Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 7. 2024,
9.30

Osveženo pred

2 uri, 1 minuta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,89

Natisni članek

električni avtomobili litij Aleksander Vučić Srbija Nemčija Olaf Scholz

Sreda, 17. 7. 2024, 9.30

2 uri, 1 minuta

Nemški kancler hiti k Vućiću: bo Srbija rešila pešajočega velikana?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,89
Aleksandar Vučić | Rudnik Jadar naj bi po Vučićevih lanskih trditvah odprli leta 2028, letna proizvodnja pa naj bi znašala 58 tisoč ton litija. | Foto Guliverimage

Rudnik Jadar naj bi po Vučićevih lanskih trditvah odprli leta 2028, letna proizvodnja pa naj bi znašala 58 tisoč ton litija.

Foto: Guliverimage

V torek je srbska vlada najavila, da se bo nadaljeval projekt vzpostavitve rudnika litija na zahodu države. Ali si bo Srbija Aleksandra Vućića z eno ključnih surovin zelenega prehoda spet odprla vrata v Bruselj?

Nemški kancler Olaf Scholz bo danes obiskal Beograd, poroča Politico. Razlog za nenapovedani obisk Scholza naj bi bile zaloge litija v Srbiji, ki bi lahko rešile nemško avtomobilsko industrijo. Srbija danes namreč podpisuje dogovor o sodelovanju z EU na področju izvoza surovin, med drugim tudi litija. Zakaj se je Scholz nenadoma odločil, da se bo udeležil podpisa dogovora o sodelovanju, uradno ni znano. Iz kanclerjevega kabineta obiska za Politico niso želeli komentirati.

Aleksander Vučić
Novice Srbska vlada prižgala zeleno luč za pridobivanje litija

V torek je srbska vlada najavila, da se bo nadaljeval projekt vzpostavitve rudnika litija na zahodu države. Prejšnja srbska vlada je sicer pred časom zaradi protestov državljanov načrte za odprtje rudnika, ki naj bi ga upravljal britansko-avstralski konglomerat Rio Tinto, odpovedala, vendar je srbsko ustavno sodišče odločitev pred tedni razveljavilo.

Rudnik Jadar naj bi po Vučićevih lanskih trditvah odprli leta 2028, letna proizvodnja pa naj bi znašala 58 tisoč ton litija. To bi zadostovalo za 1,1 milijona električnih avtomobilov oziroma 17 odstotkov trenutne evropske proizvodnje električnih vozil.

Vućić v nemilosti zaradi Rusije

Predsednik Srbije Aleksander Vućić se je v zadnjih letih znašel v nemilosti evropskih voditeljev zaradi odločitve, da ne bo sledil Zahodu pri obsodbi in vseh sankcijah Rusiji zaradi napada na Ukrajino. Letos se je Vučić znašel v nemilosti Zahoda in zahodnih medijev tudi zaradi parlamentarnih volitev, ki naj bi bile nepoštene, Kosova, genocida v Srebrenici ter Republike Srbske v BiH. Mnogi evropski politiki so zato pozvali Bruselj, naj ponovno preuči prihodnost Srbije v Evropski uniji. Vendar, ali bo evropski apetit po surovinah na koncu močnejši od etičnih in moralnih načel?
 
srbska vojska v Prijedoru
Novice V BiH razburja parada srbske vojske v mestu v Republiki Srbski
polnilnica Srbija
Avtomoto Uradne skice: Srbski minister predstavil ambiciozen načrt #foto
Ne spreglejte