SiolNET. Novice Svet
8,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grčija in Makedonija rešili 27 let star spor. Makedonija ima novo ime.

8,67

termometer

Makedonija
Foto: Reuters

Grčija in Makedonija sta dosegli dogovor o imenu Makedonije za rešitev 27 let dolgega spora, je danes v Atenah sporočil grški premier Aleksis Cipras. Makedonski premier Zoran Zaev pa je nato sporočil, da bo njegova država poslej nosila ime Republika Severna Makedonija.

"Dosegli smo dogovor, dober dogovor, ki zadovoljuje vse pogoje, ki jih je postavila Grčija," je povedal Cipras na grški televiziji ERT. Dodal je, da bo Makedonija odslej imela "sestavljeno ime z geografskim označevalcem". Ni pa povedal, za kakšno ime naj bi šlo.

To je nato na novinarski konferenci v Skopju objavil Zaev: njegova država se bo poslej imenovala Republika Severna Makedonija in ne več Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija, pod katerim je bila sprejeta v Združene narode. Novo ime makedonske države bo imelo univerzalno uporabo, natančneje pa bodo to določili v ustavi, je povedal.

Zoran Zaev Foto: Reuters

Najprej ga morajo ratificirati, nato še izvesti referendum

Dogovor bo, kot je dejal, zagotovil nacionalno identiteto in napredovanje države. Dogovor predvideva tudi potrditev makedonskega jezika brez posebne opombe, da gre za slovanski jezik, je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug še povedal Zaev.

Najprej naj bi dogovor ratificiral makedonski parlament, nato pa bi jeseni izvedli referendum o predlaganem imenu. Če bo predlog potrjen, bi v ta namen spremenili tudi makedonsko ustavo, je pojasnil Zaev.

"To priložnost bi morali hrabro in smelo izkoristiti. Ne želimo porazov, ampak zmage. Imamo zgodovinsko priložnost za rešitev spora med Grčijo in Makedonijo," je dejal in izrazil prepričanje, da bo referendum uspešen.

Kim Džong Un, WC Digisvet Kaj je v strogo varovani škatli, ki Kim Džong Una spremlja vsepovsod

Cipras: Ključna je sprememba makedonske ustave

Cipras Foto: Reuters Cipras je sicer v izjavi za grško televizijo med drugim pojasnil še, da je za Grčijo ključna sprememba makedonske ustave. "Najpomembneje je, da bodo v ustavi spremenili elemente, ki so povzročali nesporazume. Še posebej je pomembno, da bo ta sporazum zagotavljal kulturno dediščino in dediščino grške Makedonije, saj so se v zgodovini dogajali številni poskusi, da bi prevzeli grško dediščino Makedonije," je dejal.

Ko bo Makedonija spremenila ustavo, bo dogovor ratificiral tudi grški parlament. "Ta dogovor morajo najprej uresničiti naši sosedje, tako da bomo lahko nadaljevali," je dejal grški premier.

Naj bi pa vlada v Atenah že po ratifikaciji dogovora v makedonskem parlamentu sprostila blokado začetka pristopnih pogajanj Makedonije z EU. Vstop v Nato naj bi Grki podprli šele po ustrezni spremembi makedonske ustave.

Washington Capitals Sportal Trumpa ni doma, Washington pa nori in slavi svoje junake #foto

Dokončen dogovor po telefonu

Cipras in Zaev sta dogovor dokončala v današnjem telefonskem pogovoru. Uradno pa naj bi ga podpisala v soboto ob Prespanskem jezeru.

Spor med Grčijo in Makedonijo o uradnem imenu druge traja že od leta 1991 in je zaradi grške blokade glavna ovira Makedoniji na poti v EU in zvezo Nato. Grčija je namreč imenu Makedonija nasprotovala, ker ima na severu pokrajino z istim imenom, poleg tega pa poudarja, da je bila antična Makedonija grška, ne slovanska.

Pogajanja za rešitev tega spora so trejala že od leta 1995, tudi pod pokroviteljstvom Združenih narodov, a niso obrodila sadov vse do lani, ko je na premierski položaj prišel socialdemokrat Zaev. Še posebej so se diplomatska prizadevanja okrepila v začetku leta.

MZZ pozdravlja dogovor o imenu

Slovensko zunanje ministrstvo je pozdravilo dogovor o rešitvi vprašanja imena Makedonije. Obenem je izrazilo pričakovanje zelo konkretnega ter brezpogojnega napredka države na evroatlantski poti.

Gre za zgodovinski dogovor, ki je pomemben za dvostranske odnose med državama in za regijo, ključnega pomena zdaj pa je, da se spoštuje in tudi udejanji, so še zapisali pri MZZ.

 

EU in Nato pozdravila dogovor o imenu

Zveza Nato in Evropska unija sta pozdravili današnji dogovor Aten in Skopja o imenu Makedonije, pri tem pa dala vedeti, da bo dogovor omogočil Makedoniji napredek pri približevanju obema povezavama.

"Toplo pozdravljam dogovor, ki sta ga dosegla premierja Aleksis Cipras in Zoran Zaev glede rešitve spora o imenu med Atenami in Skopjem. Ta zgodovinski dogovor priča o vrsti let potrpežljive diplomacije in pripravljenosti teh dveh voditeljev, da rešita spor, ki je predolgo vplival na regijo," je na Twitterju zapisal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

Uroš Rotnik Posel danes Našli smo vir denarja, s katerim je Uroš Rotnik plačal davčni dolg

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 98
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin