Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 7. 2011,
16.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Grčija

Petek, 1. 7. 2011, 16.45

8 let

Nedeljsko izredno zasedanje evroskupine odpade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nedeljsko izredno zasedanje finančnih ministrov držav v območju evra o Grčiji odpade, so potrdili na ministrstvu za finance.

Ministri naj bi se o naslednjem obroku posojila prezadolženi državi v okviru lani dogovorjene pomoči po telefonu pogovarjali v soboto. V službi za odnose z javnostjo Sveta EU razlogov za spremembo načrtov niso podali, sporočili so, da se bo telefonska konferenca začela ob 18. uri, po koncu pa bo evroskupina objavila izjavo za javnost. Po potrditvi varčevalnih ukrepov v grškem parlamentu v sredo in četrtek se je sicer pričakovalo, da bo evroskupina potrdila naslednji obrok posojil državi v okviru lani dogovorjene pomoči in Grčijo tako vsaj začasno obvarovali pred razglasitvijo delne nesposobnosti odplačevanja obveznosti, t.i. defaultom.

Kot so povedali na finančnem ministrstvu, bodo ministri proučili, ali je program varčevalnih ukrepov, ki predvideva sprejetje fiskalne strategije in načrta privatizacije in skupne pozitivne finančne učinke v višini 78 milijard evrov, zadosten za izplačilo pete tranše v okviru 110 milijard evrov vrednega mehanizma, v katerem sodelujejo države z evrom in Mednarodni denarni sklad (IMF).

O izplačilu oborka ni veliko dvoma O izplačilu tega obroka sicer ni veliko dvoma, k temu pa je znova pozval tudi grški premier George Papandreu, saj je Grčija izpeljala svoj zelo težak del naloge, sedaj pa morajo svoje opraviti tudi evropske partnerice in IMF. Da bodo države z evrom in IMF odobrili izplačilo, je bilo razbrati tudi iz izjav vodilnih evropskih predstavnikov po glasovanju v grškem parlamentu.

Veliko več dela pa bo z dodatnim paketom, ki naj bi znašal do 120 milijard evrov in pri katerem naj bi prostovoljno sodelovali tudi zasebni upniki. Nemške in francoske banke so že izrazile pripravljenost za sodelovanje.

Evroskupina je želela doseči čim večji napredek že v nedeljo, a po navedbah neimenovanih virov, ki jih povzema ameriška tiskovna agencija AP, naj bi bilo še preveč odprtih vprašanj, zato bodo ministri s pogovori nadaljevali na rednem zasedanju 11. julija, končni dogovor pa je najverjetneje pričakovati šele septembra.

Ne spreglejte