Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 5. 2011,
20.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nemčija Nizozemska nacizem

Sreda, 11. 5. 2011, 20.24

8 let

Nemčija zavrnila izročitev nacističnega zločinca Nizozemski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nemška zvezna dežela Bavarska je zavrnila izročitev obsojenega nacista in vojnega zločinca Klaasa Carla Faberja Nizozemski, od koder je leta 1952 zbežal iz zapora.

Odločitev je bila sprejeta skoraj šest mesecev po tem, ko je nizozemsko tožilstvo novembra izdalo evropski nalog za prijetje 89-letnega Faberja, trenutno tretjega na seznamu najbolj iskanih nacističnih vojnih zločincev Centra Simona Wiesenthala. Faber sicer živi na prostosti v bavarskem mestu Ingolstadt. Odločitev sodišča je dokončna Predstavnica bavarskega ministrstva je povedala, da so primer ponovno skrbno preučili, odločitev sodišča pa je dokončna. Obsojen zaradi umora 22 Judov Faber, ki je služil v posebni enoti SS, je bil leta 1947 na Nizozemskem obsojen na smrt zaradi umora 22 Judov, vendar so mu kazen kasneje spremenili v dosmrtno ječo. Faber je leta 1952 iz zapora Breda na zahodu Nizozemske skupaj s še šestimi nekdanjimi pripadniki enot SS pobegnil v Nemčijo, kjer je dobil državljanstvo in kasneje delal v tovarni avtomobilov Audi v Ingolstadtu.

Delal v taborišču, kjer je bivala Ana Frank Faberjeva vojaška enota naj bi med vojno pobila več domnevno protinemških nizozemskih civilistov. Med letoma 1943 in 1944 je Faber tudi delal v prehodnem taborišču Westerbork, v katerem je nekaj časa bivala Ana Frank, katere dnevnik je kasneje postal svetovno znana knjižna uspešnica. Frankova je kasneje umrla v koncentracijskem taborišču Bergen-Belsen.

Nemčija sicer priznava, da je nekdanji nacistični diktator Adolf Hitler vsem pripadnikom enot SS podelil nemško državljanstvo, a kljub temu svojih državljanov ne izroča drugim državam.

Ministrica pozvala k iskanju alternativnih rešitev V preteklosti so propadli že trije poskusi, da bi Faberja izročili nazaj na Nizozemsko, nemška pravosodna ministrica Sabine Leutheusser-Schnarrenberger pa je pod pritiski Izraela zvezno deželo Bavarsko pozvala, naj "poišče alternativne rešitve". Te bi lahko vključevale zaporno kazen za Faberja v Nemčiji.

Sodišče v Münchnu naj bi sicer v četrtek predvidoma sporočilo sodbo Johnu Demjanjuku, prav tako obtoženemu nacističnih vojnih zločinov. 91-letni Demjanjuk, ki se je rodil v Ukrajini, je bil med drugo svetovno vojno paznik v nacističnem uničevalnem taborišču Sobibor na Poljskem. Obtožen je pomoči pri umoru 27.900 ljudi, a vse obtožbe zanika.

Ne spreglejte