Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
8. 5. 2015,
14.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nemčija

Petek, 8. 5. 2015, 14.41

8 let

Nekoč je pisal govore nemškemu kanclerju, zdaj piše blog o Sloveniji

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Peter Kamien je na pol upokojeni nemški psiholog, ki se že vse svoje življenje ukvarja z oglaševanjem. Poslovna pot ga je pripeljala tudi v Slovenijo, kjer ga je zadržala ljubezen.

Peter Kamien je po rodu Nemec, a pravi, da bi si težko rekel, da je Nemec. Govori nemško, ima nemški potni list in nemške korenine, to pa je bolj ali manj vse, kar ga veže na domovino.

Velik del življenja je namreč preživel v zdomstvu. Njegov oče je bil nemški diplomat, ki je deloval po različnih koncih sveta, Peter pa je tako med drugim odraščal v Rimu, Izraelu in Maroku. Študiral je v Nemčiji, kjer se je želel tudi zaposliti na eni izmed klinik, a so okoliščine nanesle, da je pristal v povsem drugih, poslovnih vodah in s tem spet v tujini.

Vsega je kriv nemški kancler Po končanem študiju psihologije je že imel dogovorjeno službo na kliniki, kjer bi delal z otroki, kar je bila tudi njegova specializacija. Pa ga je k sebi povabil takratni nemški kancler Willi Brandt in ga prosil, ali bi delal v njegovi ekipi za predvolilno kampanjo. Peter je bil tako eden tistih, ki so Brandtu pisali predvolilne govore in oblikovali oglase, ki so ga pripeljali do drugega mandata.

"Po volitvah so bile oglaševalske agencije nad nami zelo navdušene in so nas povabile k sodelovanju. Delo me je zanimalo, zato sem ponudbo sprejel z mislijo, da se k svojemu poklicu še vedno lahko kadarkoli vrnem." A se to ni nikoli zgodilo.

Njegova oglaševalska kariera je šla samo navzgor, začel je kot pisec oglasnih vsebin, nadaljeval kot kreativni direktor in nato postal vodja razvoja za Jugovzhodno Evropo. Po nekaj letih dela v Düsseldorfu so njegovo pisarno prestavili na Dunaj, od koder je začel raziskovati še jugovzhodni trg in s tem tudi Slovenijo.

Pripeljal ga je posel, zadržala ljubezen Na Slovenijo so ga sprva vezale le poslovne vezi, pozneje je tu našel tudi življenjsko sopotnico, s katero sta se pred enajstimi leti poročila.

"Osem let je bil najin zakon bolj ali manj zveza na daljavo. Skupaj sva preživljala podaljšane konce tedna, enkrat na Dunaju, drugič v Ljubljani. Vsak teden tri ure in pol vožnje v eno smer je precej naporno, pa tudi stroški so visoki. Pred tremi leti nama je bilo tega dovolj, zato sva se odločila za skupno življenje v Sloveniji."

V tem času se je tudi delno upokojil, kar pomeni, da je še vedno zelo aktiven, med drugim dela za promocijo Slovenije in slovenskega vina. Ima še precej idej, nekaj jih je tudi že želel uresničiti, a pravi, da Slovenci tuje pomoči nočejo sprejeti.

Dolgo časa imel občutek, da Slovenija dobro deluje Nad Slovenijo je bil sprva zelo pozitivno presenečen. "Bila je zelo prijazna država, v kateri se da dobro živeti." Kot pravi, je dežela na sončni strani Alp po osamosvojitvi delovala kot vitka in moderna država, ko se je priključila Evropski uniji, je bila sveža država, kot prva od novink, ki je sprejela evro, pa velik zgled.

"Žal se je potem vse začelo potapljati," pravi nemški psiholog, ki je zadnja leta nad slovensko politiko, ki je državo s korupcijo gospodarsko onesposobila, precej razočaran.

Velika žrtev tega stanja so po njegovem mnenju med drugim izobraženi – tako mladi kot starejši, ki pogosto ne vidijo drugega izhoda kot odhod v tujino. "Vidim, da se ti ljudje zelo trudijo, poskusijo vse, a jim ne uspe. Nič čudnega, da odhajajo. Odhaja elita in to je velika škoda, država s tem veliko izgublja."

Ostal bo v Sloveniji Peter Kamien pravi, da bo ostal v Sloveniji, ki je po njegovi izkušnji idealna država za življenje upokojenca. "Ponuja praktično vse. Ne poznam države, kjer bi se lahko v dveh urah prepeljal z obale pod najvišje vrhove Alp. Tu zelo uživam, smučam, hodim v hribe, uživam v dobri hrani in izjemnem vinu … S turističnega vidika je to popolna država."

O tem v sodelovanju s Turizmom Radovljica piše tudi blog Hallo in Radovljica, kjer za nemško govoreče bralce piše o slovenskih oziroma predvsem gorenjskih znamenitostih, kulturi in kulinariki. "Zelo me je presenetilo, koliko Avstrijcev, Švicarjev in Nemcev se zanima predvsem za Avsenike, tako da pogosto pišem tudi o tem. Letos poleti bo velika slovesnost ob 60. obletnici Golice in ti ljudje dejansko norijo zaradi tega." Blog ima po pol leta že 3600 sledilcev.

Nazadnje poudari, da kakorkoli že, "živite v čudoviti državi in vse težave, ki sem jih omenil, so rešljive. Moje vere v Slovenijo to ne ustavi. Rad imam to deželo."

Ne spreglejte