Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2012,
14.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

potniki kraja

Ponedeljek, 1. 10. 2012, 14.53

7 let, 12 mesecev

Nekdanji letališki varnostnik: Potnikom ves čas krademo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če bi morda pričakovali, da kraja med pregledovanjem prtljage ob vkrcanju na letalo ni mogoča, dvome o tem razblini nekdanji varnostnik na enem od ameriških letališč.

Pythias Brown je bil nekoč zaposlen pri ameriški agenciji za varnost transporta, ki pravzaprav skrbi za varnost potnikov na letališčih, zdaj pa je obtožen, da je okradel potnike, na katere je naletel. Čeprav bi moral kot zaposlen v tej agenciji skrbeti za varnost potnikov, je priznal, da je kraja zelo pogosta med varnostniki na letališču. Spodbudno pa ni niti dejstvo, da je bilo zaradi tatvin potnikom od leta 2003 odpuščenih kar 400 zaposlenih pri agenciji.

Brown je bil sicer obsojen na triletno zaporno kazen, saj je potnikom izmaknil za 800 tisoč dolarjev vrednih dobrin. Pred kratkim je zapustil zapor in za televizijsko hišo ABC razkril, da je štiri leta kradel čisto vse, kar je lahko. Med najpogostejšimi stvarmi, ki jih je kradel, je bila prtljaga, razna oblačila, prenosni računalniki, kamere, računalniške konzole in seveda denar, pri tem pa je uporabljal rentgenske skenerje.

Pri kraji je uporabljal rentgenske skenerje "Lahko sem razločil, kaj imajo potniki v svojih torbah," je povedal Brown, ki je najraje kradel sam, tako da je z rentgenskimi skenerji prtljago pregledoval za pultom. Njegovega početja pa niso opazile niti varnostne kamere, ki so bile sicer namenjene nadzorovanju zaposlenih, da bi jih odvrnile od kraje, saj niti niso delovale. "Tako je bilo lahko. Iz varnostne točke na letališču sem odkorakal z vsemi stvarmi in nihče mi ni ničesar rekel," je še povedal.

Brown je nakradeno blago prodal prek spletne strani eBay, med aretacijo je prek spleta prodal 80 kamer, videoigric in računalnikov. Brown pa se je nad dejanjem zamislil in ga primerjal z odvisnostjo. "Bilo je, kot da bi jemal droge. Včasih sem se vprašal, kaj počnem, vendar sem naslednji dan znova počel isto," je razkril Brown, ki so ga ameriške oblasti odkrile, ko je poskušal prodati kamero CNN-ovega producenta, vendar pri tem pozabil odstraniti CNN-ovo nalepko.

Samo letos odpustili 11 varnostnikov Čeprav si morda Brown domišlja, da je eden najhujših tatov agencije, pa ni tako. Mnogi zaposleni so namreč nezadovoljni s svojimi plačami, zato s krajami poskrbijo za dodatek k plači. Presenetljivo, čeprav so tatvine med zaposlenimi pogoste, pa vodstvo agencije ne pregleduje torb zaposlenih, zato so kraje toliko lažje. Če pa koga zalotijo pri kraji, ga takoj odpustijo. Samo v tem letu so odpustili 11 ljudi, ker so kradli potnikom.

Ne spreglejte