SiolNET. Novice Svet
0,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemec obtožen več kot 36 tisoč smrti v koncentracijskem taborišču

0,52

termometer

Koncentracijsko taborišče, Buchenwald
Foto: Reddit/HistoryPorn

Nemški tožilci so danes vložili obtožnico zoper 95-letnega Nemca, ki naj bi bil sokriv za več kot 36 tisoč umorov v nekdanjem nacističnem koncentracijskem taborišču Mauthausen v Avstriji. O prihodnosti tega primera mora zdaj odločiti sodišče v Berlinu.

Obtoženi, identificiran kot Hans H., naj bi bil med poletjem leta 1944 in pomladjo 1945 član Bataljona mrtvaških glav. Ta je bil v Mauthausnu zadolžen za nadzor jetnikov, ki so bili prisiljeni v suženjsko delo.

Novice Pred predorom Ljubelj obeležje v spomin na koncentracijsko taborišče

V tem obdobju je v taborišču umrlo najmanj 36.223 zapornikov. Tožilci pa trdijo, da je obtoženi kot varnostnik v taborišču pripomogel k njihovi smrti.

Grozi mu do 15 let zapora

Pazniki so se namreč po navedbah tožilstva izmenjavali pri ubijanju zapornikov s plinom, smrtonosnimi injekcijami in streljanjem. Številni jetniki so sicer poleg tega umrli tudi zaradi lakote in ozeblin.

Novice Odprli koncentracijsko taborišče Auschwitz

Tožilstvo domneva, da "je bil obtoženi seznanjen z vsemi metodami ubijanja in katastrofalnimi življenjskimi pogoji zapornikov". Domnevajo še, da je vedel, da so bile te metode uporabljene proti velikemu številu ljudi, so zapisali v izjavi.

Novice Na Poljskem odprli koncentracijsko taborišče Auschwitz

Berlinsko sodišče mora zdaj odločiti, ali se lahko nadaljuje obravnavo primera. V Mauthausnu, ki je bil ustanovljen leta 1943, je bilo zaprtih skupno 200 tisoč ljudi, polovica izmed njih pa ni dočakala osvoboditve ameriških enot leta 1945.

Trendi FOTO: Koncentracijsko taborišče iz lego kock odslej v Varšavskem muzeju

V začetku meseca se je na sodišču v nemškem mestu Münster začelo tudi sojenje nekdanjemu pazniku v nekdanjem koncentracijskem taborišču Stutthof na današnjem Poljskem, ki je obtožen sodelovanja pri umorih več sto zapornikov. Grozi mu do 15 let zapora.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 28
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin