Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 4. 2018,
10.55

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

meja Nemčija Avstralija nadzor

Petek, 13. 4. 2018, 10.55

6 let

Nemčija želi podaljšati nadzor na meji z Avstrijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
mejni prehod, Metlika | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Nemčija namerava nadzor na meji z Avstrijo, ki ga je uvedla ob evropski begunski krizi leta 2015, podaljšati za šest mesecev, je v četrtek v Parizu napovedal nemški notranji minister Horst Seehofer. Evropski komisar za notranje zadeve Dimitris Avramopulos je zato Nemčijo in druge države, ki izvajajo nadzor na notranjih mejah, povabil na pogovore.

Seehofer je povedal, da je Nemčija o podaljšanju nadzora meje obvestila Bruselj, in izrazil upanje, da bo zahteva Nemčije, ki je pogojena z varnostno-političnimi razmerami, upoštevana. Trenutni nadzor na meji med Avstrijo in Nemčijo se konča 12. maja, Seehofer pa je že marca napovedal, da si bo Nemčija prizadevala za podaljšanje.

Kot še navaja dpa, trenutno znotraj schengenskega območja, za katerega velja prost pretok ljudi, blaga in storitev, nadzor na meji poleg Nemčije izvajajo še Avstrija, Francija, Danska, Švedska in Norveška, ki pa ni članica EU. Vse države uvedbo nadzora na notranjih mejah schengenskega območja utemeljujejo z varnostnimi razmerami, ki so nastale ob begunski krizi leta 2015. Francija dodatno navaja tudi nevarnost terorističnih napadov.

Dodatni nadzor na notranjih mejah schengenskega območja je trenutno omejen na šest mesecev in ga je mogoče podaljševati, a ga je treba vsakič znova utemeljiti.

Če bi bile zaščitene zunanje meje EU, nadzor na notranjih ne bi bil potreben

"Tudi nam bi bilo ljubše, če bi bile zunanje meje EU zaščitene tako, da nadzor na notranjih mejah ne bi bil več potreben, a dokler ni ustrezne zaščite zunanjih meja, moramo tukaj in tam zaščititi, nadzorovati tudi naše notranje meje," je med delovnim obiskom pri francoskem kolegu Gerardu Collombu še dejal Seehofer.

Avramopulos je ob tem Nemčijo in druge države, ki izvajajo nadzor na notranjih mejah, povabil na pogovore, ki bodo še ta mesec. Kot je povedal za današnjo izdajo nemškega časnika Die Welt, bodo na srečanju govorili o posledicah nadzora za sosednje države in mogočih alternativah. Evropska komisija si sicer prizadeva za kar se da hitro odpravo nadzora na notranjih mejah.

Danska za pol leta podaljšala nadzor na meji z Nemčijo

Tudi Danska je podaljšala nadzor na meji z Nemčijo do 12. novembra. Nadzor naj bi bil sicer v veljavi do 11. maja, a so se danske oblasti odločile za podaljšanje, ker da varovanje zunanjih meja še vedno ni ustrezno. V državi prav tako ostaja visoka stopnja nevarnosti pred terorističnim napadom, so sporočili iz ministrstva za integracijo.

Ne spreglejte