SiolNET. Novice Svet
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nato Makedonijo povabil k pristopnim pogovorom o članstvu

0,14

termometer

Makedonija zastava

Makedonija je po desetih letih čakanja na preboj danes le dočakala premik na svoji poti v zvezo Nato. Vrh zavezništva jo je povabil k začetku pristopnih pogovorov o članstvu v Natu. Ti pogovori naj bi se po neuradnih napovedih začeli do konca meseca. Premik je omogočil dogovor Skopja in Aten o imenu Makedonije.

"Zavezani smo Natovi politiki odprtih vrat, ker krepi zavezništvo in prispeva k evroatlantski varnosti," piše v bruseljski izjavi o čezatlantski varnosti in solidarnosti s 13 točkami, ki so jo danes sprejeli voditelji 29 članic zavezništva.

Voditelji toplo pozdravljajo dogovor Skopja in Aten ter poudarjajo, da bo ta uspeh koristil obema državama, regiji in Natu. "Odločili smo se povabiti vlado v Skopju k začetku pristopnih pogovorov o pridružitvi zavezništvu, ko bo dogovor uresničen," so zapisali.

Na odločitev Nata se je odzvala tudi Slovenija

Za to je med drugim potreben referendumski "da", je v minulih tednih že večkrat poudaril Stoltenberg, ki Makedonce poziva, naj izkoristijo trenutek in podprejo "zgodovinski" dogovor, ki ponuja "zgodovinsko priložnost" polnopravnega članstva v Natu. Če dogovor o imenu v Makedoniji ne bo dobil podpore na referendumu, potem Stoltenberg ne vidi možnosti za vabilo državi v Nato v dogledni prihodnosti.

Makedonija, ki na vabilo v zavezništvo čaka od vrha v Bukarešti leta 2008, ko je ta korak preprečila Grčija zaradi nerešenega vprašanja imena, je po desetletju stopicanja na mestu zdaj le dočakala premik, čeprav še ni jasno, kdaj bo v resnici lahko postala 30. članica Nata.

grški in makedonski zunanji minister Novice Makedonija in Grčija sta podpisali sporazum o imenu

Na odločitev vrha Nata se je z zadovoljstvom takoj odzvalo slovensko zunanje ministrstvo, ki poudarja, da je vabilo izjemno pomembno in zasluženo priznanje Makedoniji ter dodatna potrditev smeri, ki jo je, tudi z doseženim dogovorom o imenu, začrtala makedonska vlada.

Današnje vabilo po navedbah MZZ dokazuje, da je Natova politika odprtih vrat uspešen in najmočnejši mehanizem projiciranja stabilnosti. "Dejstvo, da zaveznice eno leto po sprejemu Črne gore v svoje vrste lahko začnemo pristopne pogovore z Makedonijo, je velikega pomena za vso regijo Zahodnega Balkana in njegovo nadaljnjo stabilnost," še poudarjajo na ministrstvu.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • amarita / 11.07.2018. ob 23:09 +1 0

    bravo MAKEDONCI ,v balkan ni vstopa za putina in sultana!!!

    +1 0
delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin