Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 10. 2013,
9.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nevihta veter Velika Britanija kaos

Ponedeljek, 28. 10. 2013, 9.52

7 let, 12 mesecev

Nevihta v severni Evropi zahteva vse več življenj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Močna nevihta, ki je v nedeljo najprej prizadela Veliko Britanijo, je v severni Evropi terjala že najmanj 12 smrtnih žrtev.

Štirje ljudje so umrli na Otoku, šest v Nemčiji, eden na Nizozemskem in še eden v Franciji. Severna Evropa se je ponoči in ves današnji dan spopadala z močnimi vetrovi in hudim deževjem. Brez elektrike je ostalo več kot 300.000 domov.

Britanski reševalci opustiti iskanje 14-letnega dečka Zaradi neugodnih vremenskih razmer so morali britanski reševalci tudi opustiti iskanje 14-letnega dečka, ki je izginil v nedeljo, medtem ko se je igral s surfom na južni angleški obali.

Britanski premier David Cameron je izgubo življenj označil kot "močno obžalovanja vredno".

Na otoku Wight ob južnih obalah Anglije so izmerili vetrove s hitrostjo 159 kilometrov na uro. Tudi drugod so močni vetrovi in nalivi podirali drevesa ter poskrbeli za zaustavitev prometnih povezav na jugu Velike Britanije, na Nizozemskem in v Nemčiji.

Brez elektrike 270.000 domov po vsej Britaniji Brez elektrike je začasno ostalo 270.000 domov po vsej Britaniji, še kakih 75.000 pa jih je bilo prizadetih v Franciji. Nekaterim so kasneje povezavo že znova vzpostavili.

V Franciji so nevihto poimenovali Christian, v Veliki Britaniji pa Sveti Juda po svetniku, ki goduje danes.

Nevihta se sicer trenutno premika proti Skandinaviji. Nanjo se pripravljajo na Danskem in na Švedskem, v pripravljenosti pa so tudi na severozahodu Rusije.

V petih okrožjih na jugozahodu Švedske najvišja stopnja alarma Švedski meteorološki urad SMHI je v petih okrožjih na jugozahodu države izdal najvišjo stopnjo alarma. Energetska podjetja svarijo pred prekinitvami dobave električne energije, začasno pa so tudi že prekinili železniški promet ter trajektne povezave.

Na Danskem so med drugim zaprli 18-kilometrski most Storebaelt.

V torek medtem nevihto pričakujejo na severozahodu Rusije. Sankt Peterburgu grozijo poplave, opozarja hidrometeorološki center. Najhuje naj bi bilo v torek na območju Finskega zaliva in jezera Ladoga, situacija pa naj bi se umirila v noči na sredo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Oblasti Sankt Peterburga so prebivalce in turiste opozorile, da bodo za čas trajanja nevihte morda razglasili izredne razmere ter priporočile veliko mero previdnosti, so poročali ruski mediji.

Ne spreglejte