SiolNET. Novice Svet
1,84

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Newyorčani se pripravljajo na jedrski napad #video

1,84

termometer

Jedrska eksplozija, gobast oblak, atomska bomba |  Zdi se, da je nevarnost uporabe jedrskega orožja večja kot kadarkoli po koncu hladne vojne. | Foto: Thinkstock
Zdi se, da je nevarnost uporabe jedrskega orožja večja kot kadarkoli po koncu hladne vojne. Foto: Thinkstock

Mesto New York je začelo po televizijskih kanalih objavljati 90-sekundni video z navodili meščanom, kako naj ravnajo v primeru jedrskega napada. Mestni oddelek za izredne razmere (EMD) sicer trdi, da je možnost jedrskega napada zelo majhna, vendar pa se je bolje nanj pripraviti.

Posnetek prikazuje uničene mestne četrti in pojasnjuje tri ključne korake v primeru jedrskega napada. Najprej se je treba umakniti od oken, se pomakniti v notranjost zgradbe in potem oditi v klet, če jo zgradba ima. Če je bila oseba v času jedrskega napada zunaj, se mora nemudoma umiti in sleči vsa oblačila, ki so bila izpostavljena radioaktivnemu prahu. Zadnji pomemben korak je, da prebivalci spremljajo medije za vse nove informacije.

Bojijo se Putinove nepredvidljivosti

Mestne oblasti niso pojasnile, zakaj so pripravile ta video, vendar pa naj bi šlo za strah pred nepredvidljivostjo ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je napadel Ukrajino in v času vojne že omenjal ruski jedrski arzenal.

Rusko zunanje ministrstvo je sicer maja izključilo možnost uporabe jedrskega orožja v Ukrajini in se pri tem sklicevalo na njihovo jedrsko doktrino, ki predvideva uporabo tovrstnega orožja le, če je ogrožen obstoj države.

Mednarodni mirovni raziskovalni inštitut v sedežem v Stockholmu (Sipri) pa je sredi junija opozoril, da bi se lahko prvič po koncu hladne vojne število jedrskih konic po svetu povečalo. Zdi se, da je nevarnost uporabe jedrskega orožja večja kot kadarkoli po koncu hladne vojne, je ob objavi poročila svaril direktor inštituta Dan Smith.

Najmanj pripravljeni so prav Newyorčani

V začetku letošnjega leta je imelo devet jedrskih držav – Rusija, ZDA, Združeno kraljestvo, Francija, Kitajska, Indija, Pakistan, Izrael in Severna Koreja – 12.705 jedrskih bojnih glav.

EMD je ugotovil, da so Newyorčani od vseh groženj najmanj pripravljeni ravno na možnost jedrskega napada.

Finska vojska Novice Ustrelili moškega, ki je nosil Putinov jedrski kovček #vŽivo Nemška jedrska elektrarna Neckarwestheim Posel danes Strokovnjak Slovence posvaril pred veliko napako, ki jo je naredila Nemčija Vladimir Putin, Dmitri Rogozin Novice Rusija zagrozila, da bi lahko napadla tri evropske države

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin