pri St. Louisu so tam izbruhnili protesti večinoma temnopoltih prebivalcev, ki so jih spremljali tudi izgredi. Po oprostitvi Pantalea v New Yorku pa je drugače - protestniki ne zažigajo zgradb, temnopolti pa so v manjšini.

Američanom je dovolj nekaznovane pretirane uporabe policijske sile in newyorški župan Bill de Blasio, ki ima sina v zakonu s temnopolto Chirlane McCrae se zaveda, da je položaj posebej nevaren za temnopolte mladeniče. Po izbruhu protestov je dejal, da z ženo sina nenehno opozarjata, naj se ne prepira s policisti, ker je to zanj bolj nevarno kot za belce.

Tega se zaveda tudi družina Akaija Gurleyja, ki ga je novembra v hodniku stanovanjskega bloka v Brooklynu po nesreči ustrelil policijski novinec med patruljo. V socialnem bloku, polnem temnopoltih je hodil okrog z naperjeno pištolo in ob prvem šumu pritisnil na sprožilec. Gurleyja, ki je bil star 28 let, bodo pokopali danes. De Blasio je napovedal, da bodo v New Yorku na novo izurili celotno generacijo policistov. Policist Pantaleo še ni povsem varen pred pregonom Več tisoč protestnikov se je v četrtek zbralo na trgu Foley na jugu Manhattna nedaleč od sedeža policije in sodišč, kjer so vzklikali "Ne morem dihati", kot je govoril Garner, ko ga je Pantaleo davil, nato pa so prečkali brooklynski most in s seboj ponesli makete krst.

Večja skupina se je sredi avenije Atlantic ulegla na tla in ovirala promet, podobno pa se je dogajalo tudi na zahodni avtocesti ob reki Hudson, v Harlemu, na Union Squareu in Times Squareu, kjer je policija zgodaj zjutraj izvedla največ aretacij.

Protesti se bodo nadaljevali, policist Pantaleo pa še ni povsem varen pred pregonom, saj je zvezno pravosodno ministrstvo sprožilo preiskavo, po kateri ga lahko obtožijo kršenja državljanskih pravic ubitega.

Ne spreglejte