SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nedokončano letališče, ki stane 20 milijonov evrov na mesec

2

termometer

Berlinsko novo mednarodno letališče bi morali odpreti že leta 2010, a so odprtje zaradi številnih napak večkrat prestavili. Letališče Willy Brandt postaja najdražje gradbišče v Nemčiji.

Novo, še ne odprto letališče se zaradi 24-urne razsvetljave in uravnavanja temperature s pomočjo klimatskih naprav spreminja v nočno moro. Vsak mesec samo za vzdrževanje porabijo 20 milijonov evrov, nedelujoče letališče pa porabi več energije kot delujoče letališče Tegel, kjer vsak dan pristane in vzleti več kot 400 letal.

Letališče, ki bi ga po prvotnih načrtih morali odpreti že leta 2010, se je ves čas spopadalo s tehničnimi okvarami, napakami pri oblikovanju in načrtovanju in s slabo požarno varnostjo. Medtem ko te napake odpravljajo, mora biti gradbišče, najdražje v državi, stalno osvetljeno, saj se je po besedah tehničnega direktorja Horsta Amanna izkazalo, da osvetljevalnega sistema preprosto ne znajo nadzorovati, zato ga ni mogoče delno izklopiti.

Delo se je zaustavilo lani poleti, ko so inšpektorji odkrili serijo napak pri gradnji in projektiranju, zaradi katerih je odpovedala požarna varnost, prenos prtljage, osvetljava stez in sistem prijave potnikov, vmes pa so se pojavile še razpoke v talnih ploščicah.

Poleg razsvetljave stroške dviguje sistem klimatskih naprav, ki so ves čas prižgane v vseh stavbah, odgovornostni za napake pa za zdaj še ni prevzel nihče. Med čakanjem, da bo letališče končno začelo delovati, morajo plačevati še stroške čiščenja, varovanja, vzdrževanja in seveda številnih popravil. Dvigala in tekoče stopnice morajo zagnati vsaj enkrat na teden, da te še naprej delujejo, monitorje, ki napovedujejo namišljene pristanke in vzlete, pa so lanskega avgusta končno izklopili.

Datum odprtja so do zdaj prestavili že štirikrat, nazadnje junija 2012, ko je bilo odprtje odpovedano le nekaj tednov prej. Nov datum odprtja zato zdaj še ni določen, a najverjetneje letališča pred letom 2014 ne bodo odprli.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin