Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 6. 2018,
8.45

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

1

Natisni članek

Makedonija Grčija Severna Makedonija

Nedelja, 17. 6. 2018, 8.45

5 let, 10 mesecev

Makedonija in Grčija sta podpisali sporazum o imenu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

1

grški in makedonski zunanji minister | Foto Reuters

Foto: Reuters

Grčija in Makedonija sta ob Prespanskem jezeru podpisali sporazum, po katerem se bo slednja poslej imenovala Severna Makedonija. Sporazum, ki sta ga v torek sklenila premierja držav Aleksis Cipras in Zoran Zaev, naj bi končal 27 let trajajoči spor med sosedama.

Sporazum sta na grški obali Prespanskega jezera podpisala zunanja ministra Nikola Dimitrov in Nikos Kocjas, ob tem pa sta bila navzoča premierja obeh držav. Sledila bo večerja na makedonski obali jezera.

Dimitrov je že ocenil, da bo današnji dan zgodovinski za Makedonijo, "dan, ki nam bo odprl pot v prihodnost".

Makedonski zunanji minister Dimitrov je ocenil, da je današnji dan zgodovinski za Makedonijo, s katerim bo končan spor med državama, ki traja od razpada Jugoslavije leta 1991. Zaradi grške blokade pa je bil ta glavna ovira pri vstopu Makedonije v EU in zvezo Nato. | Foto: Reuters Makedonski zunanji minister Dimitrov je ocenil, da je današnji dan zgodovinski za Makedonijo, s katerim bo končan spor med državama, ki traja od razpada Jugoslavije leta 1991. Zaradi grške blokade pa je bil ta glavna ovira pri vstopu Makedonije v EU in zvezo Nato. Foto: Reuters

Sporazum bo končal spor iz leta 1991

Sporazum naj bi končal spor med državama, ki se je vlekel od razpada Jugoslavije leta 1991. Zaradi grške blokade je bil glavna ovira Makedoniji na poti v EU in zvezo Nato. Grčija je namreč imenu Makedonija nasprotovala, ker ima na severu pokrajino z enakim imenom.

Makedonija
Novice Grčija in Makedonija rešili 27 let star spor. Makedonija ima novo ime.

Sporazumu nasprotujeta tako makedonska kot grška opozicija. Proti je tudi makedonski predsednik Gjorge Ivanov, ki je napovedal, da ne bo podpisal zakona o ratifikaciji, ker da je škodljiv in ponižujoč za Makedonijo. Grški premier Aleksis Cipras pa se je v soboto soočil s pobudo za nezaupnico v parlamentu. Za danes so sicer v Makedoniji napovedani tudi protesti.

Grčija in Makedonija znova o imenu

Dogovor bosta morala ratificirati oba parlamenta

Sporazum bosta morala ratificirati parlamenta tako v Skopju kot Atenah. Napovedi Ivanova, da zakona ne bo podpisal, pa pomenijo, da bo moralo sobranje o tem zakonu odločati še enkrat. Potem bi ta zakon lahko začel veljati tudi brez podpisa predsednika.

Grški premier prestal nezaupnico

Grški premier Aleksis Cipras je v soboto zvečer uspešno prestal glasovanje o nezaupnici v parlamentu zaradi sporazuma glede imena Makedonije, ki ga je sklenil z makedonskim kolegom Zoranom Zaevom. S tem je odprta pot za današnji podpis sporazuma, poročajo tuje tiskovne agencije. Aleksis Cipras | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ob glasovanju o nezaupnici je bilo v grškem parlamentu navzočih 280 poslancev, od tega jih je bilo 153 proti nezaupnici.

"Odrekli ste se vsemu. Kapitulirali ste pred vsemi."

Vodja opozicijske Nove demokracije Adonis Samaras je grškemu premierju očital kapitulacijo. "Odrekli ste se vsemu. Kapitulirali ste pred vsemi. Podpisujete grozljivi sporazum, ki bo, namesto da bi reševal probleme, sprožil destabilizacijo," je v razpravi izjavil vodja opozicijske Nove demokracije, ki je predlagala nezaupnico Ciprasu.

Pred parlamentom so bili v tem času izgredi in policija je uporabila tudi solzivec.

Samaras je bil sicer zunanji minister Grčije, ko se je v začetku 90. let začel spor glede imena Makedonije. V veliki meri je tudi narekoval politiko Aten glede reševanja te problematike v letih, ki so sledila, je poročala grška tiskovna agencija ANA.

"Ali je v našem interesu, da v zunanji politiki po nepotrebnem puščamo odprto fronto?"

Cipras pa je nasprotnikom odgovoril, da gre za "najboljši sporazum, kar jih je sprejela država v zadnjih letih". "Ali je v našem interesu, da v zunanji politiki po nepotrebnem puščamo odprto fronto?" se je Cipras še vprašal v nastopu pred parlamentom.

Ne spreglejte