Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 11. 2011,
16.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Benjamin Netanjahu

Sreda, 2. 11. 2011, 16.35

7 let, 12 mesecev

Netanjahu: Pospešitev gradnje naselbin ni kaznovanje Palestincev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da je pospešitev gradnje izraelskih naselbin v vzhodnem Jeruzalemu in na Zahodnem bregu pravica Izraela in ne kazen za Palestince po sprejetju v Unesco.

"V Jeruzalemu gradimo, ker je to naša pravica in dolžnost; ne kazen, ampak osnovna pravica našega ljudstva, da gradi svojo večno prestolnico," je v izraelskem parlamentu poudaril Netanjahu. Izrael je obenem zamrznil nakazovanje sredstev palestinskim oblastem Izraelski parlament je le dan po sprejemu Palestincev v Organizacijo ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) v torek sprejel načrt za pospešitev izgradnje 2000 novih stanovanj za judovske naseljence v vzhodnem Jeruzalemu in na Zahodnem bregu. Poleg tega se je Izrael tudi odločil, da začasno zamrzne nakazovanje sredstev palestinskim oblastem. Na to se že odzvale Evropska unija, Velika Britanija, Francija in Nemčija. Visoka predstavnica EU Catherine Ashton je Izrael pozvala, naj prekliče odločitev o pospešitvi izgradnje naselbin. "Izrael pozivamo, naj prekliče odločitev, obe strani pa pozivamo, naj nadaljujeta sodelovanje z bližnjevzhodno četverico za napredek pri mirovnih prizadevanjih," je poudarila Ashtonova. Francija: gradnja ni v skladu z mednarodnim pravom Predstavnik francoskega zunanjega ministrstva Bernard Valero je medtem poudaril, da Francija obsoja odločitev Izraela, da pospeši gradnjo na omenjenih območjih. Hkrati je poudaril, da načrtovana gradnja ni v skladu z mednarodnim pravom ter da ogroža bližnjevzhodni mirovni proces. Izraelsko odločitev je ostro kritiziral tudi britanski zunanji minister William Hague in jo označil kot "izzivalno". "Radi bi videli napredek k miru, ne pa dejanja, ki še bolj delijo in izolirajo obe strani ter spodkopavajo upanje na pogajanja," je poudaril Hague. Nemčija je medtem Izrael pozvala, naj nemudoma ustavi gradnjo naselbin. Tovrstna enostranska dejanja "lahko povzročijo nadaljnje stopnjevanje konflikta", je poudaril tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel, Steffen Seibert.

Razočaranje nad izraelsko odločitvijo so izrazile tudi ZDA. "Enostranska dejanja izpodbijajo prizadevanja za ponovno obuditev neposrednih pogajanj in ne pripomorejo k napredku glede doseganja razumnega in nujnega sporazuma med stranema," je poudaril predstavnik Bele hiše Jay Carney.

Ban Ki Moon izrazil "globoko zaskrbljenost" Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je medtem izrazil "globoko zaskrbljenost" zaradi izraelske odločitve, da pospeši gradnjo naselbin po izglasovanju polnopravnega članstva Palestincev v Unesco. Ban je po navedbah njegovega predstavnika Martina Nesirkyja Izrael pozval, naj zamrzne gradnjo naselbin in nadaljuje nakazovanje finančnih sredstev palestinskim oblastem.

Naj judovska država razveljavi odločitev o gradnji novih stanovanj, je izraelske oblasti pozvala tudi Rusija. "Izraelsko vlado pozivamo, naj se odpove kakršnim koli enostranskim dejanjem, ki vnaprej obsojajo rezultat pogajanj glede vprašanja končnega statusa palestinskih ozemelj, vključno z vzhodnim Jeruzalemom," so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za zunanje zadeve v Moskvi.

Po mnenju Rusije je "nemogoče, strinjati se z odločitvami o kolektivnem kaznovanju Palestincev zaradi njihovega namena, da se pridružijo ZN in njihovim specializiranim agencijam," so še zapisali na ruskem zunanjem ministrstvu.

Preberite tudi:

Ne spreglejte