SiolNET. Novice Svet
6,32

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 18:57

  Francija: nadzor na meji

 • 18:57

  V ZDA več kot 25 mio. okužb

 • 14:17

  Brez smrti zaradi cepiva

 • 13:29

  Conte napadel proizvajalce

Nemci Slovenijo uvrstili na seznam rizičnih območij

Nemčija kupila zdravila za covid-19, s katerimi so zdravili Trumpa

6,32

termometer

Nemška policija
Foto: Reuters

Nemčija bo postala prva država v Evropski uniji, ki bo uporabljala enako eksperimentalno terapijo zdravljenja covida-19, kot jo je bil deležen bivši ameriški predsednik Donald Trump. Gre za terapijo s koktajlom protiteles, ki jo bodo rizični bolniki v Nemčiji prejeli brezplačno, poročajo tuje tiskovne agencije. Za več kot 20 držav z zelo visokim deležem okužb z novim koronavirusom, med njimi Slovenijo, od danes sicer veljajo zaostreni pogoji za vstop v Nemčijo. Potniki iz teh držav morajo ob vstopu v državo predložiti negativen test za novi koronavirus in pred tem na spletu izpolniti obrazec.

"Od naslednjega tedna bodo v Nemčiji kot prvi državi v EU uporabili monoklonska protitelesa," je za nemški tednik Bild am Sonntag povedal minister za zdravje Jens Spahn. "Država je kupila 200.000 odmerkov za 400 milijonov evrov," je pojasnil po pisanju STA.

Pomaga predvsem rizičnim bolnikom

Terapija deluje kot pasivno cepljenje, je še pojasnil Spahn. Pomaga predvsem rizičnim bolnikom v zgodnejši fazi obolenja, saj preprečuje težji potek bolezni. Bolniki v Nemčiji ga bodo prejeli brezplačno. Glede zdravljenja z njim pa se bodo odločali od primera do primera.

Nemčija je kupila odmerke koktajla protiteles ameriškega podjetja Regeneron in zdravilo s protitelesi podjetja Eli Lilly. Oba delujeta podobno in sicer pomagata telesu, da se obrani pred tem, da bi koronavirus vdrl v človeške celice.

V Nemčiji doslej niso razlikovali tveganih območij, ob pojavu novih bolj nalezljivih sevov pa so uvedli tri kategorije, povzema STA.

Med normalno tvegana območja sodijo tista, kjer so v zadnjem tednu potrdili po več kot 50 okužb na 100 tisoč prebivalcev, sledijo območja z visoko incidenco nad 200 okužb na 100 tisoč prebivalcev. Na tem seznamu je po novem Slovenija. Uvedli pa so še kategorijo območij, kjer so potrdili bolj nalezljive mutacije novega koronavirusa. Tu je poleg Velike Britanije na primer še Irska.

Pri vseh treh kategorijah velja, da se morajo potniki pred prihodom v Nemčijo registrirati na spletnem portalu https://www.einreiseanmeldung.de/.

Testiranje za covid-19 Novice V soboto potrdili 537 novih okužb s koronavirusom

48 ur po prihodu še en test

Za potnike iz navadnih rizičnih območij ob tem še velja, da se morajo v 48 urah po prihodu v Nemčijo testirati na novi koronavirus in preživeti deset dni v karanteni, ki jo lahko prekinejo po petih dneh z novim negativnim testom, poroča STA.

Glede na novosti morajo potniki z območij z visoko incidenco ob prihodu v Nemčijo predložiti negativen izvid na novi koronavirus, ki ne sme biti starejši od 48 ur. Pri teh državah je tudi manj izjem glede prekinitve karantene, vendar se pogoji razlikujejo glede na zvezne dežele.

Preglede dokumentacij bodo na mejnih prehodih izvajali naključno, še navaja STA.

Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 18:57 24.01.2021

  Francija: nadzor na meji

  V Franciji so danes v veljavo stopila nova pravila nadzora na mejah, s čimer želijo preprečiti uvedbo popolnega zaprtja javnega življenja zaradi novega koronavirusa. V državi namreč še naprej beležijo porast števila okužb z novim koronavirusom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  Po novem morajo vsi, ki pridejo v Francijo iz države Evropske unije po morski ali zračni poti predložiti negativen test PCR na novi koronavirus, ki ni starejši od 72 ur. To je doslej že veljalo za prihode iz tretjih držav. Potniki iz EU držav, ki pridejo v Francijo po kopnem, pa ne potrebujejo predložiti negativnega testa.

  V Francijo vsak teden po morski ali zračni poti pride okoli 62.000 potnikov iz drugih držav članic. Na pariškem letališču Charles de Gaulle so že uvedli centre za testiranje.

  Minister za zdravje Oliver Veran je medtem posvaril, da bodo morali uvesti zaprtje države, če trenutni ukrepi ne bodo učinkovali. Med drugim se danes že ob 18. uri začenja t.i. policijska ura.

  V Franciji je do danes milijon državljanov že prejelo prvi odmerek proti covidu-19. V soboto pa so potrdili še 23.924 novih okužb. Umrlo je 321 ljudi, skupno 72.877. V bolnišnicah se zdravi okoli 25.800 ljudi, od tega jih je skoraj 2900 na intenzivni negi. (STA)

  Preveri več
 • 18:57 24.01.2021

  V ZDA več kot 25 mio. okužb

  V ZDA so doslej potrdili že več kot 25 milijonov okužb z novim koronavirusom, so danes sporočili z univerze Johns Hopkins. Pet dni pred tem so v ZDA zabeležili tudi mejnik 400.000 smrtnih žrtev covida-19, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

  Novi ameriški predsednik Joe Biden upa, da bodo njegovi ukrepi uspeli zajeziti širjenje virusa. To je ena njegovih glavnih prioritet. V kongres je poslal paket za boj proti pandemiji, vreden 1900 milijard, s katerim bi med drugim pospešili tudi cepljenje v državi.

  Biden si želi cepiti 100 milijonov Američanov v njegovih prvih 100 dneh na položaju. Zveznim uslužbencem je tudi odredil nošnjo mask, k temu pa pozval tudi ostale Američane. Njegov predhodnik Donald Trump in njegovi podporniki so temu sicer vztrajno nasprotovali.

  V državi se sicer bojijo, da bi jih lahko virus z novimi mutacijami prehitel in da bi cepiva lahko postala neučinkovita. Bidnov kandidat za vodjo zdravstvenih služb v ZDA Vivek Murthy je danes na televiziji ABC News izrazil veliko zaskrbljenost zaradi novih sevov. 100 milijonov doz v stotih dneh je zato po njegovih besedah minimalni cilj, ne maksimalni.

  Tudi sicer v Beli hiši napovedujejo, da se bodo zadeve lotili drugače, kot se jo je Trumpova administracija. Skušali bodo zagotoviti "več cepiva, več cepilcev in več cepilnih mest", je na televiziji NBC napovedal vodja kabineta Ron Klain.

  ZDA so sicer s 25 milijoni potrjenih okužb z novim koronavirusom daleč pred vsemi drugimi državami na svetu. Indija na drugem mestu je doslej potrdila 10,6 milijona okužb, navaja univerza Johnsa Hopkinsa. (STA)

  Preveri več
 • 14:17 24.01.2021

  Brez smrti zaradi cepiva

  V Evropi doslej niso potrdili smrti, ki bi bila neposredno povezana s cepivom proti covidu-19

  Čeprav so v Evropi zabeležili več deset smrti po cepljenju proti covidu-19, znanstveniki opozarjajo, da glede na obstoječe dokaze nobena smrt ni bila povezana s cepivom. Zdravstvene organizacije medtem pojasnjujejo, da so bili med mrtvimi večinoma starejši, ki so že tako bolj ranljivi in pogosteje bolni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  Na Norveškem je zavladala panika prejšnji teden, ko so poročali o smrti 33 oskrbovancev doma starejših, ki so prejeli Pfizerjevo cepivo proti covidu-19. Med temi smrtmi pa jih je bilo najmanj 13 takih, ki so bili med najstarejšimi in so imeli tudi druge resne bolezni.

  Preveri več
 • 13:29 24.01.2021

  Conte napadel proizvajalce

  Italijanski premier Giuseppe Conte je danes napadel proizvajalce cepiv proti covidu-19 zaradi zamud in znižanih dobav. Opozoril je, da s tem kršijo pogodbe ter povzročajo ogromno škodo Italiji in drugim evropskim državam, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  "Ta upočasnitev dostav predstavlja hudo kršenje pogodb, ki Italiji in drugim evropskih državam povzroča hudo škodo," je na Facebooku zapisal Conte.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 23
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin