Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2013,
9.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nestrpnost muslimani

Torek, 21. 5. 2013, 9.29

8 let

Nestrpnost do Judov in muslimanov narašča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški State Department v letnem poročilu o verskih svoboščinah po svetu posebej opozarja na porast primerov nestrpnosti do Judov in muslimanov ter drugih verskih manjšin.

Ameriški državni sekretar John Kerry je ob objavi poročila za leto 2012 priznal, da tudi ZDA niso popolne glede verskih pravic in svoboščin, ki jih je označil za univerzalno vrednoto. Vse države po svetu je pozval, naj jih spoštujejo in ščitijo. Kerry je prav tako sporočil, da bo predsednik Barack Obama na položaj posebnega odposlanca za boj proti antisemitizmu imenoval Iro Formana, ki je lani med predsedniško kampanjo vodil njegova prizadevanja za prepričevanje judovskih volivcev v ZDA. Forman bo nasledil Michaela Kozaka.

Poročilo kot posebej skrb vzbujajoče izpostavlja razmere v Iranu, na Kitajskem, v Savdski Arabiji, Severni Koreji in Mjanmaru. Antisemitizem opazno narašča v medijih v Egiptu in Venezueli, kjer so se vrstili napadi proti opozicijskemu predsedniškemu kandidatu judovskega rodu Henriqueju Caprilesu. Egiptovski predsednik Mohamed Morsi je oktobra lani z besedo amen odgovoril na poziv verskega voditelja, naj Alah "uniči Jude in njihove privržence".

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad še naprej zanika holokavst, še posebej v Evropi in Aziji pa naraščajo retorika in akcije proti muslimanom, piše v poročilu. Ostrih kritik je bil deležen Mjanmar, in to na dan, ko je Obama v Beli hiši sprejemal predsednika Theina Seina.

"Celo v 21. stoletju še naprej cvetijo tradicionalne oblike antisemitizma, kot so teorije zarote ter uporaba mitov o 'sramotni krvi' in karikatur, ki demonizirajo Jude," piše v poročilu, ki ugotavlja, da muslimanom medtem postavljajo nove omejitve v Belgiji, ki je prepovedala nošenje naglavnih rut v šolah.

Poročilo izpostavlja še naraščajo nasilje nad muslimanskimi manjšinami v večinsko muslimanskih deželah, naraščajoče nasilje nas šiitskimi in ahmadskimi muslimani v Pakistanu, diskriminacijo nesunitskih muslimanom v Savdski Arabiji in Bahrajnu ter nadlegovanje in aretacije sunitskih muslimanov v Iranu.

Ne spreglejte