Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 10. 2018,
10.29

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

1

Natisni članek

politika korupcija zapor

Ponedeljek, 29. 10. 2018, 10.29

5 let, 5 mesecev

Nekdanji premierki Bangladeša zaradi korupcije sedem let zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

1

Khaleda Zia | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanjo bangladeško premierko Khaledo Zia so obsodili na sedem let zapora, ker je z vplivanjem svojega urada nezakonito zbirala sredstva za dobrodelno organizacijo in s tem zlorabila svoj položaj, so danes sporočili sodni viri. Opozicijska voditeljica sicer že od februarja prestaja petletno zaporno kazen zaradi drugega primera korupcije.

Triinsedemdesetletna voditeljica Bangladeške nacionalistične stranke (BNP) je za dobrodelni sklad Zia Charitable, ki je poimenovan po njenem umorjenem soprogu Ziaurju Rahmanu, med letoma 2001 in 2006, ko je bila na čelu bangladeške vlade, zbrala 31,5 milijona tak (slabih 330.000 evrov) iz neznanega vira, je navedlo tožilstvo ob predstavitvi nove sodbe, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

razlitje bencina
Avtomoto Počena pnevmatika povod za jutranjo nesrečo na štajerski avtocesti

Pet let zapora zaradi denarja namenjenega sirotišnici

Zio, ki je 160-milijonski Bangladeš vodila tudi med letoma 1991 in 1996, so že februarja obsodili na pet let zapora zaradi zlorabe 14,5 milijona tak, ki so bili namenjeni sirotišnici. Tedaj so jo poslali v osrednji zapor v Daki, kjer je bila edina zapornica, a so jo nato zaradi poslabšanja zdravja premestili v bolnišnico.

Privrženci Zie pravijo, da je sodni pregon politično motiviran, cilj pa naj bi bil nekdanji premierki preprečiti sodelovanje na splošnih volitvah, ki bodo decembra. Odvetniška ekipa nekdanje premierke podobno trdi, da gre za politično maščevanje aktualne premierke Sheike Hasine, Ziine dolgoletne rivalke.

Mateja Vraničar Erman
Novice Mateja Vraničar Erman mora kot prva zapustiti finančnega ministra

Današnja sodba sprožila spopade med policijo in podporniki

Današnja sodba je sprožila spopade med policijo in več tisoč podporniki BNP. Opozicija je poleg tega za torek napovedala proteste po vsej državi. "Ljudje ne bodo nikoli sprejeli te sodbe," so sporočili iz BNP, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Zia je bojkotirala zadnje splošne volitve let 2014, na katerih se je na oblast znova povzpela Hasina. V BNP pa so upali, da bo višje sodišče razveljavilo februarsko sodbo in Zii omogočilo kandidaturo na letošnjih volitvah, a namesto tega je Zio doletela še ena obsodba, kar predstavlja dodatno oviro na poti do sodelovanja na volitvah. Opozicija poleg tega trdi, da so oblasti od septembra aretirale več kot 4000 njenih podpornikov.

Triinsedemdesetletna političarka je sicer v politiko vstopila sredi 80. let minulega stoletja, potem ko so njenega soproga, nekdanjega vojaškega diktatorja, umorili v spodletelem udaru.

Ljubljanski maraton 2018
Sportal Kakšne številke so se zavrtele na slovenskem prazniku teka?
Ne spreglejte