Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 5. 2021,
17.37

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

10

Natisni članek

Heiko Maas predsedovanje EU Anže Logar

Sreda, 19. 5. 2021, 17.37

2 leti, 11 mesecev

Nemčija napovedala podporo Sloveniji pri predsedovanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

10

Anže Logar | Foto Vlada RS

Foto: Vlada RS

 Nemški zunanji minister Heiko Maas je pred današnjim srečanjem s slovenskim kolegom Anžetom Logarjem v Berlinu napovedal nemško podporo Sloveniji med predsedovanjem Svetu EU. Izpostavil je pomen širitve EU na Zahodni Balkan in vladavine prava. Logar se mu je zahvalil za izraženo podporo. Na srečanju mu je predstavil prednostne naloge predsedovanja.

Maas je na novinarski konferenci pred srečanjem povedal, da je treba zagotoviti, da bodo interesi in vrednote EU bolj slišani po svetu. To po njegovih besedah velja predvsem za Zahodni Balkan.

"Kot EU morda nismo vedno najglasnejši glas na Zahodnem Balkanu, a smo daleč najpomembnejši politični in gospodarski partner za vse države regije. Zato moramo poslati jasno sporočilo tamkajšnjim ljudem. Vaša prihodnost je v EU, in to si tudi želimo," je poudaril.

Heiko Maas in Anže Logar
Novice Logar, Maas in Silva zagotovili boljšo pripravljenost na morebitni drugi val epidemije

Slovenija bo pripravila neuradni vrh EU-Zahodni Balkan

Heiko Maas in Anže Logar | Foto: STA , Foto: STA , Zato je po njegovih besedah državam treba zagotoviti verodostojno evropsko perspektivo, da bi proevropskim silam v regiji dali zagon za potrebne reforme. Širitev na Zahodni Balkan je geostrateška prioriteta EU, je povedal Maas. Slovenija se lahko pri tem zanese na podporo Nemčije, je dejal.

Logar je medtem povedal, da ga veseli, da je nemški kolega zagotovil podporo svoje države Sloveniji pri predsedovanju. Ponovil je, da bo Slovenija v času predsedovanja pripravila neuradni vrh EU-Zahodni Balkan. Na njem namerava predlagati pripravo rednih vrhov EU z državami Zahodnega Balkana in vključitev državljanov teh držav v razpravo o prihodnosti Evrope.

Nemški zunanji minister je izpostavil še pomen vladavine prava. "Vladavina prava je ena od temeljnih vrednot, ki držijo Evropsko unijo skupaj," je dejal. Veseli ga, da bo Slovenija nadaljevala izvajanje mehanizma o vladavini prava, ki ga je vzpostavila Nemčija.

Logar je nemškemu kolegu na srečanju predstavil slovenski del skupnega programa tria predsedstev Svetu EU, ki ga poleg Nemčije in Slovenije sestavlja še trenutno predsedujoča Portugalska. Povedal je, da je Slovenija v zadnji fazi sprejemanja programa svojega predsedovanja.

Pred pogovori je Logar napovedal, da bo nemškemu kolegu predstavil epidemiološke razmere v Sloveniji, ki se izboljšujejo, in pa potek cepljenja proti covidu-19. Govorila sta tudi o okrevanju Evrope po pandemiji. Strinjala sta se, da pri tem ni časa za počitek.

Maas o odnosih, "ki niso bili še nikoli tesnejši"

Logar je pojasnil, da bo nemškemu kolegu na srečanju predstavil slovenski del skupnega programa tria predsedstev Svetu EU, ki ga poleg Nemčije in Slovenije sestavlja še trenutno predsedujoča Portugalska. Povedal je, da je Slovenija v zadnji fazi sprejemanja programa svojega predsedovanja.

O okrevanju gospodarstva in prilagajanju evropskega gospodarstva novim izzivom po pandemiji je Logar dopoldne govoril tudi s članoma izvršnega odbora Zveznega združenja nemške industrije. Pogovor je bil namenjen krepitvi gospodarskega sodelovanja z Nemčijo kot najpomembnejšo zunanjetrgovinsko partnerico Slovenije, še posebej na področju avtomobilske industrije in novih tehnologij.

Vodji diplomacij Slovenije in Nemčije sta pred pogovorom izpostavila izjemno tesne odnose med državama. Maas je dejal, da "niso bili še nikoli tesnejši". Tudi v pogovoru sta potrdila odlične in prijateljske odnose med državama, ki delita enake poglede na pomembna vprašanja v mednarodni skupnosti.

Ne spreglejte