Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 6. 2024,
9.17

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

praznovanje hadž muslimani

Nedelja, 16. 6. 2024, 9.17

1 teden, 1 dan

Muslimani z jutranjo molitvijo začenjajo kurban bajram

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Muslimanski kulturni center, muslimani, kurban bajram | Letošnje osrednje sporočilo kurban bajrama poudarja pomen družine, družinskih vrednot in posledično nedopustnosti družinskega nasilja. | Foto Anže Malovrh/STA

Letošnje osrednje sporočilo kurban bajrama poudarja pomen družine, družinskih vrednot in posledično nedopustnosti družinskega nasilja.

Foto: Anže Malovrh/STA

Muslimani bodo z jutranjo molitvijo začeli praznovanje kurban bajrama, štiridnevnega praznika, ki je povezan z romanjem v Meko. Njegovo letošnje osrednje sporočilo govori o pomenu družine in družinskih vrednot. V Sloveniji bo osrednja bajramska molitev v ljubljanski džamiji.

Osrednja bajramska slovesnost se bo v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana začela z molitvijo nekaj minut pred 6. uro. Vodil jo bo mufti Nevzet Porić, ki bo tudi nagovoril zbrane vernike. Bajramsko molitev pripravljajo tudi v drugih mestih po Sloveniji, kjer deluje Islamska skupnosti v Sloveniji, in sicer v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru, Sežani, Izoli, Novi Gorici, Krškem in Novem mestu.

Kurban bajram je med drugim čas, ko muslimani opravljajo eno od petih praktičnih islamskih dolžnosti, romanje na hadž. Hadž je globoko simbolično dejanje, ki odraža vero v Boga, predanost ter pomemben trenutek duhovne obnove. Prav tako je za muslimane to priložnost, da se povežejo s svojimi verskimi koreninami in se duhovno okrepijo.

Gre za enega najpomembnejših praznikov za muslimane

Letošnje osrednje sporočilo kurban bajrama poudarja pomen družine, družinskih vrednot in posledično nedopustnosti družinskega nasilja. V Islamski skupnosti v Sloveniji ob tem poudarjajo, da romanje na hadž ni le dejanje verskega izpolnjevanja, temveč tudi priložnost za muslimane, da okrepijo svoje družinske vezi, molijo za svoje družinske člane in vse ostale ter obnovijo svojo zavezanost družinskim in drugim vrednotam.

Meka muslimani | Foto: Reuters Foto: Reuters

"V skupnosti, kjer družina igra osrednjo vlogo, je hadž tudi trenutek za razmislek o pomenu miru, spoštovanja in ljubezni znotraj družine," navajajo. Ob tem pa z obžalovanjem opozarjajo, da bo tudi ta bajram "zaznamovan z vojnami, ki divjajo in uničujejo številne družine ter odnašajo očete, matere in tudi otroke". "V teh posebnih trenutkih kurban bajrama bodo naše molitve posvečene miru in lepši prihodnosti," so zapisali.

Kurban bajram je ob ramazanskem bajramu eden najpomembnejših praznikov za muslimane.

Ne spreglejte