Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2018,
18.10

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Donald Trump Michael Cohen

Sreda, 12. 12. 2018, 18.10

5 let, 4 mesece

Nekdanji Trumpov odvetnik obsojen na tri leta zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Michael Cohen | Foto Reuters

Foto: Reuters

Newyorški zvezni sodnik William Pauley je nekdanjega odvetnika predsednika ZDA Donalda Trumpa in njegovega mešetarja za razne zadeve Michaela Cohena obsodil na tri leta zaporne kazni, ki jo bo začel prestajati 6. marca 2019.

Michael Cohen je ob izreku kazni dejal, da sprejema vso odgovornost za svoja dejanja v času dela za Donalda Trumpa, njegova kazen pa je doslej najdaljša za vse Trumpove sodelavce, ki so jih spoznali za krive v okviru preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve na Trumpovi strani leta 2016.

Cohen je pred izrekom kazni priznal, da je skupaj s predsednikom načrtoval, pripravil in izvedel plačilo pornografski igralki Stormy Daniels in fotomodelu Karen McDougal za molk o spolnem razmerju s Trumpom.

Donald Trump
Novice Newyorški zvezni tožilci prvič javno povezali Trumpa s kršitvami zakona

Danielsova je dobila denar preko slamnatega podjetja, McDougallova pa v obliki plačila za ekskluzivni intervju v opravljivem mediju, ki potem ni bil objavljen. Slednje je potekalo v dogovoru z vodstvom opravljivega National Enquirerja, ki podpira Trumpa.

Trump prvič jasno povezan s kaznivim dejanjem

To je Trumpa prvič doslej jasno povezalo s kaznivim dejanjem - kršenja zakona o financiranju volilnih kampanj, ker je bila zarota speljana z namenom vplivanja volilnega izida leta 2016. Sodnik William Pauley, ki ga je na položaj imenoval predsednik Bill Clinton, je ob izreku kazni Cohenu poudaril, da gre za resno kaznivo dejanje.

Cohen je kazen dobil v povezavi s tem in v povezavi z njegovimi številnimi kaznivimi dejanji, ki jih je zagrešil sam brez Trumpa po obtožnici zveznega tožilstva v New Yorku, ki je zadevo dobilo v roke od posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v volitve Roberta Muellerja.

Michael Cohen
Novice Rusi potrdili stik s Trumpovim sodelavcem pred volitvami

Cohen z Muellerjem še naprej sodeluje in je med drugim doslej priznal, da je lagal kongresu in imel stike s predstavniki Rusije okrog Trumpove kampanje že leta 2015 ter da so Trumpovi posli okrog gradnje hotela v Moskvi tekli naprej tudi, ko je javno zatrjeval, da z Rusijo nima nobenih povezav.

Cohen je še letos zatrjeval, da bi se dal ustreliti za Trumpa, ki ga ne bo nikoli izdal, po avgustovski raciji FBI njegove pisarne, hotela in stanovanja, pa je obrnil ploščo in v žargonu pregona ameriškega organiziranega kriminala začel peti kot kanarček.

Trump doživel nov udarec

Kmalu po izreku sodbe je Trump doživel nov udarec v obliki priznanja izdajatelja National Enquirerja podjetja American Media, da so skupaj s Trumpom in Cohenom storili kaznivo dejanje, ko so plačali McDougallovi 150.000 dolarjev za molk o seksu pred volitvami v obliki plačila za neobjavljen intervju.

Newyorško zvezno tožilstvo za podjetje oziroma glavnega izvršnega direktorja Davida Peckerja ne zahteva kazni, ker še naprej sodeluje s preiskavo.

To pomeni, da se obetajo nova razkritja o razmerju med tabloidom in predsednikom ZDA. Priznanje American Media pomeni, da podjetje in Cohen govorita eno zgodbo, Trump pa drugo. Predsednik trdi, da gre za civilno zadevo, in vse vali na Cohena, ki je pravnik.

Podobno je ob izreku kazni, ki poleg zapora zadeva tudi plačilo 1,4 milijona dolarjev utajenih davkov, prepustitev 500.000 dolarjev premoženja rubežnikom in 100.000 dolarjev denarne kazni, dejal tudi sodnik Pauley. "Cohen je nekje na poti izgubil moralni kompas, čeprav bi moral kot odvetnik vedeti, kaj je prav."

Cohen se šele sedaj počuti spet svobodnega

Cohen je s solzami v očeh razlagal, da se ironično šele sedaj počuti spet svobodnega. Povedal je, da je, odkar je sprejel delo pri newyorškem nepremičninskem mogotcu, živel v osebnem in duševnem zaporu.

"Pred kratkim je tvitnil, da sem šibak. Imel je prav, vendar iz drugega razloga, kot je namigoval. Šibak sem bil zato, ker sem vedno znova čutil, da imam dolžnost prikrivati njegova umazana dejanja," je dejal Cohen in dodal, da je zaradi slepe zvestobe Trumpu izbral temo namesto luči.

Njegov odvetnik Lanny Davis je napovedal, da bo Cohen sčasoma razkril, vse kar ve o Trumpu, in bo pričal javno tudi v kongresu. "Trumpove nenehne laži ne morejo kljubovati trmastim dejstvom," je dejal Davis.

Odvetnik Danielsove Michael Avenatti je prav tako napovedal, da ne bo počival, dokler ne bo znana vsa resnica o Trumpu. "Vendar naj bom jasen - Cohen ni noben junak ali patriot in si zasluži vsak dan 36-mesečne kazni," je dejal.

Ne spreglejte