Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2013,
8.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

schengen Bolgarija Romunija Nemčija

Ponedeljek, 4. 3. 2013, 8.26

8 let

Nemčija bo blokirala vstop Bolgarije in Romunije v schengensko območje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nemški notranji minister je je poudaril, da Nemčija ne bo dovolila, da bi se Romunija in Bolgarija pridružili schengenskemu območju. Ministri EU-ja bodo o zadevi razpravljali v četrtek.

Nemški notranji minister Hans-Peter Friedrich je v intervjuju za nemško revijo Spiegel povedal, da Nemčija Bolgariji in Romuniji v tem trenutku ne bi dovolila vstopa v schengensko območje, ki obsega 26 držav. V schengenskem območju so praktično vse države EU-ja, razen Cipra, Irske, Velike Britanije ter omenjenih Bolgarije in Romunije. V območju so tudi Islandija, Liechtenstein, Norveška in Švica, ki sicer niso članice EU-ja.

Neizpolnjene zahteve Naslednji v vrsti za vstop bi po vseh pravilih morali tako biti prav Bolgarija in Romunija, proces pa je začasno zaustavljen, ker državi še nista povsem izpolnili zahtev na področju preprečevanja korupcije in organiziranega kriminala. O schengenskem sistemu druge generacije bodo govorili tudi notranji ministri držav članic EU-ja, ki se bodo v četrtek sestali v Bruslju.

"Četudi bosta Bolgarija in Romunija v četrtek vztrajali pri glasovanju, bo predlog zavrnjen zaradi nemškega veta," je povedal Friedrich, ki je dodal, da ne bodo razpravljali niti o možnosti delne potrditve v obliki potovanj po zraku ali morju. Po njegovem mnenju državi namreč še nista povsem izpolnili pogojev za vstop v schengensko območje.

"Kdor pride v državo, zgolj da izkorišča socialno podporo, zlorablja prosto gibanje" Friedrich je obenem zavrnil tudi možnost obsežnih migracij iz dveh najrevnejših držav EU-ja. "Pravica prostega gibanja pomeni, da lahko vsak evropski državljan živi v vsaki članici EU-ja, če tam dela ali študira. Vsak državljan, ki te pogoje izpolnjuje, je dobrodošel," je dejal Friedrich in obenem opozoril, da "kdor pride v državo zgolj zato, da izkorišča socialno podporo, zlorablja prosto gibanje, v takem primeru pa mu je treba prihod preprečiti".

Kako bi bilo to po mnenju nemškega notranjega ministra mogoče doseči? "Na dveh frontah – z boljšo izrabo evropskih razvojnih sredstev v državah, kot sta Romunija in Bolgarija, ter z bolj doslednim kaznovanjem tistih, ki potujejo samo zato, da izrabljajo socialno podporo."

"Gledanje skozi prste ni več sprejemljivo" Friedrich je ob tem opozoril, da mora Evropska komisija postati bolj občutljiva na poglede in razumevanje v posameznih državah članicah. "Zdajšnje gledanje skozi prste, samo da EU še naprej raste, ni več sprejemljivo, saj je komisija odgovorna za vse evropske državljane," je sklenil Friedrich.

Ne spreglejte