Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 5. 2020,
8.11

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,72

9

Natisni članek

Koronavirus Ciper Grčija Španija turizem

Sobota, 23. 5. 2020, 8.11

3 leta, 11 mesecev

Slovenci po epidemiji dobrodošli tudi v tej državi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,72

9

Ciper | Na Cipru so objavili seznam držav, katerih državljani lahko od 9. junija pripotujejo v državo. Na njem je tudi Slovenija. | Foto Reuters

Na Cipru so objavili seznam držav, katerih državljani lahko od 9. junija pripotujejo v državo. Na njem je tudi Slovenija.

Foto: Reuters

Španski premier Pedro Sanchez je napovedal, da bodo tuji turisti v Španijo lahko prišli šele julija, in sicer pod strogimi varnostnimi pogoji. Drugje po Sredozemlju medtem spet poskušajo obuditi turizem. Od ponedeljka bodo tako lahko v Grčiji s celine na otoke v Egejskem in Jonskem morju spet potovali vsi, ki niso v karanteni zaradi novega koronavirusa. Dobre novice prihajajo tudi iz Cipra, kjer so objavili seznam držav, katerih državljani lahko od 9. junija pripotujejo v državo. Na njem je tudi Slovenija.

19:08

V Italiji manj okužb in smrti

18:30

Na Hrvaškem brez novih okužb

17:34

Umrli s poškodbami pljuč

17:32

V Franciji za tujce karantena

16:34

Merklova branila ukrepe

14:43

V Grčiji s celine na otoke

13:22

V Italiji število okužb upada

11:04

Brazilija prehitela Rusijo

11:03

Na Kitajskem brez novih okužb

  • 19:08

    V Italiji manj okužb in smrti

    Število smrtnih žrtev covid-19 se v Italiji še naprej znižuje. V zadnjih 24 urah so potrdili 119 smrti, dan prej 130, je sporočila italijanska civilna zaščita. Zmanjšuje se tudi število primerov aktivnih okužb z novim koronavirusom. Število ozdravelih se je medtem povečalo na 138.840.

    V Italiji je trenutno z novim koronavirusom okuženih 57.752 ljudi. V italijanskih bolnišnicah se zaradi covid-19 trenutno zdravi 8.695 bolnikov, od tega 572 na oddelkih intenzivne nege. V domači izolaciji je še vedno 48.485 ljudi. Skupaj je v Italiji od začetka epidemije pred tremi meseci zaradi bolezni covid-19 umrlo 32.735 ljudi.

    V Lombardiji, ki je italijansko žarišče novega koronavirusa, je v zadnjih 24 urah zaradi covid-19 umrlo 56 ljudi, skupaj že 15.840. Trenutno je v tej italijanski deželi z novim koronavirusom okuženih 25.630 ljudi. V bolnišnicah v omenjeni deželi se zaradi covid-19 zdravi 4.026 bolnikov, na oddelkih intenzivne nege je 199 bolnikov, poroča STA.

  • 18:30

    Na Hrvaškem brez novih okužb

    Na Hrvaškem v zadnjih 24 urah niso potrdili nove okužbe z novim koronavirusom, je danes sporočil hrvaški nacionalni štab civilne zaščite. Tudi na Cipru danes niso potrdili nobene nove okužbe z novim koronavirusom. Brez novih okužb so tudi v Črni gori.

  • 17:34

    Umrli s poškodbami pljuč

    Zdravniki iz univerzitetne klinike v nemškem Augsburgu so pri obdukcijah umrlih zaradi novega koronavirusa odkrili, da so imeli ti nenavadno težke in domnevno nepopravljive poškodbe pljuč.

    Prepričani so, da do poškodb pljuč ni prišlo zaradi umetnega predihavanja pacientov, ampak najverjetneje neposredno zaradi covid-19. Kot so zapisali v univerzitetni kliniki, zdravniki menijo, da so prav te poškodbe razlog za smrt pacientov. V povprečju so bile obducirane žrtve novega koronavirusa stare 79 let. Prav vsi umrli so imeli že pred okužbo hude bolezni, ki pa niso bile neposredni razlog za smrt, poroča STA.

  • 17:32

    V Franciji za tujce karantena

    Francija bo za potnike iz Velike Britanije in Španije uvedla 14-dnevno obvezno karanteno. V Parizu so se za ukrep odločili kot odgovor na tovrstne ukrepe iz omenjenih držav. Obvezna karantena bo veljala tudi za potnike iz drugih evropskih držav, kjer so oblasti uvedle enostransko 14-dnevno karanteno, poroča STA.

    Na francoskem notranjem ministrstvu so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še dodali, da bo za vse letalske potnike, ki prihajajo iz Španije, ta ukrep začel veljati v ponedeljek. Za potnike iz Velike Britanije bo ta začel veljati, ko bo obvezna 14-dnevna karantena začela veljati tudi na Otoku. Po napovedih iz Londona naj bi obvezna 14-dnevna karantena za skoraj vse, ki bodo prispeli v Veliko Britanijo, začela veljati 8. junija. Nedavno odločitev britanskih oblasti o obvezni karanteni za potnike iz tujine so v Franciji ocenili kot nepričakovano, poroča STA.

  • 16:34

    Merklova branila ukrepe

    Nemška kanclerka Angela Merkel je danes spet branila omejitvene ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. V nagovoru ob dnevu ustave je sicer dodala, da razume zaskrbljenost državljanov zaradi ukrepov. Po njenih besedah morajo biti ukrepi v veljavi kar se da kratek čas.  "Vendar so bili nujni in to smo vedno utemeljili, saj se počutimo odgovorne za dostojanstvo ljudi, kot to navaja prvi člen naše ustave," je dejala nemška kanclerka.

  • 14:43

    V Grčiji s celine na otoke

    V Grčiji postopoma znova zaganjajo svojo turistično industrijo in prometno omrežje. Od ponedeljka bodo lahko s celine na otoke v Egejskem in Jonskem morju znova potovali vsi, ki niso v karanteni zaradi novega koronavirusa. Ciper pa je objavil seznam držav, katerih državljani bodo lahko od 9. junija pripotovali v državo. Na njem je tudi Slovenija.

  • 13:22

    V Italiji število okužb upada

    Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je danes pozdravil upadanje števila okužb z novim koronavirusom v Italiji. Število okužb kaže, da se je Italija dobro odzvala na prvo sproščanje ukrepov za zajezitev virusa 4. maja. V večjih mestih po državi policija izvaja strog nadzor na spoštovanjem preventivnih ukrepov, poroča STA.

  • 11:04

    Brazilija prehitela Rusijo

    Brazilija je v petek po številu potrjenih okužb z novim koronavirusom prehitela Rusijo in je zdaj s 330.890 okužbami na drugem mestu na svetu. Koronavirusna bolezen 19 je v Braziliji zahtevala 21.048 smrtnih žrtev.

  • 11:03

    Na Kitajskem brez novih okužb

    Kitajska je danes sporočila, da prvič, odkar od januarja objavljajo podatke o okužbah z novim koronavirusom, niso zabeležili nobene nove okužbe. Novico so sporočili le dan po začetku letnega zasedanja kitajskega ljudskega kongresa, na katerem so izpostavili tudi velike dosežke Kitajske v boju proti virusu, poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzema STA.

V Grčiji bodo, po poročanju STA, trajekti, ki povezujejo celino z otoki, lahko zgolj polovično zasedeni. Kabine si bodo lahko delili le družinski člani ali pari. Tako bodo v državi spet zagnali trajektni promet, ki so ga lahko za pot na otoke od sredine marca zaradi epidemije uporabljali zgolj tisti, s stalnim prebivališčem na otokih. Tam so sicer zabeležili relativno malo primerov okužbe z novim koronavirusom.

Koronavirus v Braziliji
Novice Novo žarišče: vrhunec smrti in okužb šele prihodnji mesec? #video

Slovenci na Ciper najprej samo z zdravniškim potrdilom

Grške oblasti so sredi tedna napovedale, da se bo nova turistična sezona v državi začela 15. junija. Takrat bodo predvidoma prva letala iz tujine pristala na atenskem letališču. Prvega julija bodo vzpostavili tudi letalske povezave med regionalnimi letališči in tujino. Napovedali so, da bodo do konca tega meseca objavili seznam držav, iz katerih bodo v Grčijo lahko vstopili turisti, ne da bi jim bilo treba za 14 dni v karanteno.

Medtem pa je Ciper že objavil seznam 19 držav, katerih državljani bodo lahko od 9. junija z letalom pripotovali v državo. Na tem seznamu je tudi Slovenija. To za zdaj pomeni, da bodo slovenski turisti lahko od omenjenega datuma v državo vstopili z največ tri dni starim zdravniškim potrdilom, ki dokazuje, da niso okuženi z novim koronavirusom. Od 20. junija pa to potrdilo ne bo več potrebno.

Koronavirus na Švedskem
Novice Švedska z visoko smrtnostjo vztraja: S karanteno ni mogoče premagati virusa

Tuji turisti bodo v Španijo lahko prišli šele junija

V Španijo bodo medtem tuji turisti lahko vstopili šele julija, je danes napovedal španski premier Pedro Sanchez in ob tem dodal, da bo to možno le pod strogimi varnostnimi pogoji. Po vsej državi se je danes sicer zbralo na tisoče protestnikov, ki zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa zahtevajo njegov odstop. Protestniki se večinoma vozijo z avtomobili, iz katerih vihtijo španske zastave in vzklikajo: "Svoboda, svoboda, svoboda." O protestih med drugim poročajo iz Barcelone, Seville in Valencie.

Španski premier Pedro Sanchez je napovedal, da bodo tuji turisti v Španijo lahko vstopili šele julija. | Foto: Reuters Španski premier Pedro Sanchez je napovedal, da bodo tuji turisti v Španijo lahko vstopili šele julija. Foto: Reuters

Največ ljudi se je sicer zbralo v Madridu, kjer so našteli več sto avtomobilov in motorjev, številni protestniki pa so prišli tudi peš. Na čelu protestov je bil vodja skrajno desne stranke Vox Santiago Abascal s strankarskimi kolegi, ki so se peljali v odprtem avtobusu. Ta stranka, ki je tudi pozvala k protestom, manjšinski levi vladi očita, da s strogimi pravili za zajezitev novega koronavirusa špansko gospodarstvo pelje v prepad in da nezakonito omejuje svoboščine državljanov. To vladi očita tudi največja opozicijska Ljudska stranka (PP). Njenih predstavnikov sicer ni bilo na protestih, vendar pa v Ljudski stranki demonstracije podpirajo.

Španija je z več kot 230 tisoč primeri okužb z novim koronavirusom in več kot 28 tisoč smrtnimi žrtvami covida-19 ena od najhuje prizadetih držav na svetu. Od sredine marca so v veljavi izredne razmere, ki so jih ta teden podaljšali do vključno 6. junija. V okviru izrednih razmer so v državi strogo omejili gibanje, ki so ga začeli sproščati šele konec aprila, poroča STA.

Brazilija
Novice Nov rekorden porast okužb. Bodo vendarle uvedli obvezne zaščitne maske? #video

Trump: Potrebujemo več molitve

V ZDA so medtem do petka zvečer, ko se je začel daljši praznični konec tedna, potrdili že 1,6 milijona okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 je umrlo 96 tisoč ljudi. V državi bodo v ponedeljek obeležili dan spomina na padle vojake, omenjeni dan pa velja tudi za uradni začetek poletne kopalne sezone, ki bo letos povsem v znamenju novega koronavirusa. Ameriški predsednik Donald Trump je sicer guvernerje zveznih držav pozval, naj se za nujne dejavnosti odprejo vse cerkve.

Trump se je pritoževal, da so prodajalne alkohola in klinike za splave označene kot nujne dejavnosti in so zato lahko odprte v času pandemije koronavirusa, verski objekti pa so zaprti. To se mu zdi velika krivica, ki jo zdaj popravlja. Guvernerjem je sporočil, naj ga pokličejo, če jih to moti, da pa ne bodo ničesar dosegli.

"V Ameriki potrebujemo več molitve, ne manj," je poudaril. Trump sicer ni zapiral cerkva in jih tudi ne more odpreti. Ob izbruhu pandemije so guvernerji zveznih držav najprej prepovedali večja zborovanja, nato pa izdali ukaze prebivalstvu, naj ostane doma, razen za nujne izhode.

Ameriški predsednik Donald Trump poziva, naj se v ZDA spet odprejo cerkve, mošeje in sinagoge. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Donald Trump poziva, naj se v ZDA spet odprejo cerkve, mošeje in sinagoge. Foto: Reuters

Zapirali so tudi gospodarske in druge dejavnosti, ki niso bile nujne za preživetje, pri čemer so bile izjeme. Republikanske države so na primer pohitele z opredelitvijo orožja kot nujnega posla in trgovine z orožjem so ostale odprte. S cerkvami ni bilo težav, saj so katoliški škofje in duhovniki nemudoma upoštevali priporočila zdravstvenih strokovnjakov glede preprečevanja širjenja koronavirusa.

Podobno se je, razen redkih odmevnih izjem, odzvala tudi velika večina številnih protestantskih veroizpovedi v ZDA, zaprle pa so se tudi sinagoge in mošeje ter objekti več sto drugih ver. Do zdaj s socialnim distanciranjem glede cerkva v ZDA ni bilo težav in verski objekti se po državah počasi odpirajo. Celo guverner najbolj prizadete države New York, demokrat Andrew Cuomo, je od četrtka dovolil verska zborovanja, za zdaj z največ do desetimi osebami naenkrat.

Koronavirus v Rusiji
Novice Koronavirus: rekordno število mrtvih na skrajnem vzhodu Evrope #video

V New Yorku se razmere umirjajo

V pandemiji najbolj prizadeti zvezni državi ZDA New York se stvari že več kot teden dni obračajo na bolje. Do zdaj se je okužilo 358 tisoč ljudi, umrlo pa 28.853, medtem ko je v četrtek umrlo le 109 ljudi. Na vrhuncu pandemije sredi aprila je umrlo po 800 ljudi na dan. Novih hospitalizacij je bilo v četrtek le 225. Za covidom-19 se trenutno v državi New York zdravi še 4844 ljudi.

Guverner Cuomo je odredil tudi odprtje državnih plaž, a z omejenimi kapacitetami. Odpirajo jih tudi lokalne skupnosti na Long Islandu, a zgolj za lokalno prebivalstvo in ne za prebivalce mesta New York. Newyorčane medtem zavračajo tudi na plažah tudi v New Jerseyju. Newyorški župan Bill DeBlasio medtem namerava tudi "igrati kopalnega mojstra" in grozi, da bodo vsakega plavalca na mestnih plažah potegnili iz vode.

Oblasti Američane svarijo, naj ob podaljšanem prazničnem vikendu ne pozabijo na družbeno distanciranje. | Foto: Reuters Oblasti Američane svarijo, naj ob podaljšanem prazničnem vikendu ne pozabijo na družbeno distanciranje. Foto: Reuters

DeBlasio namerava mestne plaže uradno zapreti med praznikom in kasneje tudi za nedoločen čas, razen za sprehode in ob upoštevanju družbene distance. Meščani z avtomobili bodo imeli dostop le na državne plaže, kot sta na primer Jones Beach in Robert Moses Park, ki pa bodo od nedelje do ponedeljka zaradi omejenih kapacitet že prepolne.

Podobno je tudi drugje po ZDA, kjer so nekatere plaže odprte, druge zaprte, javna kopališča so prav tako zaprta. Navdušeni igralci na srečo pa so se v petek razveselili novice, da bo demokratski guverner Nevade Steve Sistolak 4. junija odprl igralnice vsepovsod, tudi v Las Vegasu, poroča STA.

Iz Kitajske prihajajo dobre novice: prvič brez novih okužb

Kitajska je danes sporočila, da prvič, odkar od januarja objavljajo podatke o okužbah z novim koronavirusom, niso zabeležili nobene nove okužbe. Novico so sporočili le dan po začetku letnega zasedanja kitajskega ljudskega kongresa, na katerem so izpostavili tudi velike dosežke Kitajske v boju proti virusu, poroča STA.

Novi koronavirus se je prvič pojavil v kitajskem mestu Wuhan ob koncu lanskega leta, nato se je razširil po vsem svetu. Zaradi covida-19 je doslej umrlo več kot 335 tisoč ljudi. Sredi februarja je Kitajska sporočila, da je izbruh virusa pod nadzorom. Po uradnih podatkih je v državi s približno 1,4 milijarde ljudi zaradi covida-19 umrlo 4.634 ljudi, kar je bistveno manj od drugih držav sveta, ki jih je pandemija prizadela še huje.

Ne spreglejte