SiolNET. Novice Svet
1,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemška neonacistka obsojena na dosmrtno ječo #video

1,25

termometer

Sodišče v Münchnu je danes nemško neonacistko Beate Zschäpe zaradi bombnih napadov in desetih umorov obsodilo na dosmrtno ječo. Še štiri moške pa na večletne zaporne kazni. A to še ne pomeni konca enega najodmevnejših sodnih procesov v Nemčiji, ki se vleče že pet let, saj lahko Zschäpejeva vloži pritožbo.

Članica neonacistične celice Nacionalsocialistično podzemlje (NSU) Zschäpejeva je bila danes spoznana za krivo umorov osmih priseljencev turških in enega grških korenin ter nemške policistke v obdobju med letoma 2000 in 2007. Sodnik jo je zaradi izredne resnosti kriminalnih dejanj obsodil na najvišjo možno kazen, in sicer dosmrtno ječo.

Shod, neonacisti, nacisti, Berlin Novice Shod neonacistov v Nemčiji: Adolf je bil najboljši

Poleg nje so na zatožni klopi sedeli še štirje podporniki NSU. Vsi so bili spoznani za krive, nekateri le podpiranja teroristične organizacije, drugi pa še zaradi pomoči pri umorih, ker so priskrbeli orožje. Eden je bil obsojen na dve leti in pol zapora, dva na tri leta in zadnji na deset let.

Beate Zschäpe Foto: Reuters

Shod, neonacisti, nacisti, Berlin Novice V Berlinu neonacisti obeležujejo 30. obletnico smrti Rudolfa Hessa

V Nemčiji je dosmrtni zapor najstrožja kazen, običajno se lahko po 15 letih prosi za predčasno izpustitev. Če pa sodišče prisodi izredno resnost dejanja, lahko pride obsojeni po 15 letih na prostost le v primeru hujše bolezni ali visoke starosti.

Donald Trump Novice Trump: Rasizem je zlo, neonacisti pa kriminalci in suroveži

Odkritje skupine NSU leta 2011 je šokiralo Nemce. Njeni zločini so namreč ostali nerazrešeni več kot desetletje tudi zaradi očitnih napak pristojnih preiskovalnih organov. Teroristična celica se je na koncu v bistvu razkrinkala sama, ko sta Mundlos in Böhnhardt po neuspelem ropu storila samomor, tretja članica Zschäpejeva pa se je predala policiji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin