Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 4. 2016,
11.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

1

Natisni članek

ZDA spolna zloraba

Sobota, 9. 4. 2016, 11.58

6 let, 7 mesecev

Nekdanji predsednik predstavniškega doma zlorabil pet dečkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

1

Nekdanji predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa in vidni republikanski politik Dennis Hastert je pred desetletji, ko je kot trener delal na eni od srednjih šol, spolno zlorabil pet dečkov, so v petek potrdili zvezni tožilci.

Dennis Hastert je oktobra lani že priznal, da je lagal zveznim preiskovalcem glede dvigovanja denarja, za katerega se je izkazalo, da je povezano s prikrivanjem zlorab. Zaradi laganja in prikrivanja dvigov tožilstvo zanj zahteva pol leta zaporne kazni.

Hastert je dva dečka v ločenih primerih najprej masiral v slačilnici, nato pa imel z njima neopredeljen spolni odnos, so sporočili iz zveznega tožilstva. Med drugim je šlo za otipavanje genitalij in oralno občevanje. Eden od dečkov je tudi navedel, da je Hastert med tuširanjem dečkov sedel nasproti prh in jih pri tem opazoval.

Do dejanj je prišlo med letoma 1960 in 1980, ko je Hastert poučeval na eni od srednjih šol v Illinoisu. Zadeva je zaradi velike časovne oddaljenosti zlorab sicer že zastarala in mu neposredno zanjo ne morejo soditi, lahko pa ga obsodijo zaradi z zlorabami povezanimi finančnimi prekrški in laganja preiskovalcem.

Molk je plačal z denarjem

Da bi zadevo prikril, je Hastert enemu od zlorabljenih dečkov namreč plačal 1,7 milijona dolarjev podkupnine za molk. Hastert je začel gotovino dvigovati leta 2010. Najprej je 15-krat dvignil po 50 tisoč dolarjev, po letu 2012 pa je začel dvigovati po manj kot deset tisoč dolarjev. Ameriške banke morajo vsak dvig gotovine nad 10 tisoč dolarji prijaviti davkariji in FBI trdi, da se je hotel Hastert izogniti temu določilu.

Leta 1999 Hastert na položaju predsednika predstavniškega doma nasledil Newta Gingricha. Predstavniški dom je vodil do leta 2007. V tem času je skozi zakonodajno telo spravil velike davčne olajšave in druge predloge predsednika Georga Busha mlajšega, odnesel pa ga je homoseksualni spolni škandal enega od republikanskih kongresnikov. | Foto: Leta 1999 Hastert na položaju predsednika predstavniškega doma nasledil Newta Gingricha. Predstavniški dom je vodil do leta 2007. V tem času je skozi zakonodajno telo spravil velike davčne olajšave in druge predloge predsednika Georga Busha mlajšega, odnesel pa ga je homoseksualni spolni škandal enega od republikanskih kongresnikov.

Preiskavo so sprožili leta 2013 zaradi suma, da Hasterta nekdo izsiljuje. Ko so ga vprašali, kaj je storil z gotovino, je odgovoril, da jo je obdržal, kar pa je bila po trditvah FBI laž. Zaradi izogibanja zahtevi po prijavi dvigov nad deset tisoč dolarji in laganja preiskovalcem lahko sodišče sprejme zahtevo tožilcev o obsodbi na šestmesečno zaporno kazen ali pa mu prisodi višjo kazen do največ pet let zapora. Izrek kazni bo 27. aprila.

Ne spreglejte