Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Nedelja,
15. 4. 2018,
11.36

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

4

Natisni članek

James Comey Donald Trump Ogenj in bes FBI

Nedelja, 15. 4. 2018, 11.36

6 let

Nekdanji šef FBI: Trump je kot mafijski šef, kronični lažnivec in egoist

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

4

James Comey Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

V torek bo izšla knjiga nekdanjega agenta FBI Jamesa Comeyja Višja zvestoba (A Higher Loyalty), v kateri govori o svoji zanimivi karieri. Prve bralce knjige, ki so jo imeli možnost prebrati pred izdajo, pa so najbolj pritegnili deli o ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu. Ta je Comeyja lani odstavil s položaja direktorja zveznega preiskovalnega urada FBI, medtem ko je preiskoval domnevno rusko vpletanje v ameriške predsedniške volitve.

James Comey v knjigi Trumpa primerja z mafijskimi šefi, ki jih je preganjal po službeni dolžnosti. Prav tako trdi, da je predsednik kronični lažnivec, brez etike in egoist. Njegovo vodenje ZDA pa je primerjal z gozdnim požarom, ki uničuje vse, kar je dobrega v državi.

Bela hiša naj bi na objavo knjige odgovorila s pomočjo republikanske stranke, ki je že odprla posebno spletno stran za ta namen, kjer bodo avtorja predstavili kot lažnivega nastopača.

Britanski časopis The Guardian, ki je imel možnost knjigo prebrati med prvimi, je razkril nekaj poudarkov iz knjige, ki vključujejo ameriškega predsednika.

"Njegov obraz je deloval oranžno"

Comey se v knjigi med drugim spominja prvega srečanja s Trumpom januarja 2017. "Njegov obraz je deloval rahlo oranžno, s svetlimi kolobarji pod očmi - predvidevam, da je nosil očala za zaščito med porjavitvijo. Imel je čudovito urejene svetle lase, ki so, če pogledaš od blizu, videti njegovi. Spomnim se, da sem se spraševal, koliko časa porabi zjutraj, da se tako uredi," piše. Prav tako je pozornost posvetil njegovim rokam in opazil, da so manjše kot njegove, ampak ne manjše kot običajne.

"Imel je čudovito urejene svetle lase, ki so, če pogledaš od blizu, videti njegovi." | Foto: Reuters "Imel je čudovito urejene svetle lase, ki so, če pogledaš od blizu, videti njegovi." Foto: Reuters

Uriniranje na posteljo

Avtor se spominja telefonskega pogovora s predsednikom. Ta mu je razlagal o domnevnih obsodbah, da je prostitutkam, ko je bil v času prireditve Miss Universe leta 2013 v Moskvi, naročil, naj urinirajo na posteljo, kjer je pred leti spal Barack Obama. "Imam fobijo pred bacili, nikoli ne bi pustil, da bi ljudje okoli mene urinirali drug po drugem," naj bi mu dejal Trump. "Takrat sem se na glas zasmejal. Mislil sem si, da je predsedniški apartma v moskovskem hotelu zagotovo dovolj velik, da je bacilofob dovolj oddaljen od omenjenega dogajanja," je zapisal.

Trump je bil namreč obseden z omenjenimi navedbami v razvpitem dosjeju britanskega obveščevalca Christopherja Steela in je Comeyja večkrat prosil za uradno preiskavo FBI. Želel je, da dokaže, da je opis orgije z ruskimi prostitutkami v moskovskem hotelu lažen. To naj bi počel, ker so informacije vznemirjale njegovo ženo Melanio in ji povzročale bolečino

"Mafijski šef"

O sestankih v Ovalni pisarni se nekdanji agent spominja, da je Trump vedno ostal za svojo mizo, s čimer je želel doseči, da bi bilo gostu neprijetno. Ko sta imela sestanke nekdanja predsednika Bush in Obama, sta z ljudmi sestankovala na stolih in foteljih. Trump pa je ostal za svojo mizo in govoril ter govoril, kar je Comeyja je spominjalo na mafijske šefe, ki jih je preganjal po službeni dolžnosti.

Cameyja Trump spominja na mafijskega šefa. | Foto: Reuters Cameyja Trump spominja na mafijskega šefa. Foto: Reuters Drugačen pristop k preiskavi Clintonove

Ena izmed stvari, ki jih avtor obžaluje, je pristop k preiskavi demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton. Ta ga namreč uvršča med razloge za svoj poraz proti Trumpu. Comey je na novinarski konferenci julija 2016 povedal, da ni razlogov za obtožnico zaradi uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte, dodal pa je, da je Clintonova neprevidno ravnala z zaupnimi podatki. Malo pred volitvami je nato spet uvedel preiskavo. Clintonova je mnenja, da je to pri volivcih vzbudilo sum, da je nekaj skrivala ali storila narobe, zaradi tega pa tudi izgubila.

Trump: Comey je izdajalec in lažnivec

Ameriški predsednik se je na njegove zapise že odzval na svojem Twitterjevem profilu. "James Comey je dokazani lažnivec in izdajalec zaupnih informacij, za kar bi moral biti kazensko preganjan," je zapisal.

"Je šibak in lažniv sluzavec, ki je bil grozen vodja FBI," je še zapisal in dodal, da mu ga je bilo v čast odpustiti.

Ne spreglejte