SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemščina bi morala biti delovni jezik EU-ja

3

termometer

Vsaj tako meni stranka Angele Merkel, ki je v svojem predvolilnem manifestu zapisala, da si nemščina v EU-ju zasluži enak status, kot ga imata angleščina in francoščina.

Podrejen položaj nemščine v EU-ju je že dlje časa ena od nadlog Berlina, Krščanska demokratska zveza (CDU) pa v svojem predvolilnem manifestu poudarja, da je nemščina v Evropi materni jezik več kot 100 milijonov ljudi, saj jo poleg državljanov Nemčije govorijo še pripadniki nemških manjšin v Belgiji, Italiji, na Danskem in Poljskem.

Nemščina je tako materni jezik 16 odstotkov državljanov EU-ja, sledita ji italijanščina in angleščina (13 odstotkov), medtem ko je francoščina materni jezik 12 odstotkov Evropejcev.

Pri CDU-ju so zapisali, da je nemščina najbolj razširjen materni jezik v Evropski uniji, in se zavezali h krepitvi njegove vloge. Želijo si, da bi nemščina dobila enakovreden status angleščini in francoščini v okviru delovanja Evropskega parlamenta, Komisije in Sveta.

Evropske institucije svoje dnevne aktivnosti, kot je opoldanska tiskovna agencija, izvajajo v angleščini in francoščini, raziskava Evropske komisije pa je lani razkrila, da je najbolj uporabljen jezik v institucijah angleščina, ki jo govori 38 odstotkov, sledita pa ji francoščina in nemščina.

Eden od vidnih članov stranke Angele Merkel, Volker Kauder, je sicer pred dvema letoma razburil mednarodno javnost, ko je dejal, da Evropa nenadoma govori nemško, s čimer se je nanašal na prevladujoče mnenje v EU-ju, da morajo države omejiti javno porabo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin