Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2013,
7.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nesreča nesreča vlak Španija Santiago de Compostela

Četrtek, 25. 7. 2013, 7.16

8 let

Nesreča v Španiji: strojevodja se je pred časom bahal s prehitro vožnjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pri severozahodnem španskem mestu Santiago de Compostela se je iztiril vlak. Umrlo je najmanj 80 ljudi, še kakih 140 pa je ranjenih. Vzrok za nesrečo je najverjetneje prevelika hitrost.

Na vlaku, ki je potoval iz Madrida proti mestu Ferrol, je bilo v času nesreče 218 potnikov in štirje člani posadke. Na železniški družbi so pojasnili, da se je vlak iztiril malo pred prihodom na železniško postajo v Santiagu de Compostela. Priče poročajo, da so ob tem slišale glasno eksplozijo.

Več vagonov se je nagrmadilo eden na drugega Več vagonov se je iztirilo, se večkrat prevrnilo in se nato nagrmadilo eden na drugega. Enega od vagonov je silovito trčenje raztrgalo. Reševalci so vso noč iskali preživele. Na kraju nesreče so našteli 73 trupel, še štirje ljudje so umrli v bolnišnici.

Na prizorišče nesreče je medtem prispel španski premier Mariano Rajoy, ki je razglasil tridnevno žalovanje v državi. Rajoy, ki se je že v sredo na nujni seji o nesreči sestal s pristojnimi ministri, je kot napovedano prispel na prizorišče nesreče. Tu je sporočil odločitev o razglasitvi tridnevnega žalovanja in v tamkajšnji bolnišnici obiskal poškodovane. Ob tem je poudaril, da je "zelo težak dan" za vse, saj se je zgodila dramatična katastrofa, ki se je bodo še dolgo spominjali.

Število smrtnih žrtev se je medtem povzpelo na 80, od kakih 140 ranjenih pa jih je 20 v kritičnem stanju. Predsednik regije Galicija Alberto Nunez Feijoo je razglasil sedemdnevno žalovanje. Regija je tudi odpovedala načrtovano veliko slavje ob godu svojega zavetnika sv. Jakoba.

Merklova svojcem žrtev izrekla sožalje Španski kralj Juan Carlos in nekateri drugi člani kraljeve družine so v luči tragedije, ki je pretresla državo, prav tako odpovedali svoje obveznosti. Kralj je že v sredo izrazil sožalje, zdaj pa je odpovedal sprejem španskega tenorista Placida Dominga. Princ Felipe naj bi obiskal telekomunikacijsko podjetje Telefonica, a so tudi ta obisk odpovedali.

Medtem so se na nesrečo odzvali tudi svetovni voditelji. Nemška kanclerka Angela Merkel je sporočila, da Nemčija v teh težkih urah stoji s Španijo. V telegramu Rajoyju je zapisala, da svojcem žrtev izreka iskreno sožalje in ranjenim želi čimprejšnje okrevanje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izrekel sožalje španskemu kralju Juanu Carlosu I. "Rusija deli bolečino s prijaznimi španskimi ljudmi," je Putin zapisal v telegramu. Sožalje družinam žrtev umrlih v železniški nesreči sta izrazila tudi slovenski in francoski predsednik, Borut Pahor in Francois Hollande, ob robu srečanja predsednikov procesa Brdo.

Vlak je bil pregledan le nekaj ur pred nesrečo Iz državnih železnic Renfe so sporočili, da vlak, ki je iztiril, ni imel "nobenih tehničnih težav" in je bil pregledan le nekaj ur pred nesrečo. "Vemo, da vlak ni imel tehničnih težav, pregled je bil opravljen tisto jutro," je zatrdil prvi mož družbe Julio Gomez-Pomar Rodriguez.

Medtem španski mediji poročajo o tem, da je strojevodja takoj po nesreči priznal, da je v ovinek zapeljal s hitrostjo 190 kilometrov na uro.

Razlog prevelike hitrosti še ni znan "Peljal sem s hitrostjo 190! Upam, da ni nihče umrl, ker mi bo to ležalo na vesti," je po poročanju časnika El Pais strojevodja takoj po nesreči prek radia sporočil postaji v Santiagu de Compostela. Razlog za preveliko hitrost na odseku, kjer je ta omejena na 80 kilometrov na uro, še ni znan.

Žrtev nesreče so se z minuto molka spomnili na evropskem prvenstvu v plavanju, ki se odvija v Barceloni. Solidarnost s Španci je izrekel francoski predsednik Francois Hollande, sožalje pa so izrekli tudi v Evropski ljudski stranki (EPP).

Na vlaku, ki je vozil iz Madrida v Ferrol, je bilo ob nesreči 218 potnikov in štirje člani posadke. Narodnost žrtev še ni znana.

Ne spreglejte